Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

@Denwer, patrz jaka fajna knajpa https://www.pyszne.pl/menu/polski-nie-rzad-sosnowiec. Ciekawe na kiedy mają pierwszy wolny stolik ;) CIekawie brzmi sałata "Sałata Dwa Miliardy TWP" ;) I do tego może "Zioberko Po Krakowsku" albo "Obietnica Kaczafiego" ;) 

Nie  moje  menu:(.  Dobre  dla  prostego  "proletariatu" ;)

140728101_10218433082882294_273624990863

Edytowane przez Denwer
Opublikowano
13 godzin temu, DTaras napisał:

Artek - a dlaczegoby rolnicy mieli mieć lepiej? Przedsiębiorców zwolnili z ZUS? Jakoś tego nie odczułem.

A dlaczego mają mieć gorzej ??? nie wiem czy wiesz ale Rolnik jeśli ma powyżej 2 ha przeliczeniowego niema prawa do BEZROBOCIA choćby przepracował i 10 lat , to jest SPRAWIEDLIWOŚĆ ??? dlaczego niema do tego prawa skoro pracował i były odprowadzane jego SKŁADKI ???

Spoko ty nie odczułeś zwolnienia ze składek ZUS ale inni tak , podam ci przykład mój znajomy kupował nowe maszyny rolnicze i został FAKTURĘ miesiąc później (choć sprzęt przywieźli od razu) a dlaczego ??? mała podpowiedź za jakie miesiące były brane pod uwagę spadki obrotów(mówię o tarczy wiosennej) ???  Słyszałem też iż szefowie wysyłali pracowników na urlop lub wstrzymywali pracę a dlaczego ??? podpowiedź powyżej.

Opublikowano
13 minut temu, Denwer napisał:

Nie  moje  menu:(.  Dobre  dla  prostego  "proletariatu" ;)

140728101_10218433082882294_273624990863

Ty i tobie podobni mienią sie społeczeństwem?🤣 Chyba swołeczeństwem😁

Opublikowano
20 godzin temu, Denwer napisał:

oj  uważaj    bo  antoni  ma  do obrony  WOT  nie  dasz  im  rady  :P

141006011_230401508573842_85186612353336

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Ulman napisał:

No i ....?

Nic  mariuszku  nic 

141024598_3745778962136068_2347363707250

Edytowane przez Denwer
Opublikowano
5 minut temu, Denwer napisał:

141024598_3745778962136068_2347363707250

Z tego wynika że Pisowskie lemingi zauważyły dogadywanie się Niemiec z Rosją. Cóż za refleks, jaka spostrzegawczość. Normalnie mistrzowie i demony reakcji.:gent:

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Ulman napisał:

Ty i ten twój PIS to sie mogą nie uginać😂. Tyle wasze co potupiecie nóżką i memów nawklejacie.

Oczywiście 

Konfederacja  za to  same  sukcesy  Bayer  pewnie  się  przestraszył  konfederatów  i  za chwilę  Randap  zniknie  z Polski🤣

Sanepid  pewnie  też  już  nie   pojedzie  na kontrole   bo   ich konfederacji  zaaresztują😂

Wielkie  Górlaskie  weto  w które  konfederacja  się  włączyła  też  sukces  jak się  patrzy   :D  :D  :D  

Edytowane przez Denwer
Opublikowano

Przecież widać że to oszołomy które sie pod kogoś podpiąć i zrobili sobie happening. Coś tam plują na Bosaka i Winnickiego a że sobie pokrzyczą to im się drogi oddechowe oczyszczą.  Jedynie Konfederacja mówi że lockdown to idiotyzm i zabójstwo dla biznesu które potem zalepia się pozyczonymi pieniędzmi a i tak to nie działa. Jesli mają podobny pogląd to pod kogo maja sie podpinać

Widzisz ty tego nie rozumiesz, ale w Konfederacji jest wielu ludzi którzy mają swoje , własne poglądy które się od siebie różnią. PIS jest sektą w której kazdy może mieć własny pogląd pod warunkiem że jest on taki sam jak pogląd sekty. Ty sam też masz poglądy 100% zgodne z PIS czyli tak naprawdę nie masz żadnego własnego zdania.

