Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

@mirro

Kościół mówi co robić aby człowiek mógł się zbawić,więc dlatego potępia rozwody a raczej ludzi którzy żyją w konkubinacie. KK nie potępia samych ludzi ale GRZECH który nie pozwala na zbawienie.  Nie rozumiesz chyba czym jest Kościół i po co Chrystus go ustanowił. Nie po to aby się fajnie żyło na tym świecie ale po to abyśmy mieli życie wieczne po tamtej stronie,za tej ziemskiej wędrówki może być różnie. Ciężkie to do zaakceptowania ale tak jest.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 minuty temu, akooo napisał:

Nie rozumiesz chyba czym jest Kościół i po co Chrystus go ustanowił. Nie po to aby się fajnie żyło na tym świecie ale po to abyśmy mieli życie wieczne po tamtej stronie,za tej ziemskiej wędrówki może być różnie. Ciężkie to do zaakceptowania ale tak jest.

Rozumiem doskonale, tylko nie rozumiem jak można dawać ślub a potem za kasę szukać tysiąca powodów aby udowodnić iż ślub był nieważny? Natomiast tych co im nie wyszło w życiu rozstali się i może żyją teraz w innym związku tworząc przykładne rodziny uważa się za niegodnych? 

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

Rozumiem doskonale, tylko nie rozumiem jak można dawać ślub a potem za kasę szukać tysiąca powodów aby udowodnić iż ślub był nieważny? Natomiast tych co im nie wyszło w życiu rozstali się i może żyją teraz w innym związku tworząc przykładne rodziny uważa się za niegodnych? 

To argument w stylu "a u was biją murzynów". Jedno drugiego nie usprawiedliwia. Przysięga się na dobre i na złe w zdrowiu i chorobie. A to co się dzieje to jest pokłosie tego o czym wspominałem wcześniej. Mało ludzi nierze już nauki KK na serio bo hierarchowie na przestrzeni lat zmiękli w głoszonej doktrynie.

Sam nie raz zastanawiam się po co rozwodnikom zależy tak na powtórnym ślubie kościelnym skoro poprzedniej przysięgi nie brali na serio. Czy to jakiś sposób na zagłuszenie sumienia.

Opublikowano
56 minut temu, akooo napisał:

To już jest DNO i upadek że ludzie rozważają zabójstwo jednego człowieka aby "ulżyć" drugiemu-matce tego dziecka. Jak już wypaczono macierzyństwo w debacie publicznej. Dzisiaj ma się każdy rodzić piękny,zdrowy,mądry na chorych,biednych i "brzydkich" nie ma miejsca we współczesnym świecie.

To kwestia wyborów i odpowiedzialności za nie. Takie jest życie. Czasem trzeba zabić aby inni mogli żyć. Jakiś czas temu zapomnieliśmy o tym i teraz próbujemy własnymi problemami obarczać cały świat.

3 minuty temu, akooo napisał:

Sam nie raz zastanawiam się po co rozwodnikom zależy tak na powtórnym ślubie kościelnym skoro poprzedniej przysięgi nie brali na serio. Czy to jakiś sposób na zagłuszenie sumienia.

A czemu Kościołowi zależy aby dostali kwit o nieważności małżeństwa? Jakoś nie przychodzi mi nikt ze znajomych, co by takiego glejtu nie dostał.

5 minut temu, akooo napisał:

Mało ludzi nierze już nauki KK na serio bo hierarchowie na przestrzeni lat zmiękli w głoszonej doktrynie.

Doktryna nie ma nic tu do rzeczy. Obudowa tej doktryny, stworzona przez ludzi na przestrzeni wieków, ma działanie odrzucające. Bo jest ludzka. 

