Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, daron64 napisał:

U nas już to się dzieje. W wiosce z 4, którzy oddawali mleko, został jeden. Wioskę obok najwięcej ma wujek i znajomy - niecałe 20szt (mowa o dojnych). Dwie wioski dalej kilka lat temu postawiona nowa obora - młody poszedł do roboty, z jego ojcem ostatnio rozmawiałem, to mówił, że zostało 15sztuk. Kolejnych dwóch, wydawałoby się prężniej działających - jeden już sprzedał całe bydło ci dorabia, drugi jest w trakcie sprzedaży. Jeszcze jeden - postawili nowa wyjebana (wielkościowe) oborę i w domu się poorztykali - młody z żoną, co najwięcej robili na gospodarce wkurwili się, bo byli tylko od zapierdalania i się wynieśli - zostali starzy i córka (jej mąż chyba pracuje u jest na weekendy). Tak naprawdę na chwilę obecnie nie wiem czy został ktoś w gminie, kto by miał powyzej 20szt

To już powoli plaga chyba, jak kiedyś napisałem gdyby brać to co się dzieje na logikę to złote czasy idą dla nas mleczarzy. Niestety ekonomika rolnictwa niewiele ma wspólnego z logiką. Niejeden producent wieprzków myślał w ten sposób

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano

We Włoszczowie między tymi bańkarzami a największymi dostawcami jest 12 groszy różnicy, także zluzujcie... Ja nie mam problemu z tym, że arczi ma 7 groszy więcej za większą produkcję, bo bez takich dostawców miałbym mleczarnię na poziomie Kujavii czy innego podmiotu z cenami poniżej 1.50.

OSM Włoszczowa, 15-30 tys, b. 3.66, t. 4.32, 1.92 brutto Vat

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, komizmo napisał:

No chyba że to ilość na odbiór 😀

Na miesiąc, jakbym miał tyle na odbiór to milioner 

11 godzin temu, krzychu121 napisał:

Jeszcze przyjeżdżają a jak długo to nie wiem . Każdy mial czas pogadać i że wszystkim zdążył. Masz rację te czasy już nie wrócą. 

@Marcinnnnn jak @radekz200 zobaczy że masz 1,9 to zaraz będzie jechał do kierowniczki :)

Niech kupi jej czekoladę to może coś utarguje 😁

11 godzin temu, radekz200 napisał:

eee koleżko skąd jesteś 😂

Bedziem dzwonić 😂

A co na flaszkę chcesz przyjechać że się pytasz ? 😆

Opublikowano
14 minut temu, lusjan napisał:

We Włoszczowie między tymi bańkarzami a największymi dostawcami jest 12 groszy różnicy, także zluzujcie... Ja nie mam problemu z tym, że arczi ma 7 groszy więcej za większą produkcję, bo bez takich dostawców miałbym mleczarnię na poziomie Kujavii czy innego podmiotu z cenami poniżej 1.50.

OSM Włoszczowa, 15-30 tys, b. 3.66, t. 4.32, 1.92 brutto Vat

A w Sierpcu jest już 18 gr i to już wk.........ia .

Opublikowano

Panowie jak wyglądają progi płatnicze odnośnie litrów w Mlekovicie?

Chodzi mi o dopłaty do ilości litrów 10000 L...20000L...30000L itd.

Kiedyś ktoś to podał ale nie mogłem znaleźć.

Opublikowano
48 minut temu, komizmo napisał:

To już powoli plaga chyba, jak kiedyś napisałem gdyby brać to co się dzieje na logikę to złote czasy idą dla nas mleczarzy. Niestety ekonomika rolnictwa niewiele ma wspólnego z logiką. Niejeden producent wieprzków myślał w ten sposób

A wiesz mi się wydaje że właśnie jest odwrotnie, jak będą likwidować to mleka będzie ubywać, w zakładach będzie mniejsze obciążenie mocy produkcyjnych co spowoduje wzrost kosztów a co za tym brak wzrostu cen w skupie, te mleczarnie które płacą teraz rekordowo mają wykorzystane w 100 % moce produkcyjne i jeszcze nadwyżki sprzedają. Gdyby trend likwidowania był na całym świecie to ok, ale to dotyczy tylko Europy, Chińczyki i Nowa Zelandia tylko czekają na to 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Marcin441 napisał:

Zawsze możesz dokupić sztuk i wtedy ty będziesz wk***iał innych 😄

Widze że zabolało .

Tylko że nie każdy chce się bawić w wysicig szczurów tylko więcej i więcej . Kupno krów to największa głupota , tylko jałówki z własnej obory.

Edytowane przez robert1226
  • Like 2
Opublikowano
19 minut temu, robert1226 napisał:

Widze że zabolało .

Tylko że nie każdy chce się bawić w wysicig szczurów tylko więcej i więcej . Kupno krów to największa głupota , tylko jałówki z własnej obory.

Ale co miało mnie zaboleć? że różnica między największym a najmniejszym to 18 gr, takie rzeczy nie sprawiają mi bólu  😉 jeśli faktycznie do wiosny w Sierpcu ma być 2,5 to chciałbym mieć jeszcze miejsce i tą głupotę jak to nazwałeś  

22 minuty temu, jarecki napisał:

a dodatkowo większy rolnik ma mniejsze koszty .