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

KRUS-u to niech lepiej nie ruszają dla dobra wszystkich rolników ;) Bo jak zapłacą w ZUS-ie miesięcznie tyle ile w KRUS-ie było na kwartał to im się odechce większego chorobowego ;) 

Właśnie niech ruszają wtedy ROLNICY pokażą na co ich stać , i ja tu mówię o Rolnikach a nie ludziach którzy zwą się Rolnikami a nic z tym nie mają wspólnego , no może tyle iż posiadają grunty rolne.

14 godzin temu, dysydent napisał:

przyznam - nie wiem i właśnie wyrabiam sobie zdanie bo rzeczywiście temat jest na czasie
Czy adekwatnie lockdown dotknął rolników jak inne gałęzie gospodarki a jeżeli tak to na ile aby usprawiedliwiać zwiększenie subwencjonizmu i tak w rolnictwie niemałego.
Te wszystkie "tarcze" to niejako rekompensata od władzy za utrudnienia przeciwcovidowe i już pomińmy czy sensowne to wszystko no ale skoro jest to czy są racjonalne argumenty że przez cov spadły dochody rolników
bo że

to rzeczywiście jakieś to niespójne  bo co utracily na lockdownie? mniej ludzie jedzą mięsa?

jest oczywiście zasada - "jak prezenty to dla wszystkich" i w zasadzie tylko ten argument jest ... ma szansę na jakieś ...

no właśnie - nie wiem i może by warto jakie argumenty "skołować" za ;)

Chcesz argumenty za ??? to więc kto teraz korzysta na tych zawirowaniach z Koronką ??? Ile Rolnicy zostają za Tuczniki(już nawet nie wspomnę o strefach ASF) , Bydło , warzywa itp ??? Czy w sklepach  spadły ceny ??? nie !!!!! więc kto na tym korzysta skoro nie Rolnik ??? Ubojnie ??? Pośrednicy ??? Sklepy ???

Czy spadło spożycie ??? moim zdaniem tak bo zapomnieliście wziąć pod uwagę Turystów którzy odwiedzają Polskę , a w 2019 było ich 16,3 mln , a biorąc pod uwagę iż w 2020 była masa utrudnień z przemieszczaniem to logiczne jest iż było ich dużo mniej niż w 2019 roku.

3 godziny temu, mirro napisał:

1 ha przeliczeniowego to gwarancja że większość będzemiała jakieś ubezpieczenie, czyli nie umrze pod płotem a wizja zwłok leżących przy sztachetach władzy nie miła.

W drugiej sprawie to musisz sobie zdawać sprawę iż w założeniach rządowych nie ma miejsca na to aby rolnik, producent surowców rolnych nie był j**any. To jest gwarancją że nie podniesie głowy a głowa ma być stale nisko przy ziemi. 

Rząd nie rzucił ochłapów, rząd tylko broni się przed jasnym uporządkowaniem spraw podstawowych, czyli okreslenia kto jest rolnikiem, co to gospodarstwo , dojdzie mu duża grupa która stanie się bezrobotnymi bez prawa do czegokolwiek.

To jest tylko sposób na wyciągnięcie KASY od ROLNIKA bo mając nawet poniżej 1 ha przeliczeniowego można ubezpieczyć się w KRUS , ale to tylko twoja decyzja a nie przymus co więcej ty decydujesz czy chcesz mieć pełne ubezpieczenie(tzn. jednocześnie ubezpieczeniem wypadkowym, chorobowym i macierzyńskim oraz ubezpieczeniem emerytalno-rentowym) lub tylko ubezpieczenie wypadkowe , chorobowe i macierzyńskie. Mając poniżej 1 ha przeliczeniowego możesz się również ubezpieczyć w BEZROBOCIU , więc tutaj kwestia tylko kasy bo chcą oskubać ludzi na siłę gdyż zapewne większość byłaby w bezrobociu lub KRUS ale niepełne ubezpieczenie.

