Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano

mysza jaki powiat tka i pierwsza klasa ziemi ???. Ja od jakichś 6 lat robie pszenice na 8 ton i w tym czasie udało mi się raz . a tak to oscyluje 6- 7 ton a to ma za sucho a to pada jak kwitnie. i nigdy nie moge   wiecej uzyskać. tylko u mnie 3b 4 i 5 sie znajdzie. ja mam umowiony odbiór na czwartek 860 brutto. ale mowią deszcz i pewno sie przeciagnie w czasie

• 0
Opublikowano

mysza 103 to kozak forumowy nie powiem wapna nie potrzebuje bo ma rędziny i ph samo się utrzymuje ,ciekawe co powie jak w żniwa rzepak będzie po 1300 a pszenica po 550 i nie zdrożeje zbytnio później pamiętam jak sprzedałem w 2016 pszenicę na wiosnę po 560 zł netto , rzepak 2009 po 950 w 2013 po 1250 netto .Ciekawe który bank dał kredyt na 400 tys na 30 ha ? jak biznesplan wyglądał ,ja gdybym miał 3,3 tys z 1ha oddawać na raty to nie wyobrażam sobie tego.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Ale on sobie wyobraża, myślę że to możliwe A już nie straszcie cenami bo są najwyższe na świecie od 8 lat. Ja takich cen 8 lat temu nie pamiętam, ale skoro były to mogą być i teraz. U nas ludzie pszenicy bardzo mało sieją wolą psie żyto. Oprócz mnie jeszcze jeden to i powinna być drogą. 

• 0
Opublikowano

Psie żyto xD dobre , mysza pewnie w mafii jakiejś robi ,ciągnik pewnie też ma kilkuletni za wart 200 netto przyczepy i inne maszyny , widzieliście na yt gościa co z 200 z ha nie dał rady DF za 1mln lisingu na 10 lat spłacić .Ja pamiętam ceny z 2011/2012 okres dobrej koniunktury utrzymuje się max.2.5 roku na 10 lat a zobaczycie jak nawozy podniosą. 

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, mysza103 napisał:

207200 - 80000 kosztòw = 127200 zł

To że przy sprzyjających warunkach mogłeś tyle zarobić na 30 ha to jeszcze mogę uwierzyć ale to że do tego splacales kredyt 100 tys to już nie bardzo . Za co żyłeś przez te 3 lata ? Masz jaka rodzinę ? Bo jak sam jesteś to może byś jakoś dał rady, bo przez te 3 lata praktycznie cały zysk idzie co na kombajn . Jak dla mnie albo masz jakąś jeszcze prace i cały zysk z gosp. Możesz przeznaczyć na kombajn, albo drugie większe  gospodarstwo ojca z resztą maszyn a ty tylko kombajn kupiłeś.   Bo wybacz ale branie kredytu na pół banki na tylko 30 ha to jakiś by był idiotyzm.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
10 godzin temu, robercikj100 napisał:

ogólnie widzę ze przez te ceny pszenicy to niektórym popuszczają wodze fantazji, żeby nie było za rok płaczu jak pszenica będzie po 600

Ja zawsze kalkuluje pszenicę na 6t x 650 netto przy wyliczaniu potencjalnego przychodu. Co się uda wincyj zarobić to moje . J jary 5x600, owies 4,5 x500

• Like 1
  • 0
Opublikowano
10 godzin temu, wieslaw napisał:

I co,ta maszyna po 15 latach jest nic niewarta no chyba nie. Ciekawe co powiedzą na ten temat ludzie którzy kupili se 20 lat temu kombajn za 200 a on dziś jest warty 170

ALE JAK CHCĄ KUPIĆ TERAZ NOWY TO MUSZĄ DAĆ CONAJMNIEJ 800 TYŚ ,WIĘC 630 TYŚ BRAKNIE-CZYLI 31,5 TYŚ ROCZNIE MUSIAŁ ODŁOŻYĆ ŻEBY KUPIĆ ,WIĘC NIE MÓWCIE ŻE DOPŁATY NA AMORTYZACJE TO ZA WYSOKA KWOTA