Panie, chyba większe koszty, np. samych pracowników 

• Thanks 1
Opublikowano

Tylko przy większej produkcji i większej cenie szybciej ten kredyt spłaci. Znam takich co po 50tys kredytu miesięcznie płacą i nie widzą w tym problemu. Mówi że szybciej spłaci a zyje jak żył wcześniej. Zjeść więcej nie zje

Opublikowano
24 minuty temu, Marcin441 napisał:

Ale co miało mnie zaboleć? że różnica między największym a najmniejszym to 18 gr, takie rzeczy nie sprawiają mi bólu  😉 jeśli faktycznie do wiosny w Sierpcu ma być 2,5 to chciałbym mieć jeszcze miejsce i tą głupotę jak to nazwałeś  

Zwalniasz pracowników i zobacz ile zysku w kieszeni 😀

To się nazywa optymalizacja 😁

• Haha 3
Opublikowano
31 minut temu, Marcin441 napisał:

Tak mi powiedziała pani K. w Sierpcu że duży ma te dopłatę bo pracowników trzeba zatrudnić , to jej mówię że nie wiedziałem że mleczarnia zwraca koszt zatrudnionych pracowników odpowiedzi na to nie dostałem od niej.

Opublikowano (edytowane)

Mleczarnie przepłacają dużym i odbijają to na mniejszych dostawcach.... Tak było i będzie bo to kołchoz niczyj i tyle... Żeby nie było to doilem 70 krow i bylem na wszystkich szczeblach w SM jakie może zajmować dostawca i wiem jak ten kołchoz wygląda... To jest wyzysk i tyle. 

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Marcin441 napisał:

A wiesz mi się wydaje że właśnie jest odwrotnie, jak będą likwidować to mleka będzie ubywać, w zakładach będzie mniejsze obciążenie mocy produkcyjnych co spowoduje wzrost kosztów a co za tym brak wzrostu cen w skupie, te mleczarnie które płacą teraz rekordowo mają wykorzystane w 100 % moce produkcyjne i jeszcze nadwyżki sprzedają. Gdyby trend likwidowania był na całym świecie to ok, ale to dotyczy tylko Europy, Chińczyki i Nowa Zelandia tylko czekają na to 

Dlatego spółdzielnie powinny przestać aktualnie inwestować i skupić na dawaniu jak najlepszej ceny żeby przyciągnąć dostawców. Będą dostawcy i 110-120 % mleka względam zapotrzebowania spółdzielni to można myśleć o inwestowaniu w nowy zakład czy linie. Pisałem już o tym ale aktualnie najlepiej w tej sytuacji odnalazł się sierpc i giżycko. Inwestycje stop bo się nie opłąca przepłacać za materiały i brakuje mleka i jest cena. Dzięki temu każdy chce do tych spółdzielni. Rynek się ustabilizuje zaczną jakieś inwestycje i od razu będą mieli nowych dostawców i wykorzytsanie na 100 %. Piątnica tak samo działa od kilku lat i jak widać się to sprawdza. NIe przeinwestowują zakładów tylko wszystko racjonalnie robione. Mlekpol czy mlekowita to aby wincyj i wincyj budować , modernizować , zatrudniać. Proszkowanie największe we wschodniej europie a niedługo okaże się że będziemy mieli cenę 1,5 zł bo takie obciążenie będą generować te jakże potrzebne zakłady budowane nad wyrost, bo nie będzie co w nich przerabiać. Wydaje mi się że o tym mówił w wywiadzie prezes mlekpolu że mleczarni nie stać będzie dać wyższej ceny rolnikom bo właśnie te wszystkie inwestycje zjedzą nasz zysk. Ktoś powinien za to beknąć że dopuścił do przeinwestowania. Oczy się otworzyły co niektórym prezesom w tym roku jak dostawcy zaczęli uciekać a zdecydowana większość likwidować. Strzelam że przyszły rok będzie być albo nie być dla tych molochów. Jak nie zaczną płacić jak czołówka to za rok może się okazać że będą skupować 70-80 % mleka co rok wcześniej i w kolejnych latach coraz mniej. 

• Like 5
Opublikowano (edytowane)

Przy dopłatach trend jest taki że mały ma więcej do hektara(limit zwierząt, dopłata uzupełniająca bodajże do 30 ha) to może taki trend będzie na i rynku mleczarskim wkrótce. Małym dać więcej by dalej ciągnęli ten wózek!!! 😁

Edytowane przez Troker1979
literówka
Opublikowano
3 godziny temu, CaseInter napisał:

Panowie jak wyglądają progi płatnicze odnośnie litrów w Mlekovicie?

Chodzi mi o dopłaty do ilości litrów 10000 L...20000L...30000L itd.

Kiedyś ktoś to podał ale nie mogłem znaleźć.

do 6tyś, 6-9, 9-15 wyżej nie wiem to ja mały amator jestem

Opublikowano
1 godzinę temu, Troker1979 napisał:

Przy dopłatach trend jest taki że mały ma więcej do hektara(limit zwierząt, dopłata uzupełniająca bodajże do 30 ha) to może taki trend będzie na i rynku mleczarskim wkrótce. Małym dać więcej by dalej ciągnęli ten wózek!!! 😁

trend powinien być taki , ale żeby była różnorodność .      pewno bez wyjątku wszyscy sie zgodzimy że jajka fermowe nie mają smaku , swinie fermowe też różnia się od takiego chowanego na kartofelkach a co z mlekiem , jest różnica w smaku mleka fermowego od smaku mleka nie fermowego ?

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jarecki napisał:

trend powinien być taki , ale żeby była różnorodność .      pewno bez wyjątku wszyscy sie zgodzimy że jajka fermowe nie mają smaku , swinie fermowe też różnia się od takiego chowanego na kartofelkach a co z mlekiem , jest różnica w smaku mleka fermowego od smaku mleka nie fermowego ?

Kto nie miał styczności z mlekiem od krowy karmionej sianem i samym zbożem ten nie wie jak smakuje smacznego mleko . Najgorzej smakuje z mokrych kiszonek

Edytowane przez krzychu121
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v