Opublikowano

Hyh to nie Kościół określa drogę do zbawienia. Gdyby tak było to na każdym skwerze tego kraju stałby złoty posążek radosnego spaślaczka. Chrystus był po to aby człowieka uświadomić o bezkresie miłości stwórcy i taką nakreślił drogę. Dekalog to Mojżeszowa interpretacja zawartości tablic, które wqrwion roztrzaskał zjawiając się niezapowiedziany na imprezie. Zobaczył co go ominęło i tego zabronił. Jak wiadomo: dyscyplina podnosi morale.

Opublikowano
5 minut temu, DTaras napisał:

Dekalog to Mojżeszowa interpretacja zawartości tablic, które wqrwion roztrzaskał zjawiając się niezapowiedziany na imprezie.

Jak sie spóźnił, to jego wina.

Opublikowano

Pisałem o wysiedleniach polaków zamykaniu zakładów w Polsce dlaczego tu jest odpowiedz .

Lista 2613 nieruchomości, z których chce wysiedlić Polaków Światowa Organizacja Restytucji Mienia Żydowskiego .

Na stronie Światowej Organizacji Restytucji Mienia Żydowskiego (World Jewish Restitution Organization, WJRO) opublikowana została lista 2613 warszawskich adresów. Pod tym linkiem (KLIK!) można sprawdzić, czy nieruchomość, w której mieszkasz ma być przedmiotem roszczeń.

Polska jest jedynym dużym krajem w byłym bloku sowieckim, który nie podjął żadnych działań w celu zwrotu własności prywatnej skonfiskowanej przez nazistów lub znacjonalizowanej przez reżim komunistyczny. Przed wojną w Polsce żyło około 3.5 mln Żydów; obecnie mieszka tam około 10 tys. osób. Polska nie uchwaliła prawa do zwrotu skonfiskowanej własności prywatnej znajdującej się w jej obecnych granicach – czytamy na stronie WJRO. – Ponadto, po powtarzających się, niespełnionych zobowiązaniach do uchwalenia ustawy restytucyjnej, rząd polski stwierdził wiosną 2012 r., że taka ustawa jest niepotrzebna.

https://dzienniknarodowy.pl/lista-2613-nieruchomosci-ktorych-chce-wysiedlic-polakow-swiatowa-organizacj-restytucji-mienia-zydowskie/?fbclid=IwAR2SZigkeq2JqqX8CnJxGRrABC2rmjiOPUSUnKiFcIAYtY8R2jyYC-zjtBc

Zabiorą to co Żydowskie było .

Opublikowano

Jeden i drugi. Jeden o miksie bo Polska ma zupełnie inną sytuację a drugi wierzy bezkrytycznie dziennikowi narodowemu. Polska miała sprawę pod kontrolą do czasu aż zaczęła robić słodkie oczy do USA.

Opublikowano
9 godzin temu, henio2 napisał:

A po. Cholerę podwyższać emerytura powinna być dla każdego jednakowa jak ktoś chce więcej niech sobie z pensji odkłada a nie z pieniędzy podatników

Oczywiście że tak  Niech kazdy płąci jednakowe składki niezalezne od zarobków na podstawową emeryturę. Jak chce więcej niech sam o to zadba. Tak samo powinno sie zrobić z opieka zdrowotną. Płacic na podstawową opiekę i samemu za lepsze opcje dopłacać. 

Ile podatki by od tego zmalały........ Piękne by to było:D

4 godziny temu, galan99 napisał:

Tym razem uda się zbudować komunizm z Chinami .

W Chinach komunizm jest tylko z nazwy.

4 godziny temu, henio2 napisał:

No i popatrz do czego się strajk kobiet przyczynił że pijak pobił dzieci zbierające ma Owsiaka 😋😜 same kobiety zgotowali im ten los

Adamowicz też zginął przez nienawiść jego partyjnych kolesi

Agresję generuje TVPIS a motłoch PISowski jako dziady, gołodupce i frustraci jeszcze tą agresję wzmacnia. O bezczelnym zaprzaństwie nie wspominając, chociaż takie tłumaczenie raczej nie świadczy o zaprzaństwie a o byciu debilem.

