Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 godzin temu, kr9292 napisał:

Aktualnie kupiłem po 1680 zawsze o tej porze było 5-7 stów taniej więc 2 z przodu raczej będzie zima, a jeszcze rzepaki słabo sypią

Dzisiaj podzwoniłem, Baboszewo 1480 rzepakowa w małych workach, lokalny dystrybutor 1470 big bag. Sojowa Baboszewo 2160, lokalny w big bagach 2246. A w sklepie 1880 i 2550 małe worki.

Opublikowano
Dnia 10.07.2021 o 22:33, Rrolniik napisał:

Nie znam takiego co by wrócił, za to znam kilku co uciekło z obozu pracy  u rodziców (gospodarstwa na wysokim poziomie)  albo chętnie by uciekli ale już za późno bo krechy nabrane xD

Ale też nie ma smrodu 7 dni w tygodniu, wszystko fajnie jak jest komu robić, a we 2 osoby to lepiej zboże posiać i do pracy niż się dobijać za te śmieszne pieniądze jakie teraz w rolnictwie można zarobić.

Opublikowano

To jest temat cen mleka ,chcesz to idź do pracy  ale nikogo nie musisz  informować  ,u nas w okolicy  młodzi doją krowy .a komu.sie robić nie chce. to za 2;5 tys cały miesiąc  lata gdzieś fompracy

Opublikowano
5 godzin temu, Unexpected napisał:

Kwintesencja podsumowania obecnej sytuacji i obaw czy w ogole bedzie mozliwa hodowla zwierzat w Europie, co innego kraje 3 świata.

Dopierdzielą tak jak w holandi podatek od emisji gazów od krów liczony od ich ilości(czytalem jakis artykul wywiad z gospodarzem), ledwie wtedy na życie zostanie, a a ilosc roboty po same uszy

Holandia to jest inna specyfika. Ostatnio słyszałem, w radiu ciekawostkę, że już 60% społeczeństwa tego kraju ograniczyło spożycie mięsa do dwóch dni w tygodniu. Tam jest więc ogromne poparcie społeczne do takich akcji. Ile ludzi w Polsce byłoby dzisiaj skłonnych to takiego ograniczenia spożywania mięsa albo nabiału? 

Opublikowano
9 godzin temu, Leszy napisał:

Holandia to jest inna specyfika. Ostatnio słyszałem, w radiu ciekawostkę, że już 60% społeczeństwa tego kraju ograniczyło spożycie mięsa do dwóch dni w tygodniu. Tam jest więc ogromne poparcie społeczne do takich akcji. Ile ludzi w Polsce byłoby dzisiaj skłonnych to takiego ograniczenia spożywania mięsa albo nabiału? 

To  już Polska miała w latach osiemdziesiątych zeszłego wieku, czyli 40 lat oni za nami , tylko z poparciem to nie wiem😐

• Haha 3
Opublikowano
9 godzin temu, jarecki napisał:

polska jest jeszcze za biedna na ograniczenie miesa , mieso jest dość tanie 

I co? UE zmieni swoją wieloletnią strategię bo Polaków na coś nie stać?

Opublikowano

Tak używając trochę sarkazmu.       Ja noszę but 46,a taka unia oferuje mi 42,i cały referat plusów ,bo to mniej skóry ,gumy ,nići ,taniej zutylizować ,mniej miejsca zajmują,     bo oni takie tam akurat noszą i kupując taki but spotka cię tylko i wyłącznie co najlepsze😐

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, strsw33 napisał:

To jest temat cen mleka ,chcesz to idź do pracy  ale nikogo nie musisz  informować  ,u nas w okolicy  młodzi doją krowy .a komu.sie robić nie chce. to za 2;5 tys cały miesiąc  lata gdzieś fompracy

A czemu nie może informować 🤔 

3 minuty temu, kizak napisał:

Tak używając trochę sarkazmu.       Ja noszę but 46,a taka unia oferuje mi 42,i cały referat plusów ,bo to mniej skóry ,gumy ,nići ,taniej zutylizować ,mniej miejsca zajmują,     bo oni takie tam akurat noszą i kupując taki but spotka cię tylko i wyłącznie co najlepsze😐

Dziś to nie problem , stopę Ci się skróci chirurgicznie 🤭

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, kizak napisał:

28 minut temu, Kierownik napisał:

Tylko pamiętajcie że w Niderlandach nie ma nawet połowy ludności tego co w PL. Poza tym pewnie z 5% muzułmanów którzy swini nie jedza

Tam to zbieranina,jak z indii to krówek ,żydek świnki ,a ten co robi  w kokosiarni -kurczków😉 a noto właśnie skracają ,jednych o palce ,i by szereg był równy ,drugich o głowę😐 o tu🙆‍♀️😐

Edytowane przez kizak
Opublikowano
23 minuty temu, komizmo napisał:

I co? UE zmieni swoją wieloletnią strategię bo Polaków na coś nie stać?

a jak to ma się w innych krajach? Bo w Europa spożywa dużo mięsa w porównaniu z innymi rejonami świata. Holandia to jedno, ale Francja czy Hiszpania będą chciały z tego zrezygnować? 

Opublikowano

Protesty to tylko ci najwytrwalsi a reszta tak jak my w mleczarniach ,jak odezwiesz się to ci dopi......że się nie pozbierasz i ci przejdzie . Teraz społeczeństwo ,a szczególnie rządy i ich ,,pomysły'' ,to jak owce ..Lażą w ogrodzeniu dopóki nie zobaczą dziury ,ale niech tylko jedna przejdzie to tego nie zatrzymasz😐

• Like 2
Opublikowano

Nikt nie bedzie nic zabraniac. Sami zlikwidujemy.

Nawymyslaja przepisow, podatkow, kontroli itp.  Rosna koszty, spada oplacalnosc, mlodzi nie chca doic. Zmiana pokolen, mentalbosc.

Bedzie jak z swiniami. Ogromne fermy korporacji i impory z krajow trzecich.

• Thanks 1
Opublikowano

Dwa tygodnie temu przyjechal kuzyn z dziecmi krowy im pokazac. A mieszka na wsi. Tylko u nich nikt w okolicy nie ma zadnej hodowli.

A co do ferm korporacji to w Rosji, Ameryce juz powstaja. Ogladalem program o amerykanskim gospodarstwie na 20 tys sztuk dojnych. Spolka ma 5 takich ferm w ameryce i 3 w australi. W ameryce meksykanie tam pracowali. Takze wszystko przed nami.

Opublikowano (edytowane)

tylko żę już na tych fermach w europie brakuje pracowników , USA mają meksykańców do pracy a europa miała polaków tylko jakby miejszy zapał do pracy na fermach polskich robotników  i ukraincy się powoli skończą `.  nawet w tym roku w rosji zabrakło pracowników sezonowych w rolnictwie tam co roku sporo przyjeżdza obcokrajowców https://www.rp.pl/Spoleczenstwo/305209915-W-Rosji-brakuje-pracownikow-z-zagranicy-Zastapia-ich-wiezniowie.html

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, leszek1000 napisał:

W Unii to nie przejdzie. Ma być ekologicznie 

No i bedzie ekologicznie. Nam tak srube dokreca ze nie wytrzymamy konkurencji a markety mleko sprowadza. 

Niemieckie zaklady inwestuja na potege w rosji i na ukrainie.

Edytowane przez Bugii
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

ta w rosji i na ukrainie .Bugii w wymienionych krajach sporo ziemi należy do cwanych besti i oni za darmo robić nie będą , bo i po co jak mozna przenice sprzedać i qq w dobrej cenie 

Edytowane przez jarecki
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v