Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Czyli zabolało. Nie mam chęci startować na radnego, bo już z tego wyrosłem. Po drugie jest dużo więcej osób mądrzejszych odemnie które potrafią trochę ryzykować, ale mają także przy tym zimną krew a ja taki nie jestem. A po trzecie gówniarz jeszcze ze mnie i co ja tam wiem😂. Jeszcze gdybyś mi to proponował 2-3 lata temu to bym może inaczej myślał o Twojej propozycji. Szacunek do mleczarni straciłem wtedy, gdy na zebraniu prosto w oczy mówiono nam, że cena mleka będzie trzymana długofalowo. BUM!!! I po miesiącu czy 2 cena poleciała w dół. Jeszcze dodatkowo propaganda w stylu forumowego Grzesia. Jak źle, uszy schowane ale jak dobrze to: ,,pojawiam się ja, cały na bialo"

Może i faktycznie komentarz był za ostry, ale przeprosić mogę tylko za to czołganie się po ziemi. 

Mleko po 3 zł? Kto wie co 22 rok przyniesie i może bez mojej pomocy uda się dojść mleczarni z ceną do 3 złotych. Zostawcie jakieś zasługi dla siebie. Będziecie mogli mówić, że to za waszej kadencji potrafiliście zapłacić za litr mleka 3 złote 

Fakt, do tej pory Mlekpol płacił stabilnie, ale jak inne mleczarnie zaczynają płacić lepiej to chyba coś jest nie tak? I jeszcze te teksty pracowników, że cieszcie się że i tak dużo dostajecie  to już nawet nie ma co komentować. Za 2 lub 3 lata możemy się dowiedzieć, że komornik siedzi na naszym zakładzie, a wy dalej będziecie wszyscy nam mówić, że wszystko jest w porządku z resztą tak jak było wszędzie. 

Czy wiesz, jak wygląda twoja sugestia o zmianie mleczarni na inną? Gdyby nie to, co jeszcze rok czy dwa lata temu robiliście w zakładzie to bym od razu pomyślał, że mleczarnia przeinwestowała lub bardzo źle podpisała umowy i uciekasz ,,z tonącego okrętu ". 

Ja od mleka odchodzę i ta decyzja jest już podjęta. Kwestia 2-3lat, a że narzekam? Narzekam, bo wiem że powinno być lepiej a przynajmniej stabilnie, a zaczyna być odwrotnie. Po drugie no kurde nie wyobrażam sobie w tej chwili wydać kilka milionów na oborę, bo może być tak jak w trzodzie chlewnej. Pogłowie małe a ceny jeszcze niższe niż były. Tak samo może być z mlekiem. Zniknie 2/3gospodarstw mlecznych a cena może spaść do złotówki przy aktualnych kosztach. Z drugiej strony cieszę się bardzo, że jak kilka lat temu myślałem o czymś na 60-80szt to się nie zdecydowałem na tamten moment, teraz bym musiał stawiać na 150+. Tyle co mi trzeba na życie to starcza mi i teraz z nawiązką, a chyba przyznasz, że ani ten co ma 10 czy też 300 krów nie zje czy nie wypije więcej niż Ty czy ja. Z drugiej strony, fajnie że są rejony, gdzie jest więcej zakładów skupujących mleko i masz wybór gdzie chcesz być. Gdyby taka Piątnica, czy Giżycko skupowała mleko u mnie to już pewnie dawno by mnie tu nie było i gdyby trzeba było, to bym się nie zastanawiał i brał kredyt aby uzupełnić wcześniejsze udziały i odejść. Ale do moniek? Mońki zawsze były te statystyczne 10-15gr w plecy, więc jaki jest sens? Tylko zwrot udziałów w rok zachęca, i na tą chwilę nic więcej. Nawet bym stwierdził, że szybciej z Moniek bym przeszedł do Mlekpolu niż odwrotnie. I raczej nie dla kasy, a dla tego, że z każdego odbioru są wyniki parametrów mleka. 

• Like 3
Opublikowano

I tak jest, jesteśmy nim uwiązani gorzej jak umową z mleczarnią. Nikt go nam nie daruje. Trzeba spłacić i koniec, a w mleczarni składasz wypowiedzenie, 3 miesiące i masz problem z głowy i jeszcze dobrą kasę za sprzedaż krów 😀.

Z drugiej strony tak z ciekawości. Ile wynosi rata kredytu przy kwocie 6 milionów? 

Opublikowano
16 minut temu, robert1226 napisał:

Czy już dostałeś moim kamieniem czy on jeszcze leci.

Kurde widać słabo gospodarze bo lecą kamienie jeden za drugim  :D

Opublikowano

@alfa powiedz jak tam prognozy na grudzień i przyszły rok w mlekpolu? 

