Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, jarecki napisał:

jak wejdzie  ekomobilność to bez  mądrego wprowadzenia jej prąd zdrożeje 100 % 

spokojnie głupki wszystko przepierdolą ... wprowadzą Fit for 55 

tylko rower albo koń 

a racyl bd napierdalał pis pis pis 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
6 minut temu, mirro napisał:

Za dużo mam za uszami.:lol:No i trza by język na bardziej oględny zmienić. A ja prosty żołnierz.:lol:

Czas na zmiany. Język też ewoluuje. Koniec z kurtuazją. 

Krótko zwięźle po żołniersku. 

No idealny kandydat który porwie tłumy.👍👍👍

Opublikowano
2 minuty temu, Roman176 napisał:

jak drożeje to w całej eu to nie komuna 

to ze za emisje płacimy to pozycja ładnie roczki dźwigała za emisjami ... to ze wedety kosztowała 6 a dzisiaj 66 to zapłacimy my baranie ...  bo to koszt produkcji 

drą z nas ile wlezie a pisiory się tylko z tego cieszą bo większe ceny i wiesze wpływy podatków do budżetu a potem nierobom rozdają żeby na nich głosowały

nikt z PIS nie walczy z inflacją tylko jeszcze zaciera ręce że będzie więcej w kasie

Opublikowano
26 minut temu, hubertuss napisał:

Balcerowicz złoty człowiek. Rozprawił się z komunistycznym nie rentownym przemysłem. Przeciął po prostu ten ropiejący wrzód.

na czele afery foz 🤣

przypominam ci ze Czechy Szwecja ITP miało tak samo my jak skoczyliśmy przez tego złodzieja 

przeczytaj czarną księgę prywatyzacji  zobaczysz milusia jaki był dobry 

26 minut temu, hubertuss napisał:

Balcerowicz złoty człowiek. Rozprawił się z komunistycznym nie rentownym przemysłem. Przeciął po prostu ten ropiejący wrzód.

na czele afery foz 🤣

przypominam ci ze Czechy Szwecja ITP miało tak samo my jak skoczyliśmy przez tego złodzieja 

przeczytaj czarną księgę prywatyzacji  zobaczysz milusia jaki był dobry 

6 minut temu, mirro napisał:

Pytanie jest taki. Co będzie w tym rejonie za 20 lat kiedy złoża się wyczerpią? Słyszałeś o jakimś planie? Co wtedy zrobi Bogatynia ogrzewana ciepłem odpadowym z elektrowni? Czy jak wtedy zamkną elektrownię i kopalnię to miejsce nie zostanie jedną wielką dziurą i to bezludną, bo wszyscy i tak zwieją do Niemca za robotą? 

no właśnie ,Solorz postawi atomówkę 

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

A co to ekomobilność, jak prąd do ekomobili z spalania węgla pochodzi xD 

na każde 100 km trzeba miej wiecej 20 KW , a to jest sporo więcej niż przecietny polak potrzebuje , wliczając w tą cały prąd począwszy od wypieku chleba po ugotowanie obiadu itp .

Opublikowano
7 minut temu, racyl napisał:

drą z nas ile wlezie a pisiory się tylko z tego cieszą bo większe ceny i wiesze wpływy podatków do budżetu a potem nierobom rozdają żeby na nich głosowały

nikt z PIS nie walczy z inflacją tylko jeszcze zaciera ręce że będzie więcej w kasie

inflacja utrzyma się powyżej 5,5 proc. m.in. przez podwyżkę cen gazu

Opublikowano (edytowane)

na każde 100 km trzeba miej wiecej 20 KW , a to jest sporo więcej niż przecietny polak potrzebuje , wliczając w tą cały prąd począwszy od wypieku chleba po ugotowanie obiadu itp .

Chyba chodziło o kWh ;) Ale jeżeli ten przelicznik to prawda, to sumując z moich samochodów liczniki dają około 40.000km, co daje 8000kWh, a tyle zużywam na gospodarstwo domowe + to co zużywam w gospodarstwie rolnym, więc przesiadka na samochód elektryczny w moim przypadku oznaczała by 2x większe zużycie energii elektrycznej niż mam do tej pory. Ale co to jest 40.000km rocznie na 4 osoby dorosłe... inni jeżdżą duuużo więcej.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, mirro napisał:

Pytanie jest taki. Co będzie w tym rejonie za 20 lat kiedy złoża się wyczerpią? Słyszałeś o jakimś planie? Co wtedy zrobi Bogatynia ogrzewana ciepłem odpadowym z elektrowni? Czy jak wtedy zamkną elektrownię i kopalnię to miejsce nie zostanie jedną wielką dziurą i to bezludną, bo wszyscy i tak zwieją do Niemca za robotą? 

