Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, ChiquitaB napisał:

Moja żona juz mówi że za mała obora a dopiero dobry miech krowy chodzą.  Ale areał tez ogranicza

A moja mówi że za dużo mamy choć są jeszcze dwa wolne stanowiska i paszy zapas 😂

Mleko będzie po 4 zł a pasze i reszta jeszcze razy 2 już nie wspomnę o maszynach . Wszyscy chcą zarobić ale tylko nielicznym się udaje. 

Kilku znajomych miało ładne obory i kasy w brud to im się zachciało jeszcze powiększać i budować obory nowoczesne.  Teraz narzekają że muszą kredyty na jalowki brać i kupować bo mlekiem teraz trzeba spłacać resztę zobowiązań 😂

Edytowane przez greg1985
Opublikowano
16 minut temu, ChiquitaB napisał:

Bo dopiero za robotę się wzięła😅 nie no żartuje. Wiadomo dom ogarnac i dzieciaki to też kawał roboty. Na razie pomaga naganiac krowy i przy okazji łajno pozgarnia na przejściach gdzie zgarniacz nie chodzi. No i żarcie podrzuci. Wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia a rozbudować obore jest gdzie jeszcze bo było myślane o tym

Aaaa, to zmienia postać rzeczy, to raczej cię czeka za jakiś czas napierdalanie po łbie kapciem coś ty narobił najlepszego, a nie rozbudowa 😉

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

Bo dopiero za robotę się wzięła😅 nie no żartuje. Wiadomo dom ogarnac i dzieciaki to też kawał roboty. Na razie pomaga naganiac krowy i przy okazji łajno pozgarnia na przejściach gdzie zgarniacz nie chodzi. No i żarcie podrzuci. Wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia a rozbudować obore jest gdzie jeszcze bo było myślane o tym

Oby nie zeszła z tonu jak raty się zaczną

• Haha 1
Opublikowano
9 godzin temu, RolAnonim napisał:

legenda głosi że komuś na tym forum się opłaca :DD

Chyba legenda głosi że kiedyś był tu na forum jakiś użytkownik któremu się opłaca... ale @komizmo tak mu wytłumaczył że też już mu się nie opłaca 😂

Opublikowano
2 godziny temu, ChiquitaB napisał:

Moja żona juz mówi że za mała obora a dopiero dobry miech krowy chodzą.  Ale areał tez ogranicza

To witam w klubie ;moja to samo wszystkie cielaki by chowała już miejsca brak , mówię jej że jak chce następne trzymać to jej do pokoju wstawię jak będzie serial oglądać to i okiem na cielaki rzuci.

• Haha 4
Opublikowano
14 minut temu, niesamowity90 napisał:

Moja mówi, żeby zmniejszać stado bo dużo roboty, a jak zobaczy fakturę to żeby zwiększać bo mało kasy, za kobitą nie nadążysz 🤷‍♂️

Ot kobieca logika. 🤷‍♂️

Opublikowano
3 godziny temu, Ursus932 napisał:

Takie są realia panie na bykach 🙂

A mimo to działamy 💪 , bo hodowle bydła opasowego trzeba lubić i nie patrzeć na zyski 😊

Ty potentat może sprzedaj te byki co tak się z nimi wstrzymujesz bo wkoncu na emeryturę razem pójdziecie albo ze starości zdechna 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Marcin441 napisał:

Chyba legenda głosi że kiedyś był tu na forum jakiś użytkownik któremu się opłaca... ale @komizmo tak mu wytłumaczył że też już mu się nie opłaca 😂

Ja tam nic nie mówię już 😁 poczekam do lutego jak wszyscy co im się opłaca i nie lubią marudzenia dostaną faktury za mleko i zaczną tu na forum piać jak kur nad ranem😀

* nie dotyczy dostawców Sierpca

Edytowane przez komizmo
  • Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, ChiquitaB napisał:

"Tu są sami pasjonaci z dziada pradziada nic się nie opłaca. Nawet jakby koszty zostały teraz na niezmiennym poziomie a mleko po 4zł było to i tak rolnikowi się nie będzie opłacało bo ma we krwi narzekanie i brak opłacalności. A nowy sprzęt i budynki tylko po to żeby sąsiadom pokazać"

Daj Ci Bóg zdrowia żebyś nie musiał się przekonać co te Twoje bogactwo naprawdę warte. Ja 29 lat i nie nadaję się do ciężkiej fizycznej pracy, w wiosce krowiarz 45 lat problemy z sercem i dodatkowo covid złapał 3 tyg leży w domu pod kroplówkami i tlenem, hodowla spora, obora, nowy kombajn, drugi raz modernizacja wzięta w tym roku  wszystkie maszyny, zwrotu jeszcze nie dostał, od marca wisi za zboże, z resztą nie tylko mi z tego co się dowiaduje... 

