Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie macie parametry w mleku przy jakiej wydajności średniej od krowy? U mnie 32 litry od krowy ze zbiornika i tłuszcz 4.1 i białko 3.4 i chce to jakoś podnieść żeby były lepsze a zywieniowcy twierdzą że to i tak dobre parametry na te litry i nie wiem co robić 

Opublikowano (edytowane)

U mnie dziś wynik był tł 5.2 bi 3.5. Dużo krów na wycieleniu. Też pytałem zywienowca co z tym zrobić bo mało mleka. A on powiedział czekać cierpliwie 😂

Zawsze jest ta sezonowość wycieleń ale jeszcze nigdy niemialem takiego wysokiego tłuszczu 

Edytowane przez greg1985
Opublikowano
Cow_milk napisał:

Jakie macie parametry w mleku przy jakiej wydajności średniej od krowy? U mnie 32 litry od krowy ze zbiornika i tłuszcz 4.1 i białko 3.4 i chce to jakoś podnieść żeby były lepsze a zywieniowcy twierdzą że to i tak dobre parametry na te litry i nie wiem co robić 

nie kombinuj bo możesz przedobrzyć dobre wyniki

Opublikowano
1 godzinę temu, Cow_milk napisał:

Screenshot_2021-12-14-09-23-12-27_e2d5b3f32b79de1d45acd1fad96fbb0f.jpg

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, Cow_milk napisał:

Ja mam wycielenia regularnie. Nie ma martwych okresów tylko mam kilka takich ancymonkow 

Screenshot_20211213_203734.jpg

Krowa daje 60l na dobe i chciałbyś wysoki tłuszcz i białko? Powiedz że żartujesz

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, maxler napisał:

Screenshot_2021-12-14-09-23-12-27_e2d5b3f32b79de1d45acd1fad96fbb0f.jpg

Na jakiej oborze stado ?

Edit: już przejrzałem galerie nad krowami treser wisi  jeśli dobrze widzę co na to weterynaria bo podobno sie czepiają ale patrząc na czystość krów robi robotę super higena doju itd także czepianie o to to moim zdaniem bezsens

Edytowane przez michalcium
Opublikowano
1 godzinę temu, Kierownik napisał:

@Cow_milk tak z ciekawości ile szt teraz doisz i ile mleka na 2 dni?

8 tys na 2 dni 

125 sztuk w doju aktualnie plus zasuszone 

Opublikowano

Krzychu121 ja też przez 14 lat jechałem tylko na kredytach i bardzo powiększyłem i unowocześniłem gospodarstwo ale przez ten cały czas nie miałem czasu dla dzieci żony bo pracowałem po 18godzin. Zero wczasów nic! I teraz dzieci dorastają i co za wspomnienia mam i oni z dzieciństwa że tylko matkę mieli bo ojciec nie miał dla nich czasu! I stwierdziłem że pierd..le tą robotę i do wiosny może uda mi się pospłacać kredyty i kasuje krowy i zaczynam żyć spokojnie!

• Like 2
  • Sad 1
Opublikowano
2 godziny temu, michalcium napisał:

Na jakiej oborze stado ?

Edit: już przejrzałem galerie nad krowami treser wisi  jeśli dobrze widzę co na to weterynaria bo podobno sie czepiają ale patrząc na czystość krów robi robotę super higena doju itd także czepianie o to to moim zdaniem bezsens

Oni sobie mogą. To że wisi nie znaczy wcale że jest podłączony. Może po prostu to tylko atrapa 😉

1 godzinę temu, Kierownik napisał:

moje pytanie było jednak do @maxler :D

Teraz dojnych jest 35 sztuk. Co dwa dni zdaje 2000L do mleczarni i 900L do pobliskiej serowrni.

• Thanks 2
Opublikowano
6 godzin temu, Cow_milk napisał:

Przy 31 litrach od krowy ze zbiornika tł. 4.4 i b. 3.4

Opublikowano
1 godzinę temu, maxler napisał:

Oni sobie mogą. To że wisi nie znaczy wcale że jest podłączony. Może po prostu to tylko atrapa 😉

Ktoś kiedyś podobno mówił że ten drut nad krowami to nie treser tylko bujak dla much 🤭

• Haha 4
Opublikowano
17 minut temu, czareczek85 napisał:

Przy tych wartościach co wstawiłeś z federacji to od tych sztuk powinieneś doić minimum 10tyś

Takich mam kilka tylko. Więcej 50 i 40 na udoj. Mam jeszcze kilkanaście sztuk słabych genetycznie. Ze dają 50 a jak się zaciela to ucinaja szybko mleko. Gdybym miał wszystkie jak ta z federacji można byłoby trzymać połowę 😂

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v