Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Polityka socjalna i wszelkie rozdawnictwo zawsze konczy się w ten sposob, wzrostem cen i brakiem rąk do pracy. Jak paliwa były w podobnych cenach to szydło wrzeszczała na stacjach, Polska w ruinie, a teraz co? 

PS. Ciekawe kiedy niektórzy rolnicy obudzą się z uwielbienia pisu. Co niektórzy obstawiam, że jak pojadą kupować nawozy na kolejny sezon

Opublikowano
soltys48 napisał:

Jest taki jeden na forum który się cieszy z takiej ceny ON

któren🤔

driver24 napisał:

Polityka socjalna i wszelkie rozdawnictwo zawsze konczy się w ten sposob, wzrostem cen i brakiem rąk do pracy. Jak paliwa były w podobnych cenach to szydło wrzeszczała na stacjach, Polska w ruinie, a teraz co? 

PS. Ciekawe kiedy niektórzy rolnicy obudzą się z uwielbienia pisu. Co niektórzy obstawiam, że jak pojadą kupować nawozy na kolejny sezon

to nie temat o polityce ale żadne ugrupowanie nie jest przyjazna dla rolnika kazde tylko patrzy jak go pociągną w swoje szeregi do wyborów a potem to już ''wydoić''....

Opublikowano
1 godzinę temu, driver24 napisał:

Jak wyżej która władza jest dobra dla rolnika? Poprzednia władza z koalicjantem określającym się jako partia rolnicza jeszcze bardziej dyma.a rolnika 

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

pewnie ktoś kto zrobił spory zapas .

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

któren🤔

to nie temat o polityce ale żadne ugrupowanie nie jest przyjazna dla rolnika kazde tylko patrzy jak go pociągną w swoje szeregi do wyborów a potem to już ''wydoić''....

Fanatyk władzy

Opublikowano

UNIA  prawdopodobnie skieruje pismo do trybunału na polskie odnosnie uszczelnienia systemu podatkowego , tak w skrucie chodzi o to że importer paliwa w ciągu 30 dni musiał opłacić należny VAT i podatki chociaż paliwa nie zdążył sprzedać , wiec co dla niektórych jest nadzieja żę paliwo bez podatków i akcyzy znowu trafi na rynek i bedzie taniej .

Opublikowano

Rysiu ile wypalasz rocznie razem z autem?, ja w sumie już wykorzystałem przydział. kuźwa ale ten zetor pali.🙆‍♂️

Opublikowano (edytowane)

Kup sobie osobówkę w dieslu, to i tego z bydlaków zabraknie ;) U mnie w ciągu roku mam około 60 kursów dostawczakiem na giełdę po 120km w tą i z powrotem, to idzie mi już 700l do dostawczaka, czyli 1/3 przydziału akcyzowego. 8tys km po 9l/100km i już jest ładny przepał, w sumie z osobówkami itp wypalam dwa razy więcej, niż by mi z gminy przyznali zwrotu. Zwrot akcyzy mi tak akurat starcza na paliwo do ciągników i kombajnu, a nieraz i brakuje tego zwrotu.

Okoliczne stacje bez zmian 5.20-5.25 ON.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
37 minut temu, pafnucy napisał:

Rysiu ile wypalasz rocznie razem z autem?, ja w sumie już wykorzystałem przydział. kuźwa ale ten zetor pali.🙆‍♂️

900 kupiłem rok temu w marcu to jeszcze 100 zostało.

Opublikowano

to mało pyrkasz. jak by co to mogę brać faktury na Ciebie. trza musi jutro kupić trochę.

Opublikowano

trend przed tym zdarzeniem był spadkowy, przynajmniej baryłki, bo u nas niestety drogo, lapać się za portwele bo kolejne nieuchomości panu don ptako się same nie kupią :D

Opublikowano

Dzisiaj już podwyżka na Orlenie 5.28 kuźwa jak tanieje baryłka to obniżki może za miesiąc "bo zanim z tego ropa będzie na stacji to hoho", jak baryłka ledwo drgnie to tego samego dnia podwyżka 🤷 byłem dzisiaj po kilka pierdół, od jesieni leżą wałki ślimakowe do rozrzutnika, w listopadzie 370zl, dzisiaj 570 te same, obok zdarta cena ślad po mazaku został. I weź się nie wk...iaj 

Opublikowano

@pedro2 To jest kur.a patologia co się dzieje. Chcą zniszczyć ludzi którzy utrzymują tą gospodarkę. Co tam podrożało w tych ślimakach żeby 200 zł od leżenia w sklepie podrożały ? To jest jawne oszustwo tak jak w przypadku folii. Folie drożeją bo niby Chiny granulatu nie dostarczają bo go niby nie ma a w Polsce nie ma kto folii odbierać żeby granulat z tego zrobić. Moim zdaniem to wszystko jest sztucznie napędzane. Pytanie kiedy to pizgnie. Czy jeszcze w tym roku czy w 2022. 

Opublikowano
11 minut temu, pedro2 napisał:

Dzisiaj już podwyżka na Orlenie 5.28 kuźwa jak tanieje baryłka to obniżki może za miesiąc "bo zanim z tego ropa będzie na stacji to hoho", jak baryłka ledwo drgnie to tego samego dnia podwyżka 🤷 byłem dzisiaj po kilka pierdół, od jesieni leżą wałki ślimakowe do rozrzutnika, w listopadzie 370zl, dzisiaj 570 te same, obok zdarta cena ślad po mazaku został. I weź się nie wk...iaj 

Stal podrożała, ja dzisiaj 2 tys w 60 tke wsadził 😂

Opublikowano

Stal podrożała, ale kiedy będziesz miał produkt końcowy z tej droższej? A to leży od listopada jak piszę. Dał za wałek 300, niech naliczył 70zl marży, to teraz doj**ał 270 zł marży. Czy to nie jest sk***ysyństwo? Oleje, folie wszystko w górę bo u chłopa trochę bydło i zboże lepiej płaci. To trzeba za***ac. 

Przyjdzie czas, opier... hektary wyjechać gdzieś za granicę na stałe bo tutaj nie da się normalnie żyć. Ostatnio z kobitą tak gadaliśmy, zarobki coraz większe, a w kieszeni coraz mniej i pieniądz gówno wart

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Dodaj nową pozycję...
v