Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 27.08.2021 o 19:09, krzychu121 napisał:

Za hajs dostawców baluj. 

Jak tak dalej będzie wyglądała sytuacja w mleczarstwie to aby modernizacja się skończyła i koniec. Wstawi się mięsne i będzie praktycznie bez problemu. 

Chłopie nie idź tą drogą , z mięsnych to tylko kupkę gnoju masz , krowy dój nie szukaj szczęścia 9_9

Opublikowano
4 godziny temu, kr9292 napisał:

Ciekawe tylko czy inne działy nie pracują na pół gwizdka? A raczej pracują bo moce przerobowe mlekpolu są ogromne, @alfa może powiedziałby więcej ale coś ten temat omija

Mlekpol w tym miesiącu odbiera mleko od dostawców Lumiko z Łukowa na to wychodzi ze brakuje im mleka. 

Opublikowano

Pewnie że brakuje. Ostatnio kupiłem kilka byczków od dużego gospodarza. Zastanawia się nad rezygnacją a ma 150ha. Mówi, że sąsiad ma więcej sztuk i hektarów i rezygnuje w tym roku z krów, bo zdrowie wysiadło a z tych hektarów co ma to spokojnie sobie wyżyje. Wstawi co jakiś czas kilka odsadków, aby zutylizować masę z łąk których nie może zaorać i żeby budynki całkiem puste nie stały, a przy paszowozie to żadna robota. A drugim powodem jest syn. Poszedł w złą stronę i nie chce na niego przepisać gospodarstwa, bo cały majątek przepadnie. Więc nie tylko mali rezygnują ale coraz częściej i duże gospodarstwa. Mali ze względu na słabą opłacalność a duży ze względu na brak siły roboczej. 

Opublikowano
4 godziny temu, redbull napisał:

będzie w styczniu 😜

Przy obecnej pogodzie to akurat jak będą mrozy to się wjedzie na pole kosić kukurydzę w styczniu i premia w sam raz.

Opublikowano (edytowane)

dajcie spokój z tym zakonczeniem produkcji bo zaraz dojdzie do tego żę będe musiał  krowe trzymać na mleko do płatek qq na sniadanie bo w sklepie nie bedzie .   bo zostanie sam  Sławek z Radkiem ale Radek to mokrą kiszonke daje to jest bee to mleko nie nada się na sniadanie 

Edytowane przez jarecki
  • Haha 3
Opublikowano

Gdybym się nie śpieszył z wzięciem Młodego Rolnika też już bym od początku roku nie miał krów.  A tak to do końca 2025 musi być bydło ale krowy już I tak rok maks półtorej i pojadą uszczęśliwiać kogoś innego, tylko u mnie mała skala produkcji i gdyby nie praca rodziców na etacie to prawdę mówiąc było by tylko na chleb i masło nie mówiąc już o jakich kolwiek inwestycjach.

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, dejmian90 napisał:

Gdybym się nie śpieszył z wzięciem Młodego Rolnika też już bym od początku roku nie miał krów.  A tak to do końca 2025 musi być bydło ale krowy już I tak rok maks półtorej i pojadą uszczęśliwiać kogoś innego, tylko u mnie mała skala produkcji i gdyby nie praca rodziców na etacie to prawdę mówiąc było by tylko na chleb i masło nie mówiąc już o jakich kolwiek inwestycjach.

to ile tych krów masz ?? 

Opublikowano
4 minuty temu, dejmian90 napisał:

Około 15 i tak 15-18 młodzieży na 13 ha, a dzierżaw nie mam zamiaru brać bo w moich stronach ludzie głupieją z cenami i płacą po 900-1000 zł za byle jaki piach.

U nas już po 1500 chcą i też za piach .