Jak nie ochłapy to co ??? Przedsiębiorcy otrzymali 115 miliardów złotych , a ile tego było dla Rolników ??? czy nie coś ponad 1 mld zł ??? choć tyle dobrze że tylko dla tych którzy prowadzą jakąś Hodowle a nie dawali na prawo i lewo jak leci , gdyż dobrze wiemy że dopłaty do pola biorą i tacy którzy z Rolnictwem mają tyle wspólnego co te dopłaty a to PATOLOGIA którą Rząd powinien zakończyć. Oczywiście jestem też przeciwnikiem dotowania FABRYK MIĘSA i MLEKA , pieniądze powinny być tylko dla Gospodarstw Rodzinnych i to powinno być jasno określone przy jakiej skali produkcji przestaje się być Gospodarstwem Rodzinnym , chodzi tu o skalę produkcji zwierzęcej bo jeżeli chodzi o powierzchnię to jest określona.

Edytowane przez Artek84
  • Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, Ulman napisał:

Przecież widać że to oszołomy które sie pod kogoś podpiąć i zrobili sobie happening.

Tak  tak 

bustkowski-konfederacja.jpg

MpxM65-sR6b8i11y1qYo_NV2cwlRiMoyyZzIr73U

Opublikowano (edytowane)

No i  ...  to nie  są  jacyś  ,,oszołomi którzy  chcą  się  podpiąć,,   tylko  Konfederaci ,, oszołomi,,

Edytowane przez Denwer
Opublikowano
8 minut temu, Artek84 napisał:

Oczywiście jestem też przeciwnikiem dotowania FABRYK MIĘSA i MLEKA , pieniądze powinny być tylko dla Gospodarstw Rodzinnych i to powinno być jasno określone przy jakiej skali produkcji przestaje się być Gospodarstwem Rodzinnym , chodzi tu o skalę produkcji zwierzęcej bo jeżeli chodzi o powierzchnię to jest określona.

Toż przecież PiS cały czas pieje z zachwytu nad gospodarstwami rodzinnymi. Cały czas je chroni przed upadkiem upatrując też tam narodowego modelu rodziny. Tylko co z tego? Kiedy nawet nie może dorobić się definicji tego gospodarstwa. 

Inna sprawa że sam zwrot "Gospodarstwo rodzinne" jest chorym podejściem do sprawy. Gospodarstwo jest, albo go nie ma. Żadne deklaracje i przymiotniki nie uchronią przed brakiem rentowności. 

Opublikowano
22 minuty temu, Denwer napisał:

Tak  tak 

bustkowski-konfederacja.jpg

MpxM65-sR6b8i11y1qYo_NV2cwlRiMoyyZzIr73U

BUSTOWSKI WYGRAŁ Z KORPORACJĄ. DZIAŁACZ ZARZUCA PRODUCENTOWI ŻYWNOŚCI „TRUCIE” POLAKÓW .

7 sierpnia 2020 spółka Animex Foods wystąpił do sądu z aktem oskarżenia przeciwko Marcinowi Bustowskiemu o wprowadzanie w błąd konsumentów. Działacz Związku Zawodowego Rolników RP oskarżał spółkę w mediach społecznościowych o wprowadzanie do obiegu szkodliwej żywności, w której stwierdza przekroczenie norm azotynów i azotanów. Wg spółki były to opinie krzywdzące, nieprawdziwe, nierzetelne i zniesławiające. Sąd ostatecznie opowiedział się po stronie Bustowskiego.  

