Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z artykułu wynika, że już w sierpniu 2021 skup był większy niż w sierpniu 2020, dlatego napisałem, zresztą zgodnie z prawdą, że nadrabiają

Na dowód cytat:

Skup mleka w sierpniu był o 1,4% mniejszy od skupu odnotowanego w lipcu, ale o 0,3% wyższy niż w sierpniu ubiegłego roku.

Opublikowano

Względem tamtego roku jeszcze widać jest większy skup. Jakby tak cena rosła jak cena kosztów i na dzień dzisiejszy cena 2 zł to by nikogo nie dziwiła to mieli by z miesiąca na miesiąc o kilka procent większą produkcję. Zawsze tak jest że na lato jest cena niższa bo krowy wychodzą na pastwiska i jest zwyżka mleka. W tym roku się mleczarnie zdziwiły jak skup maleje z miesiąca na miesiąc maleje. 

Opublikowano

IW niemczech skup o 3% mniejszy, we francji o 4%. 

Poglowie bydla mlecznego od 2005r zmalalo o 50% w ue. Wzrosty mleka byly spowodowane wydajnoscia. Ale podnosic w nieskonczonosc jej nie mozna. I przy niskiej oplacalnosci rekordow wydajnosci sie bic nie bedzie.

Dodatkowo na zachodzie jest ogromny problem z pracownikami w rolnictwie. Dziwne ze nikt w gownach robic nie chce.

Opublikowano
14 godzin temu, damianzetor9540 napisał:

Jak oddajesz to podaj cenę 

1,62 netto, klasa super, ilość 15 tyś, tłuszcz 3,91; białko 3,25, taką cenę miałem za wrzesień, trochę słaba bo i parametry niskie, jeszcze jakby było premium to bym miał o 5 groszy do litra więcej, 

Opublikowano
1 godzinę temu, Bugii napisał:

IW niemczech skup o 3% mniejszy, we francji o 4%. 

Poglowie bydla mlecznego od 2005r zmalalo o 50% w ue. Wzrosty mleka byly spowodowane wydajnoscia. Ale podnosic w nieskonczonosc jej nie mozna. I przy niskiej oplacalnosci rekordow wydajnosci sie bic nie bedzie.

Dodatkowo na zachodzie jest ogromny problem z pracownikami w rolnictwie. Dziwne ze nikt w gownach robic nie chce.

Dzwonił do mnie wczoraj handlarz czy nie chcę krów, jałówek bo co 2-3 dni mają kilka aut, na pytanie skąd odpowiedział że likwidacja całych obór Litwa, Łotwa i Estonia.

Opublikowano

Przypuszczam że zaczął się początek końca Polskiego rolnictwa. Bydło mleczne jest w dużym stopniu likwidowane, trzoda w głębokim kryzysie, młodzi uciekają do miasta na etaty tylko ciekawe czy za 20-30 lat w mieście będzie jeszcze tyle pracy co teraz bo może się okazać że teraz ludzie przebierają w pracy a potem pracodawcą będzie przebierał w pracownikach.

Opublikowano

Oj to prawda ja mam dwie córki w sumie w wieku żeniaczki 26 i 24 ale.tylko mi się tak wydaje one dopiero kariera po studiach praca jest pieniążki przyjadą raz na miesiąc albo i rzadziej same mowia tato mamo na co wam.to nikt z nas tu nie zostanie ja to rozumiem ale jak patrzę na tych ich rówieśników kolegów z dzieciństwa paru robi i nawet satraszych na gospodasrwach nazywa się ich młodzi gniewni na karku już nie kiedy ponad 30 a dziewczyny kobiety nie widać i nie będzie widać bo już chłopaki wyglądają jak dziady 40 letnie jedyne co babę zobaczą to weterynarza no i te cyce pomacają od krów w sumie reprodukcje też robią czyli poniekąd są ojcami bo zapladniaja taki ich żywot teraz otwierają oczy że życie poleciało obok nich a oni mnientoliki cyce krowie zamiast młodej panienki 

Jeden chcisl sprzedać wszystko ale brakło jeszcze bańkę by pokryć kredyty także kawalery do śmierci 

• Like 4
Opublikowano

@Rolnik1973 W tej kwestii to nawet słowem nie powinieneś się odezwać bo wielkie "G" wiesz o hodowli krów i produkcji mleka. 🤨

Opublikowano
7 godzin temu, Dzikusss napisał:

Oj to prawda ja mam dwie córki w sumie w wieku żeniaczki 26 i 24 ale.tylko mi się tak wydaje one dopiero kariera po studiach praca jest pieniążki przyjadą raz na miesiąc albo i rzadziej same mowia tato mamo na co wam.to nikt z nas tu nie zostanie ja to rozumiem ale jak patrzę na tych ich rówieśników kolegów z dzieciństwa paru robi i nawet satraszych na gospodasrwach nazywa się ich młodzi gniewni na karku już nie kiedy ponad 30 a dziewczyny kobiety nie widać i nie będzie widać bo już chłopaki wyglądają jak dziady 40 letnie jedyne co babę zobaczą to weterynarza no i te cyce pomacają od krów w sumie reprodukcje też robią czyli poniekąd są ojcami bo zapladniaja taki ich żywot teraz otwierają oczy że życie poleciało obok nich a oni mnientoliki cyce krowie zamiast młodej panienki 

Jeden chcisl sprzedać wszystko ale brakło jeszcze bańkę by pokryć kredyty także kawalery do śmierci 

Moi synowie po 4 lata młodsi od twoich córek a mają ten sam pogląd 

I ja się młodym nie dziwię jak zaczynalem sp wujek mówił że głupio robię bo jego syn sprzedał gospo postawił w mieście dom i zabrał ojców do siebie i dopiero zobaczyli jak można spokojnie żyć 

Opublikowano

Prawda. Ja się dziwię młodym tej ucieczki do miasta jeszcze w tych pojebanych pseudo pandemicznych czasach gdzie każdy kazdego by zajebal za barak maseczki. A na wsi to mi mogą skoczyć. Mój wujek skasował krowy i poszedł do pracy do miasta i wcale więcej czasu wolnego ode mnie nie ma, tyle co może urlopu sobie wziąć. Trzeci tydzień wiezie mi koty a mieszka może 4 km ode mnie, ciągle nie ma kiedy. Także dla mnie, to sen o mieście to jakieś nieporozumienie bo wszędzie trzeba pracować.

A przyszłość może być różna i może się zdążyć, ze wrócą na wieś.

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v