Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czemu zachód zniszczył Kadafiego .

Oto, co zły dyktator i tyran Kadafiego robił swoim biednym ludziom:

1. W Libii elektryczność była bezpłatna dla wszystkich obywateli.

2. Pożyczki były bezprocentowe w bankach państwowych dla wszystkich obywateli, zgodnie z prawem.

3. W Libii uznano własny dom za prawo człowieka.

4. Nowożeńcom przydzielono kwotę równowartości 50 tysięcy dolarów amerykańskich na nabycie ich pierwszego mieszkania. Rząd zachęcał do powstania rodzin.

5. Edukacja i zdrowie były bezpłatne w Libii Przed Kaddafiem tylko 25 % Libijczyków potrafiło czytać; obecnie liczba ta wynosi 83 %.

6. Libijczykom, którzy wybrali rolnictwo, przydzielono grunty, domy do zakładania na miejscu, narzędzia, nasiona i bydło, aby mogli rozpocząć własne gospodarstwa.

7. Jeśli Libijczyk chciałby się wykształcić lub skorzystać z opieki medycznej za granicą, przyznano mu równowartość 2.300 tysięcy dolarów miesięcznie na wypłacanie zakwaterowania i transportu.

8. Rząd subsydiował zakup samochodów w wysokości 50 % całkowitej wartości.

9. Benzyna w Libii kosztowała z Muamarem Kaddafiem równowartość 14 centów USD.

10. Jeśli po ukończeniu studiów Libijczyk nie dostał pracy, rząd wypłacał mu średnią pensję, dopóki nie osiągnie odpowiedniego miejsca na edukację.

11. Libia nie miała długu zagranicznego, a rezerwy swojego banku centralnego szacowane na około 150 miliardów dolarów amerykańskich zostały rozłożone jako łup wojenny pomiędzy mocarstwa, które zajmowały ten kraj.

12. Wszyscy Libijczycy byli bezpośrednio zaangażowani w tantiemy ropy naftowej, wpłacając pieniądze każdemu obywatelowi na ich konto bieżące.

13. Na każde dziecko, które zostało poczęte, matki przyznano równowartość 5 tysięcy dolarów amerykańskich.

14. 25 % Libijczyków miało tytuł uniwersytecki.

15. Libia jest krajem pustynnym, a Kaddafiego rozpoczęła projekt Gran River, który jest największą transpozycją wody na świecie i zapewnia dostawę wody dla wszystkich obywateli i rolnictwa w kraju.

Teraz znamy listę okrucieństw, których Libijczycy musieli doświadczyć przez cztery dekady z Muamarem Kaddafim.

Opublikowano
36 minut temu, PRIMO napisał:

W twoich stronach to dopiero by była tragedia jakby ludzie do roboty musieli iść a nie czekać jak socjal przyjdzie na konto lub doroznosiciel przyniesie. 

Nie bój się tam są same duże gospodarstwa z takimi pietruszkaxami jak ty nikt by nawet nie rozmawiał

Opublikowano
39 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ty chyba na nartach w Zakopanem i okolicach nie byłeś xD Raz zjeżdżam i mijam "Janusza" który powoli zjeżdża, popijając gumisiowy sok z piersiówki 

Hola hola to byłem ja ⛷️🥃

• Haha 1
Opublikowano

@galan99 Dzisiaj ludzie nie chcą wolności,wystarczy im smartfon i dostęp do komputera i żeby było wygodnie.

Opublikowano
2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

wiem o tym i dlatego jadę na kredytach 2 konsumpcyjne 1 suszowy 1 nawozowy i walą mnie podwyżki 

Niezły tok rozumowania, przypomniało mi się, będzie ze dwadzieścia lat temu, jak u nas w okolicy był taki jeden co wykupywał wszystkie działki jak anr wystawiała na sprzedaż, gołodupiec a przebijał wszystkich, chłopy pytały czemu tak drogo kupuje a on że to i tak bank zapłaci. Do dzisiaj nie może z kredytów wyjść, bierze następny żeby spłacić poprzedni i tak co roku.

Opublikowano
30 minut temu, mikad napisał:

Niezły tok rozumowania, przypomniało mi się, będzie ze dwadzieścia lat temu, jak u nas w okolicy był taki jeden co wykupywał wszystkie działki jak anr wystawiała na sprzedaż, gołodupiec a przebijał wszystkich, chłopy pytały czemu tak drogo kupuje a on że to i tak bank zapłaci. Do dzisiaj nie może z kredytów wyjść, bierze następny żeby spłacić poprzedni i tak co roku.

ja nic za kredyt nie kupuje tylko przejadam a jak sam wiesz żarcie jest tańsze od pola

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

i znowu Balcerowicz musi odejść

To jeszcze nie poszedł 😂

Opublikowano
2 godziny temu, henio2 napisał:

Nie bój się tam są same duże gospodarstwa z takimi pietruszkaxami jak ty nikt by nawet nie rozmawiał

A ty wiesz że jesteś idiotą ?😩

Wiem jakiej wielkości są gospodarstwa w okolicy Dariowoli więc nie błaznuj .🤨

Opublikowano
43 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

@PRZMAS19821982

39 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

No tez tak można 😉😀

Wtedy ma dobrobyt

bo to typowy wyborca PiS żyjący od kredytu do kredytu, bierze następny żeby spłacić poprzedni :)

tak dokładnie jest z jedną tylko uwagą że za Pisu mam za co spłacać te kredyty

• Haha 3
Opublikowano
40 minut temu, Dariowola napisał:

Balcerowicz to jak uśpiony agent.😁

wietkongu ?😂

Opublikowano
5 minut temu, Mariusz2903 napisał:

tak dokładnie jest z jedną tylko uwagą że za Pisu mam za co spłacać te kredyty

z 500+ ?

Opublikowano

Pierwszy raz widziałeś jak się jedzie i popija? Przypominam, że nazwałeś Pana "januszem". Osobiście robię przekładkę i jadę tyłem gdyż przy popijaniu wiater pyska nie nadyma a i siku można zrobić... Ten znów o Kadafim. Tak! Mieszał ciul i to nie tylko w strefach bliskiego wschodu a i zaczął się jak murzyński król ubierać. Był zagrożeniem aczkolwiek to własny naród był na niego wqrwion. Przestań Galan to cytować albowiem to straszne gupoty. Podobieństwo jedyne do naszego podwórka jest takie, że te mieszkania na prądzie były w ramach konkretnych zasług.

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v