Co oprócz wrzasku że dziś nas mordują Niemcy wynika z działań Polskiego Rządu dla tych co tam mieszkają? 

Będzie wielkie jezioro będą ryby łowić być może jak nie zabronią bo już jedna idiotka w Brukseli o to walczy .

Zaraz będzie pomoc Państwa dla ludzi co żyją w nie dostatku to tylko chwila jak zaczną o tym debatować .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

Będzie wielkie jezioro będą ryby łowić być może jak nie zabronią bo już jedna idiotka w Brukseli o to walczy .

A im tam nie zabronią, bo przecież będą łowić aby przeżyć. Taki los szykuje im rząd.:lol:

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Roman176 napisał:

inflacja utrzyma się powyżej 5,5 proc. m.in. przez podwyżkę cen gazu

pierdolenie kotka za pomocą młotka. saletra amonowa zdrożała już 100% od wiosny. glifosat też 100%. popatrz na matewriały budowlane tam są podwyżki rzędu kilkudziesięciu procent

A końca roku jeszcze 3 pełne miesiące 😂

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

to po h*ja taki rząd / , jak wybory to po wsiach jeździ a tak to ma w d*pie

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

beton i cegła nie zdrożały , zdrożał styropian bo jest dotacja do termoizolacji 

A z materiałów budowlanych to jeszcze jest drut zbrojeniowy i drewno które bardzo podrożały ;) Wskazałeś tylko kilka wyjątków w budowlance które nie zdrożały. Dachówka ceramiczna niedługo będzie tańsza niż krycie dachu blachą trapezową xD Miałem zmieniać dach na garażu z eternitu na blachę trapezową, ale przy tych cenach to chyba sobie daruję, poczekam, aż pęknie bańka cenowa. Jak policzyłem koszty tej modernizacji to wyszło mi 80% więcej, niż jakbym zrobił to 2 lata temu.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

drewno które bardzo podrożały

o i bardzo dobrze , do tej pory lasy prywatne były traktowane przez włascicieli po macoszemu a drewna nie było komu kupić za rozsadne pieniadze .           kilka lat temu rozmawiałem z gosciem na targach rolnych , oglądał maszyne do peletowania   grzewa z kujaw był  miał sporo lasu i jak robił przecinke to nie było komu drzewa sprzedać 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Roman176 napisał:

ooooooooooooooooooooo qurwa nareszcie woda opada bo każdy ma swoje i większe zły pisowski rząd przedłużył o 14 lat 

na tyle jesteś głupi ze ty chcesz słyszeć co ci KO opowiada 

Czyli nic a nic nie zrozumiałeś z tego co mówił człowiek na filmie który wkleiłeś. Wyzywasz od głupich a sam pokazujesz, że nim jesteś. Jasno ci napisałem 2:32 masz wyjaśnione. Gdyby Polska od maja jak się zaczęła afera przygotowała plan i poinformowała, że np za te kilka lat jak Czesi i Niemcy swoje tak Polska zamknie swoją kopanie kar by nie było. Ale pis poinformował, ze będzie kopał dalej tj głębiej i coraz bliżej Czeskiej granicy. No to czego się spodziewali.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A z materiałów budowlanych to jeszcze jest drut zbrojeniowy i drewno które bardzo podrożały ;) Wskazałeś tylko kilka wyjątków w budowlance które nie zdrożały. Dachówka ceramiczna niedługo będzie tańsza niż krycie dachu blachą trapezową xD Miałem zmieniać dach na garażu z eternitu na blachę trapezową, ale przy tych cenach to chyba sobie daruję, poczekam, aż pęknie bańka cenowa.

blacha trapezowa 50-53 zł.

to już nie potanieje

Edytowane przez racyl
Opublikowano

no nie można windować cały czas pensji minimalnej

na cenę towaru też to się przełożyło

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v