Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, galan99 napisał:

Ruski stawia ultimatum NATO za odrę i co zrobi Unia pewnie się zgodzi za gaz .

To nie korzystać z ruskiego gazu. Nasz premier ciągle powtarza, że ten rosyjski wkrótce nie będzie nam potrzebny, będziemy mieli gaz z Baltic Pipe i będziemy mogli wypiąć 4 litery na ruskich ;) Tylko za cholerę nie wiem, jak gazociąg o maksymalnej wydajności 10mld m3 gazu rocznie ma zaopatrzyć kraj który potrzebuje około 25mld m3 gazu rocznie. Nawet jak dołożymy Świnoujście  o wydajności 7mld m3 rocznie to brakuje ciągle około 8mld m3 rocznie, więc nie wiem, jak mamy uniezależnić się od Rosji. I jeszcze jedno, wątpię, że Norweski albo ten dostarczany statkami gaz będzie tańszy od rosyjskiego ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Jak ludzie mają siedzieć w zimnie , jak nawozy mają dochodzić do 4000 - 5000 zł to lepiej puścić ten gaz NS2 skoro już rura jest położona . 

Sankcje na NS2 są aby Putin się wycofał z pod granic Ukrainy a Putin stoi tam po to żeby puścić NS2 a ludzie przykręcają kurki bo ich nie stać na drogi gaz .

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, galan99 napisał:

Ruski stawia ultimatum NATO za odrę i co zrobi Unia pewnie się zgodzi za gaz .

jak dalej pis się biedzie kopał z UE i USA to w końcu oni mogą stracić cierpliwość i dojść do wniosku po co tym Polakom pomagać jak tam zero współpracy a jedynie strojenie fochów i kuksańce.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Doplaty ci dają i inne takie. Nawet drogi robią. To wszystko unia nasza. 

Opublikowano
Dnia 20.12.2021 o 20:31, mirro napisał:

Sęk w tym że kupujemy z półki i chcemy na już. A to co akurat jest do sprzedania nie do końca ma sens. Niestety PiS chce sukcesu i nie ma to nic wspólnego z jakimś logicznym budowaniem systemu. Będziemy mieli różne zabawki ale ni ch*ja nie dające się zintegrować.

Ale Ty piszesz o określonej sytuacji a mi chodziło bardziej oto, że jeżeli można na nas zarobić, wtedy jesteśmy najlepszym sojusznikiem i przyjacielem. W innym przypadku się nie liczymy i nie liczyliśmy. Ostatni przykład. Mamy konflikt z Czechami odnośnie Turowa a prezydent Warszawy zakupił w tym czasie czeskie składy metra. Dziwne że Czesi nie protestują :ph34r:.

https://wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-transport-publiczny/aktualnosci/news-kreciki-z-czech-dla-warszawy-miliardowy-kontrakt-metra,nId,5719558

A tak na marginesie, czy wojsko ma jakikolwiek wpływ na zakupy i modernizację, czy to lobby decyduje o tym, co trzeba zakupić ?

23 godziny temu, hubertuss napisał:
21 godzin temu, hubertuss napisał:

A no nie wiesz. Ale ja ci napiszę, że jeszcze tak dobrze wam z pisu to nie ma by rząd program telewizyjny jak za prl u układał. Pis chce prl u w mediach ale to nie tak szybko i nie tak łatwo. Mogą sobie nadawać 4 h dziennie pasma tvn 24 i nikt nic im nie zrobi. A samo TTV było już od dawna związane z tvn.

TVN nic nie mus przejmować bo to ta sama firma jak zauważyłeś, tylko TTV musi się stosować do zapisu koncesji którą otrzymał a to jest stacja poradnikowo rozrywkowa, gdzie informacja stanowi margines programu. Druga sprawa TVN 24 jest płatną stacją, nawet w sieci, koszt 10 zł miesięcznie, czyli stacja ściąga kasę z widzów a jednocześnie udostępnia za darmo sygnał i już powinny lecieć skargi na taką sytuację. W zasadzie jesteśmy jedynym chyba krajem, gdzie trzeba płacić za kanały informacyjne.

20 godzin temu, hubertuss napisał:

Japi przetarg co ty bredzisz? Masz ramówkę i możesz ją po swojemu układać jako nadawca. Są oczywiście pewne ramy jak np emisja pewnych programów po 22 Ale powiedzmy 4 godziny programu informacyjnego możesz sobie dać bez żadnego przetargu więc nie pisz bzdur. Zresztą donieś na nich może im to zamkną. Skoro taki naiwny jesteś to przynajmniej ktoś się pośmieje.