Wg Animexu, postępowanie Bustowskiego naraża spółkę na utratę zaufania konsumentów, niezbędnego do prowadzenia działalności polegającej na wprowadzaniu do obrotu produktów mięsnych. W opinii oskarżyciela, twierdzenia działacza nie są zgodne z prawdą, ponieważ wszystkie wprowadzone do obrotu produkty spełniają wszelkie normy wynikające z obowiązujących przepisów prawa żywnościowego, jak i są znakomitej jakości, w tym w szczególności nie zawierają przekroczonych norm obecności konserwantów.

Opublikowano
1 godzinę temu, Denwer napisał:

No i  ...  to nie  są  jacyś  ,,oszołomi którzy  chcą  się  podpiąć,,   tylko  Konfederaci ,, oszołomi,,

Dla ciebie każdy spoza sekty PIS jest oszołomem. Jak na członka sekty wyznajesz jednego wodzą, jedna prawdę przez niego głoszoną i jedno jedynie słuszne środowisko patridiotow które zawsze ma rację. Żadnego własnego poglądu, żadnych autonomicznych przemyśleń a zdanie zawsze w 100% zgodne z sektą. I kto tu jest oszołomem? 

• Like 1
Opublikowano
19 godzin temu, Denwer napisał:

A ty nie  maiłeś  przypadkiem  mnie  ,,ignorować,, ?? 

Nie  zgadałeś  po  prostu  szybciej  jest  wstawić  mema  jak  się  rozpisywać.  Szkoda  klawiatury  i  rąk

140439947_3709347042421035_5832365549144

To nie  PiS  importuje  te  warchlaki  tylko  ROLNICY     więc  oni  winni  w tym  twoi  forumowi  koledzy 

Mucha chyba się wyautowała z polityki. Platforma co by nie mówić z większym czy mniejszym poparciem ale będzie w Sejmie.

18 godzin temu, pafnucy napisał:

niech ktoś mi wytłumaczy. jak świnia z niemcowni może być tańsza jak nasza? tam zarabiają więcej. dochodzi koszt transportu. ile Niemiec ma za kg żywca ? złoty pindziesiąt ????

Nie tylko Ty się nad tym zastanawiasz.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Ulman napisał:

Dla ciebie każdy spoza sekty PIS jest oszołomem.

Oczywiście 

1 godzinę temu, Ulman napisał:

Przecież widać że to oszołomy

5 minut temu, dsbh napisał:

Mucha chyba się wyautowała z polityki. Platforma co by nie mówić z większym czy mniejszym poparciem ale będzie w Sejmie.

no  a  hołownia  miał  tworzyć  nową  jakość   a  zbiera   ,,szczury,,  uciekające  z  tonącego  okrętu.

PiS  ma  następne  wybory   wygrane     w główniej  mierzy  dzięki  temu  że  nie  ma  merytorycznej  opozycji  mogącej  zagrozić  PiSowi

Edytowane przez Denwer
Opublikowano (edytowane)

PSL  w 2023  roku  nie  wjedzie  do  sejmu 

141258872_910716816333608_17822660752574

Edytowane przez Denwer
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Denwer napisał:

Oczywiście 

Skoro potwierdzasz to jednocześnie przyznajesz że jesteś członkiem sekty. Nie przypuszczałem że kiedykolwiek zdasz sobie z tego sprawę a tym bardziej to przyznasz.

44 minuty temu, 6465 napisał:

Denwer co powiesz jak PiS odbierze PSL do koalicji. 

Jak to co? Powie ze dobrze zrobili i to była słuszna decyzja.

42 minuty temu, Denwer napisał:

PSL  w 2023  roku  nie  wjedzie  do  sejmu 

Taka sama racja jak żeś opowiadał że po roku rządów PISu , Tusk będzie siedział. 

W sekcie zawsze ludzie zyją w urojonej rzeczywistości którą im owa codziennie  zapodaje i utrwala.

Edytowane przez Ulman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v