No właśnie też kojarzę ten zapis w cenniku że cena na wypowiedzeniu była pomniejszona. Jeśli faktycznie nie jest pomniejszona i Ci co odchodzą mają taka sama cenę to ukłon w stronę mlekpolu. Niestety nie dowiemy się tego bo ci co odchodzą bardzo czegoś się boją i nikt informacji nie udziela 

Opublikowano

na farmer pl . była prognoza cen mleka na2022 r to w okolicach nowego roku wzrosty a wiosną spadki cen , z tym że trzeba do wszelkich prognoz cen należy podchodzić z rozwagą bo one rzadko kiedy się sprawdzają .         

Opublikowano

Prawda jest taka ze konkretnego rozwoju gosp bez kredytu nie osiągniesz. Wiadomo trzeba liczyć czyny na zamiary ale nikt w szafie setek tysięcy nie trzyma. No są wyjątki 😅 ale przeważnie gosp jest jak hobby dla nich

• Like 2
Opublikowano
danielhaker napisał:

18 minut temu, Arrek napisał:

Kto jest bez kredytu niech pierwszy rzuci kamień :D

Na jaki adres wysłać kamień? xD

2 godziny temu, Arrek napisał:

A co do Piątnicy No to jeśli chodzi o Mlekpol to faktycznie w tym roku bardzo porównywalnie z Piątnica płaci a jeśli chodzi o wypłatę za październik to parę groszy więcej nie wliczam oczywiście tych premii  w  Piątnicy 

Za grudzień sypną premię i odjadą mlekpolowi

Rolnik zaczyna sie od 1mln kredytu wiec wiesz.... xD

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, karol091193 napisał:

I tak jest, jesteśmy nim uwiązani gorzej jak umową z mleczarnią. Nikt go nam nie daruje. Trzeba spłacić i koniec, a w mleczarni składasz wypowiedzenie, 3 miesiące i masz problem z głowy i jeszcze dobrą kasę za sprzedaż krów 😀.

Z drugiej strony tak z ciekawości. Ile wynosi rata kredytu przy kwocie 6 milionów? 

Na 20 lat, rata + odsetki 102 na kwartał w BNP, tylko że to kredyt komercyjny z oprocentowaniem zmiennym 

Opublikowano
2 godziny temu, karol091193 napisał:

Karol pamiętaj o cielakch 😛

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Arrek napisał:

Kurde widać słabo gospodarze bo lecą kamienie jeden za drugim  :D

Ja ci na wiosnę puszcze jak będę na czysto ale taki ze 4tony😁! Pierwszy rok u mnie bez kredytu. Przez 14 lat mojego rozwoju jechałem tylko na kredytach inaczej dzisiaj już bym chyba nie mógł chodzić, ale w końcu zrozumiałem że to dalej niema sensu! Na pewno gdyby nie kredyty to nie wiem czy bym osiągnął chociaż połowę tego co mam, a zrobiłem naprawd3 dużo!

Edytowane przez Zdzinio
  • Like 1
Opublikowano

O kurcze tu się przewija w ostatnich postach 3 zł za litra po nowym roku 🙄 , to ciekawe ile mi dadzą 🤔 

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

No właśnie też kojarzę ten zapis w cenniku że cena na wypowiedzeniu była pomniejszona. Jeśli faktycznie nie jest pomniejszona i Ci co odchodzą mają taka sama cenę to ukłon w stronę mlekpolu. Niestety nie dowiemy się tego bo ci co odchodzą bardzo czegoś się boją i nikt informacji nie udziela 

"Ukłon w stronę mlekpolu"-sorry, ale niby Dlaczego?

Najpierw utrudniają odejście aby później (z tego co pisze radny, a z jego wiarygodnością wiadomo jak jest) łaskawie odpuścić i to w momencie gdy jest po terminie gdy można było złożyć wypowiedzenie.

To jest poważne traktowanie członków spółdzielni?

Opublikowano
34 minuty temu, Ursus932 napisał:

O kurcze tu się przewija w ostatnich postach 3 zł za litra po nowym roku 🙄 , to ciekawe ile mi dadzą 🤔 

A gdzie dostarczasz?

Opublikowano

,, Oczywiście '',dla tych coo by chcieli odejśc to zgrzyt zębami ,a reszta z tych , ,,wniebowziętych'' bije pianę ,  A w ogóle ,to nie nadążam ,       to tak jak w polityce ..... Ja wiem że nie mam racji ,ale dopieścić ,,temat'' tak by było po mojemu ,a wyborca jeszcze był wdzięczny ,łooo ,ale jakby jeszcze się nie wydało ,to już w ogóle lux

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v