4 godziny temu, galan99 napisał:

Rok 1946 odbudowa Kraju ze zniszczeń jak by to było teraz odbudować przyszło w tych czasach jak są to Nigdy by nie odbudowano .

https://www.facebook.com/Powarszawsku/videos/456108255743199

Sami spowodowalismy pewnie ok połowy tych zniszczeń. 

1 godzinę temu, jarecki napisał:

gospodarka norodowa to nie to samo co państwowa , kiedyś czytałem nawet wkleiłem link żę połowa zarobku w polsce jest wytransferowana za granice polski przez zagraniczne spółki 

A co w tym dziwnego. Jesli firma jest ze Stanów to transferuje pieniądze do centrali lub tam gdzie sa niskie podatki.  Czemu zagraniczne spółki miałyby lokować pieniadze u nas a nie transferować do centrali?

Opublikowano (edytowane)

nie no po to zainewstował w polsace zeby nie zarabiać a z zarobionymi pieniedzmi niech zrobi co chce mie to nie interesuje , ja tylko napisałem że jak firma jest w rekach ,, tu bylca '' bez wzgledu na narodowość to on tu mieszka i tu dalej daje prace czy to w restauracji czy u fryzjera nawet jak sobie pojedzie za granice to też daje prace w polsce bo wycieczke wykupił .                      Polska z tych krajów postkomunistycznych ma najwiekszy udział % PKB które stanowią kapitał polski . coś chyba 47 % pkb to  firmy z kaitałem polskim                       Pytałeś kto zatrudnia pracowników nowych to oni np .https://biznes.interia.pl/raporty/raport-rozmowy-na-nowy-rok/aktualnosci/news-mikolaj-placek-prezes-oknoplastu-nie-przewidzielismy-takiego,nId,5031802

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano

jedno się nasuwa po redaktorskim "to ja prowadzę ten program": idź się chłopie napij herbaty. Nie reagujesz na jakiegoś osła co nie potrafi się zachować a wykorzystujesz funkcję do nękania rozmówczyni.

Wpisał się w trend?

Opublikowano
24 minuty temu, DTaras napisał:

jedno się nasuwa po redaktorskim "to ja prowadzę ten program":

Można by odpowiedzieć "A szkoda bo miałem nadzieję że będzie to ktoś rozsądniejszy"

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jarecki napisał:

nie no po to zainewstował w polsace zeby nie zarabiać a z zarobionymi pieniedzmi niech zrobi co chce mie to nie interesuje , ja tylko napisałem że jak firma jest w rekach ,, tu bylca '' bez wzgledu na narodowość to on tu mieszka i tu dalej daje prace czy to w restauracji czy u fryzjera nawet jak sobie pojedzie za granice to też daje prace w polsce bo wycieczke wykupił .                      Polska z tych krajów postkomunistycznych ma najwiekszy udział % PKB które stanowią kapitał polski . coś chyba 47 % pkb to  firmy z kaitałem polskim                       Pytałeś kto zatrudnia pracowników nowych to oni np .https://biznes.interia.pl/raporty/raport-rozmowy-na-nowy-rok/aktualnosci/news-mikolaj-placek-prezes-oknoplastu-nie-przewidzielismy-takiego,nId,5031802

A co to jest 150 osób przy takiej skali? Koronabezrobocie: Ile tak naprawdę osób straciło pracę? O ile mniej zarabiamy? - GazetaPrawna.pl

Trza jeszcze jedno wyjaśnić. Marecki Staski i inne indywidua płaczą że wszystko sprzedane a ty twierdzisz że mamy najwiekszy % udziału rodzimych firm w PKB. Jak to możliwe?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
11 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

https://niezalezna.pl/379101-tak-ekolodzy-urzadzili-szwecje

z tego co widać w prognozach bestia powraca zieloni i lewica chcą szybko zamykać kopalnie  nie chodzi tylko o energię ale i opału maże brakować  węgiel i drewno jest najtańszy a ta cała zielona energia to ściema 