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, robercikj100 napisał:

To że przy sprzyjających warunkach mogłeś tyle zarobić na 30 ha to jeszcze mogę uwierzyć ale to że do tego splacales kredyt 100 tys to już nie bardzo . Za co żyłeś przez te 3 lata ? Masz jaka rodzinę ? Bo jak sam jesteś to może byś jakoś dał rady, bo przez te 3 lata praktycznie cały zysk idzie co na kombajn . Jak dla mnie albo masz jakąś jeszcze prace i cały zysk z gosp. Możesz przeznaczyć na kombajn, albo drugie większe  gospodarstwo ojca z resztą maszyn a ty tylko kombajn kupiłeś.   Bo wybacz ale branie kredytu na pół banki na tylko 30 ha to jakiś by był idiotyzm.

Przecież napisał że kosi też u innych. Mam znajomego który na 40ha kupił kombajn za 800tys i z koszenia u innych go spłaca i jeszcze mu zostaje. 

Amortyzacja to bardzo dziwny temat każdy może go inaczej liczyć, u mnie np. ciągnik kupiłem za 140tys teraz po 10 latach wart jest 100tys, więc na rok 4tys podzielone przez 40ha daje 100zl/ha. Ale nie uwzględniona inflacja, niech każdy liczy po swojemu i jeżeli nie zbankrutuje to dobrze liczy. 

Edytowane przez poosa21
Bo tak
  • 0
Opublikowano (edytowane)

W parcewie Andrzej Bzozowski do tego cennika jeszcze trzeba dodać 10 pln .wczoraj wieczorem znowu 10 w góre na pszenicy kons. I pszenżycie sam odbiera powyżej 20 ton i możliwość negocjacji cen powyżej 20 ton więc coś urwać jeszcze idzie od żniw nic nie sprzedałem i powoli zaczne wywoźić jak warunki pozwolą.

Edit: pszenica 890 netto czyli w ciągu 4 dni 20pln w góre 

IMG_20210129_102153.jpg

Edytowane przez BENNY82
Bład
  • 0
Opublikowano
9 godzin temu, Emil39 napisał:

Mysza103 gdzie druga cześć pracuję lub jesteś radnym albo innym co za frii ma kasę lub te 30 ha to twoje własne To który pod punk wybierasz bo wiesz US nie śpi 

A co ma skarbówka do tego.kipuje nawozy i środki na tyle ha i to ma pokrycie.po drugie jak urAd sprawdzi czy pszenica sypała 4t czy 8? Po trzecie ustne umowy dzierAwt nie są zakazane więc może mieć w papierach 30ha a uprawiać 90.jesli wszystko ma pokrycie w fakturach to co ma urząd skarbowy szukać?

28 minut temu, miwigos napisał:

ALE JAK CHCĄ KUPIĆ TERAZ NOWY TO MUSZĄ DAĆ CONAJMNIEJ 800 TYŚ ,WIĘC 630 TYŚ BRAKNIE-CZYLI 31,5 TYŚ ROCZNIE MUSIAŁ ODŁOŻYĆ ŻEBY KUPIĆ ,WIĘC NIE MÓWCIE ŻE DOPŁATY NA AMORTYZACJE TO ZA WYSOKA KWOTA

Pewnie,milion od razu niech płacą.kupujciena przykładowe 50ha maszyny za 800tysi, do tego budynku za 300 i potem liczcie tak że pszenica dająca 8ton ledwo daje zysk.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał:

OC jest od wartosci budynków  jaką wartość podasz tyle zapłacisz i ja też płace ok. 500 na rok 

A potem płacz np po zerwanym przez wichure dachu bo nie ma za co naprawić a cholerny PZU mało  wypłacił.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, lassie napisał:

mysza 103 to kozak forumowy nie powiem wapna nie potrzebuje bo ma rędziny i ph samo się utrzymuje ,ciekawe co powie jak w żniwa rzepak będzie po 1300 a pszenica po 550 i nie zdrożeje zbytnio później pamiętam jak sprzedałem w 2016 pszenicę na wiosnę po 560 zł netto , rzepak 2009 po 950 w 2013 po 1250 netto .Ciekawe który bank dał kredyt na 400 tys na 30 ha ? jak biznesplan wyglądał ,ja gdybym miał 3,3 tys z 1ha oddawać na raty to nie wyobrażam sobie tego.