Wierz albo nie, ale dzisiaj oddał bym tą yebaną oborę, maszyny i hektary żeby tylko zdrowie wróciło. Były plany żeby się żenić w przyszłym roku, ale rozstałem się z dziewczyną bo nie nadaję się żeby założyć rodzinę i ją utrzymać w razie się pogorszy. I co to wszystko warte? 🤨 Rzuciłem krowy, miało być lepiej, teraz już mi nawet kurz ze zboża szkodzi

• Like 7
  • Sad 2
Opublikowano (edytowane)

Wielu rzuciło krowy i się tera miota... Hodowla trudna i wymagająca ale stabilna i kasa jest..... A to że ktoś się nie nadaje do niczego to nie jest dla nikogo wyznacznikiem.... Tak samo każdy z nas może ulec wypadkowi czy chorobie i to nie oznacza że nie warto i się nie opłaci.. To są teksty dla lekarza i tam należy się udać z takimi problemami.... 

Dla mnie obecna cena 2 zł za litr jest ok.... Ja mam niskie koszty, brak kredytów, krówki na wypasie te 6 miechów i jest spoko.... Doilem z 20 lat 70 sztuk i jakoś nie czuje się zryty...

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, pedro2 napisał:

Daj Ci Bóg zdrowia żebyś nie musiał się przekonać co te Twoje bogactwo naprawdę warte. Ja 29 lat i nie nadaję się do ciężkiej fizycznej pracy, w wiosce krowiarz 45 lat problemy z sercem i dodatkowo covid złapał 3 tyg leży w domu pod kroplówkami i tlenem, hodowla spora, obora, nowy kombajn, drugi raz modernizacja wzięta w tym roku  wszystkie maszyny, zwrotu jeszcze nie dostał, od marca wisi za zboże, z resztą nie tylko mi z tego co się dowiaduje... 

Wierz albo nie, ale dzisiaj oddał bym tą yebaną oborę, maszyny i hektary żeby tylko zdrowie wróciło. Były plany żeby się żenić w przyszłym roku, ale rozstałem się z dziewczyną bo nie nadaję się żeby założyć rodzinę i ją utrzymać w razie się pogorszy. I co to wszystko warte? 🤨 Rzuciłem krowy, miało być lepiej, teraz już mi nawet kurz ze zboża szkodzi

To już zależy kto ma jaką psychike, nie jesteś głupi żeby sobie nie poradzić, zawsze jest alternatywa, "wygogluj" sobie gr Tadeusz Lisiecki chłop ma 1200 krów i jeździ na wózku a na zdjęciach uśmiech jakby Strasburger mu suchar opowiedział. W naszej profesji trzeba być specjalistą o rozwiązywania problemów, inaczy nie będzie szło 😄. Grunt to dobre nastawienie co by się nie działo 😊😄

Edytowane przez Marcin441
Opublikowano
1 godzinę temu, niesamowity90 napisał:

Moja mówi, żeby zmniejszać stado bo dużo roboty, a jak zobaczy fakturę to żeby zwiększać bo mało kasy, za kobitą nie nadążysz 🤷‍♂️

Jakbym swoją słyszał 😂

• Haha 1
Opublikowano

Kolego Bogdan albo ogarek jak wolisz Pedro pewnie chciał powiedzieć że jak jesteś zdrowy i zapierdalasz to git a jak nie masz zdrowia to leżysz i kwiczysz  bo za 10 złoty dniówki z krusu nie przeżyjesz a hodowla idzie pod młotek . Ludzie na etacie potrafią miesiącami siedzieć na zwolnieniu i przeżyją może skromnie ale... 

Zresztą kiedyś też myślałem że zwojuje świat  po pobycie w szpitalu nastąpiła brutalna weryfikacja 

A co do mleka ssanie jest bo znowu mnie wczoraj Jogo odwiedziło kurna i cenę proponują niczym mlekpol albo i lepiej  

7 minut temu, Marcin441 napisał:

To już zależy kto ma jaką psychike, nie jesteś głupi żeby sobie nie poradzić, zawsze jest alternatywa, "wygogluj" sobie gr Tadeusz Lisiecki chłop ma 1200 krów i jeździ na wózku a na zdjęciach uśmiech jakby Strasburger mu suchar opowiedział. W naszej profesji trzeba być specjalistą o rozwiązywania problemów, inaczy nie będzie szło 😄. Grunt to dobre nastawienie co by się nie działo 😊😄

Nie każdy może mieć 1200 sztuk bo gdyby miał 30  i ten wózek to by się nie uśmiechał 

• Like 5
Opublikowano
niesamowity90 napisał:

Do mleczarni niech dzwoni, żeby więcej za litr dali, a nie roboty dokładać 🙊

Opublikowano

A oglądałeś kiedyś tego kierowcę bez rąk co w rajdach startuje? Albo tego Pistoriusa co biega na czas bez nóg tylko z protezami. Kurna chłopie czyli mówisz że 29 latek ma usiąść i płakać bo nie może robić fizycznie? Popatrz teraz z drugiej strony. Znasz kogoś kto osiągnął jakiś większy sukces pracując fizycznie? Bo ja nie. To że jemu się tak życie ułożyło to nie znaczy żeby go spisywać na straty. Pierdolnąć gospadarke, wrócić do kobity i zacząć biznes w mieście albo nawet na etacie, ma głowę na karku to 5-7 tyś dostanie na rękę i uwierz będzie bardziej szczęśliwy i to ze swoją rodziną niż sam w tej gospodarce.

