Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Roman176 napisał:

jak mierzysz ph ?? 

Czujnik elektroniczny ;) 

48 minut temu, Denwer napisał:

którzy  próbują  usprawiedliwiać  swoje  złodziejstwo  rzekomym  złodziejstwem innych 

Charakterystyczne  to  dla  przedstawicieli  środowisk  patologicznych ;)

Wypisz wymaluj PiS-owcy i ich otoczenie xD PO kradło to i oni też mogą xD 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, witejus napisał:

Dobry wzrok masz,że źdźbło w oku innych widzisz

Raczej nazwał bym to 4 metrową kukurydzą xD Ja wiem, że oni tam w TVP to nie winni i wgl, ale polecam szerzej spojrzeć na świat xD 

Opublikowano
5 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

A ty jak chcesz to dalej bądź taki "uczciwy", ja po prostu czerpię wzorce z waszych ludzi, takich jak Obajtek czy pan koperta Sasin

To czym się od nich różnisz? długością odsiadki

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, DTaras napisał:

Trochę lipa. Jak mierzyć samą wodę to jako tako się nada jak robić roztwór taki jak Roman wskazał będzie lipa...

Sprawdzałem z płynem Helliga kilka razy, zawsze pomiary wychodziły bardzo podobne, chociaż ja jakichś mocnych zup nie robię, wolę raz więcej pojechać a mniej w baniaku mieszać.

3 minuty temu, witejus napisał:

To czym się od nich różnisz? długością odsiadki

O widzisz, i tu dochodzimy do sedna, oni są na wolności i ja jestem na wolności xD A że Ciebie czy @Denwer 4 litery bolą, że sobie wapno ogarnąłem, to wasz problem. 

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Spra

wsadziłem ze 100  sztuk truskawki a nie chciało mi się obornika dawać a chce podsypać pod każdy krzaczek polifoskiej 6 kiedy dać tak teraz , przed  opadami sniegu , w grudniu czy w w marcu ?

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, jarecki napisał:

wsadziłem ze 100  sztuk truskawki a nie chciało mi się obornika dawać a chce podsypać pod każdy krzaczek polifoskiej 6 kiedy dać tak teraz , przed  opadami sniegu , w grudniu czy w w marcu ?

Jak chcesz poli 6 dawać, to późną jesienią jak wegetacja się zatrzyma, na wiosnę lepiej nie, bo chlor z polifoski mocno hamuje truskawkę. Najlepiej kup jeden worek np HydroComplexu lub czegoś podobnego, raz daj wiosną i potem z 2 razy po zbiorach, a jak będą kwitnąć to można saletry wapniowej albo potasowo-wapniowej.

2 minuty temu, Roman176 napisał:

no właśnie ale bardzo oszukują nie lepiej paskami ? 

Jak dobry czujnik to wiele nie oszukuje, myślę że na cele oprysków błąd +- 0,1pH to nie jest za duża różnica. U mnie sporo tego używam, bo pH pożywek i gotowego roztworu do fertygacji sprawdzam.

• Thanks 1
Opublikowano

Zależy jakie fungi stosuję ;) I jakie pH mam akurat w studni, bo ono też trochę się zmienia w zależności od tego czy jest wczesna wiosna i woda to głównie opadowa(rynny z budynków podłączone pod studnię) czy późniejsza część sezonu i do studni dolewam wody z studni głębinowej.

Opublikowano
6 minut temu, Roman176 napisał:

a do fungi też zakwaszasz ?? 

Nie zakwasza się wszystkiego na pałę tylko to co potrzeba. W niskim pH lepiej działaja glifosat, fosmet, acetamipryd czy np kaptan, Odwrotna sytuacja jest przy herbicydach z grupy sulfonylomoczników, one lubią środowisko zasadowe.

Opublikowano (edytowane)

Zazwyczaj zbijam do 5-5,5 chyba że specyfikacja danego ŚOR mówi inaczej. Nie ma uniwersalnych wartości. Tak jak @Ulman napisał, to przy kaptanie i acetamiprydzie obowiązkowo zakwaszam, ale najlepiej to polecam dobrze zapoznać się z tym czym pryskamy, chwilę poszukać w internecie i wszystko można znaleźć. Sulfonylomoczników akurat nie stosuję.

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Sprawdzałem z płynem Helliga kilka razy,

Płyn helliga rozpuszcza co można wodorotlenkiem sodu jako wzorcem zasady. Dwa barwniki robią za skalę. Kwasomierz działa poprawnie z określoną ilością ziemi i kropel płynu.bFla poprawnego określenia kwasowości trzebaby mieć zestaw barwników. Taki zestaw mają papierki uniwersalne. Są sondy do badania ścieków ale... Dla pełni szczęścia można zrobić badanie roztworu pod kątem twardości, kwasowości i zasadowość przed dodaniem kluczowego składnika i tym naukowym sposobem podbudować swoje ego. Ja podobnie jak Ty pie...lę taką stratę czasu i jadę dwa razy. Tylko dlatego, że nie mam warunków...

Tomasz0611 napisał:

Zazwyczaj zbijam do 5-5,5 chyba że specyfikacja danego ŚOR mówi inaczej. Nie ma uniwersalnych wartości. Tak jak @Ulman napisał, to przy kaptanie i acetamiprydzie obowiązkowo zakwaszam, ale najlepiej to polecam dobrze zapoznać się z tym czym pryskamy, chwilę poszukać w internecie i wszystko można znaleźć.

o o to to. Dlatego robienie zupy na zasadzie prób i błędów.

Opublikowano
1 minutę temu, DTaras napisał:

Ja podobnie jak Ty pie...lę taką stratę czasu i jadę dwa razy. Tylko dlatego, że nie mam warunków...

Bo czasem jak się za dużo do baniaka nawkłada to można sobie więcej szkody niż pożytku zrobić, jeszcze przy mało dochodowych uprawach można próbować mieszanek, ale jeżeli dochody z ha liczy się w dziesiątkach tysięcy z ha to nie ma miejsca na takie próby i dodawanie do baniaka połowy magazynu z ŚOR na raz xD 

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Bo czasem jak się za dużo do baniaka nawkłada to można sobie więcej szkody niż pożytku zrobić, jeszcze przy mało dochodowych uprawach można próbować mieszanek, ale jeżeli dochody z ha liczy się w dziesiątkach tysięcy z ha to nie ma miejsca na takie próby i dodawanie do baniaka połowy magazynu z ŚOR na raz 

Ja bardziej z powodu wielkości ogródka. Nalewanie wody z kranu trwa tyle co oprysk toteż nie mam na czym oszczędzać. Ale pryskać trzeba - niezależnie od powierzchni.

mirro napisał:

Oooooo to już solidny seks. Chyba coś w okolicy siedemdziesiątej twarzy Greya.

I tak ma być! "Chcesz żeby czekała to musisz ją zatrzeć. Dziewczynę trzeba zatrzeć!" mówił jeden znajomek po czym łykał błękitny guzik i pędził do aktualnej...

Opublikowano (edytowane)

hmm    myslicie żę to już ten czas na fabryke intela w Polsce czy jeszcze za wczesnie ? mi się wydaje żę raczej za wczesnie i zbudują gdzieś indziej                      https://www.tvp.info/55849510/intel-zainwestuje-miliardy-w-polsce-premier-morawiecki-byl-dobrym-sprzedawca                   niemcy chyba już zwiekszają moce i  rozbudowywują czy budują kolejną fabryke czipów u siebie , o już otworzyli nawet .

Edytowane przez jarecki
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v