Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

kuj pom radziejowski powiat sniegu zero -10 i wieje jak w kieleckim pewnie jeczmien pszenica poleci pszenica 970brutto 12.5 białka reszty nie sprawdzaja

Edytowane przez slawekz1975
  • 0
Opublikowano
38 minut temu, pawelkarczewski napisał:

mała aktualizacja, cena 830 źle mi się napisało 😉

Jeleni szukasz ?za taką cenę to nawet w lubelskim nikt by ci nie sprzedał a ten startuje z taka promocja w centrum kraju 😂😂😂

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

I to jeszcze taki będzie Ci gadał że dobrze płaci że zabiera sam a na koniec się będzie targował żeby taniej i powie że dołóży do tej pszenicy żaden zarobek straci jeszcze gonić takich 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
29 minut temu, robercikj100 napisał:

Jeleni szukasz ?za taką cenę to nawet w lubelskim nikt by ci nie sprzedał a ten startuje z taka promocja w centrum kraju 😂😂😂

Tyci kultury i ogłady

• Confused 1
  • 0
Opublikowano
tomciu86 napisał:

I to jeszcze taki będzie Ci gadał że dobrze płaci że zabiera sam a na koniec się będzie targował żeby taniej i powie że dołóży do tej pszenicy żaden zarobek straci jeszcze gonić takich 

gonić to że możesz psa po swoim podwórku, nikt Ci nie każe sprzedawca a każdy ma prawo do składania takich ofert jakie chce czyste zasady wolnego rynku

robercikj100 napisał:

Gdzie w mojej wypowiedzi stwierdzasz brak kultury ? 

brak taki że nie potrafisz normalnie dyskutować tylko od razu wyzywasz innych

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

Człowieku gdzie ja cię wyzywałem ?  Stwierdziłem tylko fakt że szukasz naiwniaków chyba jakichś co sprzedadzą ci pszenicę za tą cenę w centrum Polski . Co się dziwisz że się ludzie z ciebie śmieją jak wyjechałeś z taka cena .

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Sprzedam pszenicę po 2400 zł tona ,ilości 10 ton, sam dowiozę ,sam rozładuję , proszę pisać się na listę w kolejkę , jak będziecie grzeczni to nawet polecam współprace na następne lata ,proszę się śpieszyć jak by co to na priw  :) Myślę że to rozsądna propozycja :) ( chyba nikt mnie nie będzie obrażał :)   ) 

• Like 2
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, pawelkarczewski napisał:

kupię pszenicę, powiad Konin płace 730 brutto, zabieram z domu sprzedający nie ponosi kosztów transportu, płatne odrazu po zakładu jeśli jest możliwość zwarzenia na miejscu, ilość min 10t

To ludzie pół roku przechowywali pszenicę a   Ty   chcesz im zapłacić jak w żniwa ?

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, robercikj100 napisał:

Człowieku gdzie ja cię wyzywałem ?  Stwierdziłem tylko fakt że szukasz naiwniaków chyba jakichś co sprzedadzą ci pszenicę za tą cenę w centrum Polski . Co się dziwisz że się ludzie z ciebie śmieją jak wyjechałeś z taka cena .

Sądzę że jednak smieja sie z Ciebie nie z pawelkorczewskiego

Edytowane przez RAFAŁxI
  • 0
Opublikowano
33 minuty temu, JanKrzysztof napisał:

Możliwe, że to Anetko-Andrzejo-Aleksander, bo Strażnik Teksasu @danielhaker ostatnio rozprawił się z tym trollem.  Mnie też wczoraj zaczepiał i wyśmiewał jak pisałem, że skupują mokrą kukurydzę po 600 netto. 

He he niedługo to mu pomysłów na nazwy kont zabraknie. 

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, marks50 napisał:

Po 2400 zł tona to bym z przodu wynajął pług wirnikowy ,piaskarkę i dowiozę , proszę pisać się w kolejkę :) 

To ja 200 kg poproszę 

Chcesz lokalizację? ☺😊

3 godziny temu, Wicherek napisał:

To ludzie pół roku przechowywali pszenicę a   Ty   chcesz im zapłacić jak w żniwa ?

Pamiętam lata że niektóre płody lepiej było sprzedać prosto z pola niż trzymać w  magazynach czy przechowalniach

• 0
Opublikowano

Wrati, wrati. 

Nie może być powtarzalnego scenariusza na rynku zboża i nawozów bo rynek byłby przewidywalny, a wówczas nie było by miejsca na spekulację. To nie realne.

Chłop ma być skołowany żeby łatwo było go dymać

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Wrati, wrati. 

Nie może być powtarzalnego scenariusza na rynku zboża i nawozów bo rynek byłby przewidywalny, a wówczas nie było by miejsca na spekulację. To nie realne.

Chłop ma być skołowany żeby łatwo było go dymać

Zgodze się z Tobą 

Ale @Wicherek to chyba człowiek co dopiero pierwszy rok gospodarzy i od razu zaczął od mocnej ceny zboża 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
35 minut temu, PAN88 napisał:

To ja 200 kg poproszę 

Chcesz lokalizację? ☺😊

Pamiętam lata że niektóre płody lepiej było sprzedać prosto z pola niż trzymać w  magazynach czy przechowalniach

Jak już pisałem 10 ton i na priw numer i lokalizacje ,tak jak kolega :) oczywiście musisz zapisać się w kolejkę bo mam zgłoszeń :) , jak jeszcze dopłata 200 zł na tonie to poworkuje po 50 kg ,jak szaleć to szaleć :) 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v