• Like 2
Opublikowano
10 minut temu, Marcin441 napisał:

Serio tylko psychika? mam saturację na poziomie 80-85%, niedotlenienie organizmu, w domu koncentrator tlenu bo inaczej kwasica. Bez sterydów mógłbym co najwyżej wyjść na spacer i to nie za daleko... Gdybym miał słabą psyche to już dawno bym się poddał... Ale btw. nie o tym... Hadziajstwo nie wiadomo jakie nie zastąpi zdrowia, ale ciężko zrozumieć dopóki jest wszystko ok... a weź idź na rentę tak jak mi proponują lekarze i przeżyj albo rodzinę wyżyw za 1200 😋 prywatnie jeżdżę do lekarza co miesiąc ok 500zl wizyta 😁 

• Like 2
Opublikowano
pedro2 napisał:

Daj Ci Bóg zdrowia żebyś nie musiał się przekonać co te Twoje bogactwo naprawdę warte. Ja 29 lat i nie nadaję się do ciężkiej fizycznej pracy, w wiosce krowiarz 45 lat problemy z sercem i dodatkowo covid złapał 3 tyg leży w domu pod kroplówkami i tlenem, hodowla spora, obora, nowy kombajn, drugi raz modernizacja wzięta w tym roku  wszystkie maszyny, zwrotu jeszcze nie dostał, od marca wisi za zboże, z resztą nie tylko mi z tego co się dowiaduje...  Wierz albo nie, ale dzisiaj oddał bym tą yebaną oborę, maszyny i hektary żeby tylko zdrowie wróciło. Były plany żeby się żenić w przyszłym roku, ale rozstałem się z dziewczyną bo nie nadaję się żeby założyć rodzinę i ją utrzymać w razie się pogorszy. I co to wszystko warte? 🤨 Rzuciłem krowy, miało być lepiej, teraz już mi nawet kurz ze zboża szkodzi

Kurna, ja myślałem że ze 40 lat masz, a tu wychodzi że z mojego rocznika jesteś, ewentualnie rok młodszy 🙆‍♂️

Opublikowano
2 minuty temu, Marcin441 napisał:

A oglądałeś kiedyś tego kierowcę bez rąk co w rajdach startuje? Albo tego Pistoriusa co biega na czas bez nóg tylko z protezami. Kurna chłopie czyli mówisz że 29 latek ma usiąść i płakać bo nie może robić fizycznie? Popatrz teraz z drugiej strony. Znasz kogoś kto osiągnął jakiś większy sukces pracując fizycznie? Bo ja nie. To że jemu się tak życie ułożyło to nie znaczy żeby go spisywać na straty. Pierdolnąć gospadarke, wrócić do kobity i zacząć biznes w mieście albo nawet na etacie, ma głowę na karku to 5-7 tyś dostanie na rękę i uwierz będzie bardziej szczęśliwy i to ze swoją rodziną niż sam w tej gospodarce.

Nie chcę się tutaj użalać ani opisywać szczegółowych wyników, ale niestety badania w ostatnim czasie powtarzane 3 krotnie wskazują na to, że nie będzie lepiej bo mam już miejscowe zwłóknienia płuc "martwica" w pewnym sensie. I to się nie odbuduje. Robię sobie uprawnienia na maszyny, ciężarówki bo i tak nie ma wyjścia... 

Opublikowano
6 minut temu, pedro2 napisał:

Serio tylko psychika? mam saturację na poziomie 80-85%, niedotlenienie organizmu, w domu koncentrator tlenu bo inaczej kwasica. Bez sterydów mógłbym co najwyżej wyjść na spacer i to nie za daleko... Gdybym miał słabą psyche to już dawno bym się poddał... Ale btw. nie o tym... Hadziajstwo nie wiadomo jakie nie zastąpi zdrowia, ale ciężko zrozumieć dopóki jest wszystko ok... a weź idź na rentę tak jak mi proponują lekarze i przeżyj albo rodzinę wyżyw za 1200 😋 prywatnie jeżdżę do lekarza co miesiąc ok 500zl wizyta 😁 

Mi nie musisz tłumaczyć ale jak to mówią syty głodnego nie zrozumie 

Szkoda tylko że odpuściłeś kobiete bo może nie było by źle 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Dodaj nową pozycję...
v