Opublikowano
56 minut temu, jarecki napisał:

dajcie spokój z tym zakonczeniem produkcji bo zaraz dojdzie do tego żę będe musiał  krowe trzymać na mleko do płatek qq na sniadanie bo w sklepie nie bedzie .   bo zostanie sam  Sławek z Radkiem ale Radek to mokrą kiszonke daje to jest bee to mleko nie nada się na sniadanie 

To Sławek daje mokra 😛 

• Haha 2
Opublikowano

Ludzie ludzie !!! Opamiętajcie się 🙆‍♂️z tym rezygnowaniem 😉 , rano wstajeci kawka później dojenie , kobiety wasze mają zajęcie nie marudzą ,no gdzie wam będzie lepiej 

A od kogo bede kupować cielaki B| 

Opublikowano

Pożyczę  Ci  mokrej bo wczoraj pryzmy nie nakrylem a 40l spadło 

Ja też jakoś dlugiej przyszłości w tym nie widzę   jak sporo sztuk i tylko dwoje ludzi to już  wyrok i droga w jednym kierunku

Opublikowano
11 godzin temu, Marcin133 napisał:

Ja daje max 10lal i mleczarnie wodę zamiast mleka będą przerabiać niech tylko roczniki 50...60 się zakończą to się zdziwią

11 godzin temu, martin0000 napisał:

Kolega ze wsi też rezygnuje ok 50 dojnych,  ja też całe życie doił nie będe, nich tylko minął zobowiązania z prow.

Kiedyś żeby coś mieć trzeba było dużo robić, więc i starsi ludzie przyzwyczajeni do roboty.  Nie potrzeba im było wakacji dwa razy w roku itd.  Nie było wszystko też tak łatwo dostępne. Teraz młodzi naoglądają się fb, insta itd jakie to życie lekkie i przyjemnie jest i nie chcą robić przy zwierzętach.  Druga sprawa to to że wystarczało do życia i rozwoju dużo mniej. Człowiek się narobił ale wieczorami były jakieś spotkania, w weekendy imprezy w remizach strażackich. Wsie tętniły życiem. Ludzie się narobili ale też była jakaś rozrywka. Rodziny były duże i pokoleniowe to nawet jak  ktoś za mocno ruszył w melanż i go kilka dni nie było to nic się nie stało by było komu robić. Teraz wsie się wyludniają więc coraz mniej rąk do pracy. Żeby został taki sam pieniądz jak kiedyś trzeba chować coraz więcej i więcej a co za tym idzie mamy mniej wolnego czasu. Nie ma już rozrywek na wsiach bo a to nie dadzą pozwolenia na zrobienie imprezy a najgorsze że nie ma komu na taką imprezę iść bo we wsi zostało kilka młodych osób. U mnie dopóki będziemy razem pracować z rodzicami to będziemy to ciągnąć ale nikt nie będzie się zawzinał ponad siły. 

• Like 16
Opublikowano

Przypominają się mi Niemcy ,tak z 30 lat na zad ,ja tam praktycznie w ogóle niemieckiego nie łapal ,ale przetłumaczyli .    Facet kierowal ciężarowym ,a mówił że jago żona uczy , I mając 20 ,czy dwadzieścia kilka krów ,oboje pracowali ,mi to był taki kosmos ,,to było nie do ogarnięcia ,jak w tym czasie w Polsce 5-6krówek i oboje małzonków  na gospodarce. Tak że jesteśmy dobre 30 lat za.    nie dziwota że przyjeżdżają do nas jak do skansenu . A o mleko w sklepie nie ma co się martwić ,zostanie taki jeden na 2 -3 wioski ,zadłuży się na............   ,postawi 1000 szt ,i mleko będzie . Jak zauważyliście Mlekpol bez podwyżek , i my takie 50  plus ,popróbujemy   dociągnąć do emerytury ,   Chociaż jeszcze są i zatraceńcy mający 14 ha ,chcący wejśc w mleko od zera ,ja to każdemu takiemu mówię ,idż do mleczarza i tylko weż czapkę ,jak go wysluchasz ,to pierdoln.... ową czapką o ziem ,aż muchy z krzykiem nad psią miską u sąsiada się poderwą,a będzie taka fala uderzeniowa że dwa psy w budę na raz wciśnie ,ot co 😐

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v