Orientowałs się w sprawie kredytu kiedyś czy nie bardzo bo ja nie widzę provkemu żeby bank nie dał tyłu na taką powierzchnie

• 0
Opublikowano

piszcie o wzrostach lub obniżkach cen co pozwoli sondować rynek a nie pier......nie kto ile kosi i jakie koszty ma śmiecicie w każdym temacie ,można posta dwa posty ale nie po dwie strony. Moderator!!!!!!!!!

• Like 2
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano

No ale tu i tak jest dziwnie, chłopak coś tam przekazuje A tu wycie od razu. Wiadomo że w kilku zdaniach nie opiszę sytuacji swego gospodarstwa że szczegółami ale to ie znaczy że kłamie. A Ty Benny co się pieklisz jak zdecydowałeś już że będziesz wywoził 

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, mysza103 napisał:

Ale co ty ciężarówkę chcesz wliczać w koszt uprawy ha pszenicy . Krusu  płacąc za osobe 3500 to musisz mieć sporo ha , rozbij to sobie na ha i wyjdzie że za ha płacisz grosze . Za kombajn też płace auto casco 4000 zł/rok ale to nie wliczam w koszty bo w żniwa się gdzieś do sąsiada pojedzie pomóc 

ciężarówkę (97 r) mam tylko na potrzeby własne gospodarstwa więc też utrzymanie jej idzie z gospodarstwa. Na wniosku obszarowym mam 63 ha  z dzierżawą i na razie nie mam możliwości zmniejszenia,przez zobowiązanie w PROW.Niestety większość z tego to TUZ cenny na Naturze .Oprócz tego od niedawna ponad 30 dzierżawy ustnej za co też trzeba oddać dopłaty i podatek. Plony rzepaku i pszenicy sprzedałem w żniwa przez brak magazynu.Zostało ok 30 t owsa z wyką (ekologiczne ) i brak kupca. Jednak zauważyłem,że da się jakoś z tego przeżyć.Tylko duży udział w wydatkach ma ciągłe inwestowanie w sprzęt do uprawy i siewu .Kombajnu też nie posiadam na razie.

• 0
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, jacek1296 napisał:

A potem płacz np po zerwanym przez wichure dachu bo nie ma za co naprawić a cholerny PZU mało  wypłacił.

miałem 2 razy szkody I nie oczekiwałem takiego odszkodowania jakie mi wyliczono i szybkosci działania ubezpieczyciela to było kilka lat temu a ubezpieczyciel to chyba HDI teraz wykupione przez Warte ,  pierwszy to grat podziurawił swietlik kalenicowy 18 m długi szeroki na 3 m . i suma odszkodowania 8,5 tys gdzie koszt płyty był ok . 1 tys . 

Edytowane przez jarecki
  • 0
Opublikowano

bo to nie miesjsce do podbudowywania ego. chcecie sobie zaimponować to poderwij laske choćby dla bajeru anie rozpisywanie się jaki to ja byznesmen jestem . Ktoś tu pisał wyżej papier wszystko wytrzyma... a co do wywożenia to moją sprawa i warunków na podwórku. w sobote cysterna siadła a niby mróz ledwie na dwa konie urwaliśmy a jak na ten przykład przyjedzie weglara to za chiny nie wytargam pełnej...

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

miałem 2 razy szkody I nie oczekiwałem takiego odszkodowania jakie mi wyliczono i szybkosci działania ubezpieczyciela to było kilka lat temu a ubezpieczyciel to chyba HDI teraz wykupione przez Warte ,  pierwszy to grat podziurawił swietlik kalenicowy 18 m długi szeroki na 3 m . i suma odszkodowania 8,5 tys gdzie koszt płyty był ok . 1 tys . 

To miałeś fuksa albo nie wszystko mówisz. W 99% przypadków jest jak pisze. Nazwa ubezpieczyciela nie ma znaczenia. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v