To raczej Ty piszesz bzdury. Po zmianach nadawania z sygnału analogowego na cyfrowy z miejsca koncesję dostały stacje komercyjne , które już nadawały czyli Polsat, TVN, TV Puls i TVP. Na resztę miejsc po 8 na multipleksie został rozpisany konkurs i zostały w nim określone warunki, jaki kanał może dostać koncesje na nadawanie. Chodziło o to aby była różnorodność na kanałach. Nadawca musi trzymać się koncesji i nie może zmieniać sobie sam profilu stacji. Ostatnio taką zmianę przeprowadził Solorz starając się o zmianę w koncesji i ją uzyskał. Polsat Sport News zastąpił Super Polsat. Czyli to wszystko nie jest takie proste jak by się mogło wydawać. Na samą zmianę w koncesji trzeba odczekać swoje i jeszcze wniosek może zostać na końcu odrzucony. Nawet nazwa stacji może być problemem, był ostatnio taki przypadek i skończyło się zmianą nazwy i odpowiednim zapisem w koncesji.

20 godzin temu, Ulman napisał:

I teraz na spokojnie jeszcze raz to przeczytaj i pomyśl czy to nie jest szczytem patologii. Jak ogłupiali muszą  być ludzie  którzy uważają to za normalne

W skrócie bo częstotliwości naziemne nie są z gumy i zmieści się tam ograniczona ilość kanałów.

• Like 1
Opublikowano

MG, RMG , MR ,dopł. bezp. to wszystko z UE ale już doszło do tego że za dopłatę do ha nie kupi się 300 kg saletry .

22 minuty temu, Pafnucy napisał:

Doplaty ci dają i inne takie. Nawet drogi robią. To wszystko unia nasza. 

23 minuty temu, Pafnucy napisał:

Opublikowano

Unia przeniosła produkcję do Chin a teraz  ma problem bo brak podzespołów  do elektroniki .

Chiny to wykorzystali produkowali kilka lat za bardzo niską cenę a teraz to wszystko odrobi ale Unia nie odbuduje zakładów zbyt drogo by to kosztowało .

Teraz  doszła Rosja z gazem i Unia kwiczy .

Opublikowano
16 minut temu, galan99 napisał:

Unia przeniosła produkcję do Chin a teraz  ma problem bo brak podzespołów  do elektroniki .

Chiny to wykorzystali produkowali kilka lat za bardzo niską cenę a teraz to wszystko odrobi ale Unia nie odbuduje zakładów zbyt drogo by to kosztowało .

Teraz  doszła Rosja z gazem i Unia kwiczy .

I tak wybiorą tych samych do eurokołchozu .

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, dsbh napisał:

TVN nic nie mus przejmować bo to ta sama firma jak zauważyłeś, tylko TTV musi się stosować do zapisu koncesji którą otrzymał a to jest stacja poradnikowo rozrywkowa, gdzie informacja stanowi margines programu. Druga sprawa TVN 24 jest płatną stacją, nawet w sieci, koszt 10 zł miesięcznie, czyli stacja ściąga kasę z widzów a jednocześnie udostępnia za darmo sygnał i już powinny lecieć skargi na taką sytuację. W zasadzie jesteśmy jedynym chyba krajem, gdzie trzeba płacić za kanały informacyjne.

To raczej Ty piszesz bzdury. Po zmianach nadawania z sygnału analogowego na cyfrowy z miejsca koncesję dostały stacje komercyjne , które już nadawały czyli Polsat, TVN, TV Puls i TVP. Na resztę miejsc po 8 na multipleksie został rozpisany konkurs i zostały w nim określone warunki, jaki kanał może dostać koncesje na nadawanie. Chodziło o to aby była różnorodność na kanałach. Nadawca musi trzymać się koncesji i nie może zmieniać sobie sam profilu stacji. Ostatnio taką zmianę przeprowadził Solorz starając się o zmianę w koncesji i ją uzyskał. Polsat Sport News zastąpił Super Polsat. Czyli to wszystko nie jest takie proste jak by się mogło wydawać. Na samą zmianę w koncesji trzeba odczekać swoje i jeszcze wniosek może zostać na końcu odrzucony. Nawet nazwa stacji może być problemem, był ostatnio taki przypadek i skończyło się zmianą nazwy i odpowiednim zapisem w koncesji.

W skrócie bo częstotliwości naziemne nie są z gumy i zmieści się tam ograniczona ilość kanałów.

Za nic nie trzeba płacić. Co ty bredzisz. Możesz sobie dobrowolnie wykupić a nie trzeba płacić. Szczujnię masz za darmo. Główne wydanie programu informacyjnego masz na Polsacie i tvn ogólna dostępne za darmo. Za nic nie trzeba płacić.