O czym Ty gadasz ?  suwerenny rząd PIS sie już  zgodził że zlikwiduje kopalnie do czasu kiedy ostatni związkowiec nie przejdzie na emeryturę 

piece na węgiel w domach mają już określoną datę

Opublikowano
10 minut temu, Ulman napisał:

nie ma nic konkretnego poza ,, mogło '' i sam autor podkreslił żę jest to przed tarczą finansową ,  poczekajmy na dane za 4 kwartał ubiegłego roku za styczeń i luty to wiadomo bezrobocie troche wzrosnie ale ja widze wiecej pozytywów niż minusów  , gdzies czytałem ze już teraz po lekkim odblokowaniu gospodarki w niektórych hotelach brakuje miejsc w rezerwacjach , a wiec wiecej ludzi spedzi wolne dni w polsce .

Opublikowano

Przecież masz napisane wyraźnie - "Sprawdzili to naukowcy z Uniwersytetu Warszawskiego. W badaniu Diagnoza+ przyjrzano się sytuacji osób pracujących, bezrobotnych i biernych zawodowo na podobnej zasadzie, jak to się odbywa w Badaniu Aktywności Ekonomicznej Ludności (BAEL), publikowanym raz na kwartał (w I kwartale 2020 bezrobocie wg BAEL wyniosło 3,1 proc.). Wynika z niego, że liczba osób bez pracy wzrosła w kwietniu do ok. 1,5 mln, a bezrobocie wyniosło wtedy 10,3 proc. W czasie pandemii koronawirusa pracę straciło ok. 660 tys. Polaków. Według "Diagnozy+" tylko ok. 120 tys. z 660 tys. osób, które zostały bez pracy (18 proc.) zarejestrowało się w urzędach pracy, tymczasem normalnie rejestruje się 51 proc."

Uważasz że najpierw zwolnili pół miliona osób a jak dostali tarcze to ich z powrotem zatrudnili?

Co z tego że teraz ludzie jadą na narty jak kilka miesięcy przepadło bezpowrotnie a teraz mozesz mieć co najwyżej 50% obłożenia?  Cieszysz sie ze było przejebane a teraz się poprawiło i jest ch*jowo? 

W czym ty widzisz tą przewagę pozytywów?

Opublikowano
19 godzin temu, mirro napisał:

Ci ci nie mieli kasy to jej dalej nie mają. A ci co ją mieli, mają jej więcej. tak to wygląda i PiS nic się nie udało.:lol:

Zdrastwujtie  

A śnieżyca za oknem to z nudów zajrzę jak żyją antypiski 🤭

I widzę natknąłem się na płaczka numer jeden , Trepka na emeryturce 🤗

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Ulman napisał:

Przecież masz napisane wyraźnie

według BAEL bezrobocie wyniosło 3,1 % za 1 kwartała 2020 r za drugi kwartał wyniosło  tez 3,1 % a naukowcom z uniwersytetu polskiego według tej samej meterologi czy podobnej co stosuje BAEL wyniosło 10,3 %  bezrobocia za kwiecień to ktoś tu pisze bzdury albo BAEL albo naukowcy polscy Czytaj ze zrozumieniem  . 10 % bezrobocia za kwiecień to wtedy maj i czerwiec musiał by mieć bezrobocie zerowe ale to i tak srednia za 2 kwartał  by  wyszła 3, 4 % bezrobocia a BAEL  podał 3,1 % , 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Gdzie wyczytałeś że masz wzrost 10% bezrobocia za kwiecień? 

Jakby w kwietniu wzrosło o 10% , i nawet  inne miesiące masz zerowy wzrost to i tak masz 10% w skali roku🤣

Jak to możliwe że w kwietniu 10% a  w maju i czerwcu już zupełnie nic? Zmówili sie ci pracodawcy czy co?

Edytowane przez Ulman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v