Tak tvn ściąga kasę od widzów i udostępniaj swój program za darmo. Już widzę skargi wyborców pisu, ze niby oglądają tvn 24 za kasę a teraz inni mogą oglądać za darmo. Pomijam już to, ze prezentowany 4 godzinny blok to nie cały program tvn 24.

Dalej to już niestety piszesz bzdury. Bo ttv nie zmieni całej ramówki wstawi tylko 4 h programu reszta zostaje bez zmian. Jak tu ktoś pisał nie byli by tacy głupi by teraz podpaść. Było to już przedyskutowane a ty dalej bredzisz.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, hubertuss napisał:

Kaczyńskiemu zrobi się słabo! Dramat prezesa PiS (msn.com)

Ja sraczki żadnej nie mam. Pis nie będzie rządził wieki. Uważasz, ze chłop wyszedł trzeźwy i za jednym podejściem nawalił się do 3,6

Znasz szczegóły? Z tego co wiem nie są podawane żadne szczegóły dla dobra śledztwa, A Ty już wiesz ze wyszedł trzeźwy i za jednym podejściem nawalił się 3.6promila. Gdzie wyszedł? Gdzie się nawalił? Ujawnij więcej, tylko nie na zasadzie - słupki TVN-u wzrosły nie wiem gdzie, nie wiem w jakim okresie, ale wiem

A że PiS nie będzie rządzi wieki to normalne, jak w piosence "nic nie może wiecznie trwać" Po PO przyszedł PiS,po Pis-ie przyjdzie co innego. Normalna kolej rzeczy.

Edytowane przez binek
Opublikowano
19 minut temu, hubertuss napisał:

Za nic nie trzeba płacić. Co ty bredzisz. Możesz sobie dobrowolnie wykupić a nie trzeba płacić. Szczujnię masz za darmo. Główne wydanie programu informacyjnego masz na Polsacie i tvn ogólna dostępne za darmo. Za nic nie trzeba płacić.

Tak tvn ściąga kasę od widzów i udostępniaj swój program za darmo. Już widzę skargi wyborców pisu, ze niby oglądają tvn 24 za kasę a teraz inni mogą oglądać za darmo. Pomijam już to, ze prezentowany 4 godzinny blok to nie cały program tvn 24.

Dalej to już niestety piszesz bzdury. Bo ttv nie zmieni całej ramówki wstawi tylko 4 h programu reszta zostaje bez zmian. Jak tu ktoś pisał nie byli by tacy głupi by teraz podpaść. Było to już przedyskutowane a ty dalej bredzisz.

A gdzie znajdę program Szczujnia TV bo z tego co przeglądam program telewizyjny to nie ma takiego kanału ? Co do dalszej części, nie masz pojęcia o czym piszesz. Za chwilę powiesz, że Netfliksa oglądają wyborcy PO a Ipli Pisu :ph34r:. Taki jest Twój tok myślenia. Wszędzie widzisz zły PIS, wszystko pod politykę byś podciągnął. To jacy wyborcy oglądają Polsat Cafe czy TVN Style :P ?

Jeżeli pisze bzdury, to jeszcze mnie w takim razie gorączka trzyma :ph34r:. Jednak trzeba omijać ludzi którzy znają się na wszystkim. Siebie do nich nie zaliczam ale Ciebie już tak.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

lepsze okreslenie to kurwizja-bo i do kurw i kurskiego nawiazuje..

kaczystan to parodia prl-u zamiast glosu ameryki i wolnej europy jest tvn,zamiast paryskiej  kultury jest wyborcza, zamiast sekcji polskiej radia watykan jest radio maryja,zamiast radia tirana jest III pr polskiego radia.

2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

To nie korzystać z ruskiego gazu. Nasz premier ciągle powtarza, że ten rosyjski wkrótce nie będzie nam potrzebny, będziemy mieli gaz z Baltic Pipe i będziemy mogli wypiąć 4 litery na ruskich ;) Tylko za cholerę nie wiem, jak gazociąg o maksymalnej wydajności 10mld m3 gazu rocznie ma zaopatrzyć kraj który potrzebuje około 25mld m3 gazu rocznie. Nawet jak dołożymy Świnoujście  o wydajności 7mld m3 rocznie to brakuje ciągle około 8mld m3 rocznie, więc nie wiem, jak mamy uniezależnić się od Rosji. I jeszcze jedno, wątpię, że Norweski albo ten dostarczany statkami gaz będzie tańszy od rosyjskiego ;) 

zapominasz o polskim wydobyciu gazu to ponad 3,5 miliarda metrow a reszte i tak trzeba kupic w rosji albo w od niemcow rosyjski.

0_1_110615_Do_samego_konca_jebac_pis_przez_plecak1987.jpg

Edytowane przez jacus
  • Like 1
Opublikowano
30 minut temu, binek napisał:

Znasz szczegóły? Z tego co wiem nie są podawane żadne szczegóły dla dobra śledztwa, A Ty już wiesz ze wyszedł trzeźwy i za jednym podejściem nawalił się 3.6promila. Gdzie wyszedł? Gdzie się nawalił? Ujawnij więcej, tylko nie na zasadzie - słupki TVN-u wzrosły nie wiem gdzie, nie wiem w jakim okresie, ale wiem

A że PiS nie będzie rządzi wieki to normalne, jak w piosence "nic nie może wiecznie trwać" Po PO przyszedł PiS,po Pis-ie przyjdzie co innego. Normalna kolej rzeczy.

W mediach podawali, że miał 3,6 promila. I jeśli ktoś ma choć trochę oleju w głowie, To wie, że nie można się tak upić za raz bo człowiek po prostu padnie.  A napisałem to dlatego, że ktoś kogo cytowałem przed tym wpisem napisał, że żołnierzy sprawdza się alkomatem przed wyjściem w teren w tym przypadku. Czyli uwaga bystrzacho rusz móżdżkiem. Jak go sprawdzili gdy wychodził na patrol jak ktoś pisał. To zakładam, że był trzeźwy. A jak go znaleźli i miał 3,6 to znaczy, ze musiał się tak nawalić od wyjścia na patrol co jest nie realne. Widać u ciebie logiczne myślenie leży. To, że ty nie umiesz myśleć i wyciągać wniosków to nie znaczy, ze każdy tak ma.

A, że oglądalność tvn skoczyła po poprzedniej nagonce to sobie poszukaj danych ja nie musze pamiętać gdzie i kiedy.

13 minut temu, dsbh napisał:

A gdzie znajdę program Szczujnia TV bo z tego co przeglądam program telewizyjny to nie ma takiego kanału ? Co do dalszej części, nie masz pojęcia o czym piszesz. Za chwilę powiesz, że Netfliksa oglądają wyborcy PO a Ipli Pisu :ph34r:. Taki jest Twój tok myślenia. Wszędzie widzisz zły PIS, wszystko pod politykę byś podciągnął. To jacy wyborcy oglądają Polsat Cafe czy TVN Style :P ?

Jeżeli pisze bzdury, to jeszcze mnie w takim razie gorączka trzyma :ph34r:. Jednak trzeba omijać ludzi którzy znają się na wszystkim. Siebie do nich nie zaliczam ale Ciebie już tak.

Szczujnia to wszyscy wiedzą kto to jest. Nie mam pojęcia o czym pisze a ty mi będziesz insynuował o czym za chwile napisze. Nie kompromituj się jak ten z tematu o programach rolniczych co się czepia i wpiera, że musze oglądać jakiś program choć pisze już któryś raz, że nie. A on dalej nie wierzy. Pieniactwo do potęgi n. Ty mnie teraz będziesz wpierał co ja za chwilę napiszę. Napisałem prawdę i tyle. ttv może nadawać 4 h tvn 24 i tyle. Tvn może udostępnić ileś godzin programu płatnego na kanale ogólnym i tyle. Ty nie rozumiesz i się dziwisz, że ktoś pisze to czego ty nie potrafisz pojąć. Jeszcze raz ci powtórzę tvn będąc pod ostrzałem robi wszystko legalnie i jakiś czas temu emitowali rano kilka godzin tvn 24 na ogólnym kanale tvn. teraz będą to robić na ttv i skończ już te swoja kompromitację. Albo leć do Ziobry i donieś może jutro im zakażą.

Komisja Europejska uruchamia procedury wobec Polski. Powodem orzeczenia polskiego TK (msn.com)

Opublikowano
37 minut temu, Ulman napisał:

@Mariusz2903 A co ty byś w tej sytuacji zrobił?

Społeczeństwa zachodnio europejskie odeszły od korzeni chrześcijaństwa , przesiąkli wielokulturowością a od jakiegoś czasu ulegają wpływom zielonych którzy to pod płaszczykiem ochrony planety wprowadzają OZE na którym będą zarabiać , to jest nowy biznes , handel powietrzem .

Trzeba wymienić elity europejskie , jedyny sposób w wyborach do PE i spowolnić proces szybkiego wdrażania zielonej energii , np. cele klimatyczne przesunąć na 2100 rok , przez te 50 lat więcej nic złego w przyrodzie się nie stanie . Ocieplenie klimatu to fikcja , przecież zmiany klimatyczne są widoczne po cyklach 10-tysięcy lat a nie po 50 lat .

7 minut temu, Andpol napisał:

Przez 6 lat KE nic Pisowi nie zrobiła to i kolejna procedura to kapiszon .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v