Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Aż dziw że taka piątnica nie podchwyciła jeszcze tematu z dopłatą do wypasania krów. Przecież konsument chce jeść zdrowo, jest non gmo, są jajka od kur z wolnego wybiegu które są droższe to powinno być tez mleko od krów z wolnego wybiegu 😄 

Opublikowano

Dla mnie ta obniżka to jest szczyt debilzmu skoro jest takie ssanie na rynku. Druga sprawa jak chcieli obniżyć cenę to niech zrezygnują na miesiąc z tej premii lojalnościowej my nie będziemy kupować przez co będziemy mieć tansze mleko. A ja życzę powodzenia Mlekovicie z takim podejściem do rolnika ale Jeszce troszkę I dopiero będzie bieda z mlekiem bo nikt głupi nie jest I za gnój robił nie będzie. A ja  czekam na zebranie rejonowe i na tego całego przezesika cwaniaczka Adama Cz. Z Kalisza to się to zapytam na forum czy by robił to co ja za te pieniądze co mi płacą. A jak usłyszę znowu o tych rekordowych zyskach to śmiechem ich zabije bo kur.. oni maja rekord pieniężny A ja też mam rekord ale roboty. A jak mi znowu przysla to gazetę z Dareczkiem na pierwszej stronie I nagłówe"dobry gospodarz" to podeślę mu je w paczce z krowim g**nem. Dziękuję pozdrawiam...

Opublikowano

Postawcie się na miejscu spoldzielni. Łatwiej walczyć z sieciami handlowymi o lepszą cenę czy obniżyć rolnikowi cenę surowca? Oczywiście pisze to z przymrużeniem oka, bo tylko świadczy o jakości zarządzania bądź co bądź naszym przedsiębiorstwem 

• Like 2
Opublikowano

Ciekawe co oni robią z tymi rekordowymi zyskami. Dopóki będzie jeszcze dużo małych i średnich gospodarstw w których pracują rolnicy 50+ i chcą dociągnąć do emerytury to rolnicy będą tak traktowani bo mleka jest w opór. Jak zostaną już tylko większe gospodarstwa to każda rezygnacja z produkcji mleka lub przejście do innej mleczarni będzie miała wtedy duży wpływ na aktualnego odbiorcę bo nie będzie skąd wziąc surowca.  Narazie to jeden odejdzie a kilku innych przyjmą z małych mleczarni jak np teraz z mleksa. Dopóki prawie w każdym mieści powiatowym jest mleczarnia i jest dużo rolników 50+ to mogą robić co chcą 

• Like 1
Opublikowano

Cenę   dyktuje   rynek  jak czytam to  te   skomlenie   i narzekanie   to   jednak  polska   tradycja   chłopki   skomlą  że słabo  nie  opłaca   się  a    SUVAMI   się   wożą   i  sam jestem   sprzedaję   mleko   do  Mlekovity    raz   jest  lepiej  raz  gorzej   grunt  to  iść   do  przodu  i  nie   skomleć   

• Like 1
Opublikowano

ta , co roku sporo ludzi konczy kariere w mleczarstwie a mleka przybywa , tak troche jesteśmy kilkanascie lat za zachodnią europą to co  teraz jest w polsce tam było 20-30 lat  temu i jakoś nie ma tam spadku produkcji a wzrost i koncentracja  produkcji i to samo zaczyna się w polsce  rolnicy którzy mieli po 100 krów zwiekszają na 300 sztuk , tylko zachód był w lepszej sytuacji bo miał wiekszy dostep do pracownika bo  z krajów post komunistycznych my teraz mamy dostep do ukrainców tylko a to za mało według mie

Opublikowano (edytowane)

Sama się wygasi produkcja mleka, nic nie da powiększanie bez umiaru przez tych co chcą i mogą. I to jest ogólnoeuropejski trend już. We Francji około 30-35% procent gospodarstw mlecznych deklaruje zamknięcie produkcji w ciągu najbliższych kilku lat. Wskazują brak siły roboczej, następców i opłacalności produkcji. W Polsce też coraz mniej głupich na to. Tendencja jest taka że duże hodowle są piętnowane i będą miały coraz bardziej pod górkę. Także wątpię w to przeskakiwanie ze 100 na 300

Edytowane przez komizmo
Opublikowano
Przed chwilą, komizmo napisał:

Wskazują brak siły roboczej,

znajomy robił w niemczech w oboże co było z 1000 sztuk bydła to już polaków w okolicy mało zostało w gospodarstwach rolnych na robocie i były kłopoty ze znalezieniem pracowników 

Opublikowano

Nie oszukujmy się na mleku jest kasa tylko co z tego jak wszystko idzie do góry ile to mozna zwiekszac produkcje . Dla mnie 40 dojnych i 20 młodzieży i ani ara więcej dzierżawy tylko to co mam już. Ale w okolicy jest głód ziemi o lepszy kawałek ziemi jest 10 dzierżawców więc w najbliższym  czasie nic się nie zmieni 

Opublikowano

kasa jest , ale żeby była kasa musisz mieć w głowie poukładane  być pracowitym i nie robić nic z przypadku a z takimi zaletami rade w życiu sobie poza rolnictwem dasz . 

• Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, grzesiekxy napisał:

Może ktoś obrotny doradzi w co zainwestowac około 300 tyś z produkcji mleka? Tylko proszę bez rad typu zwiększanie produkcji....

W ZŁOTO .

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, grzesiekxy napisał:

Może ktoś obrotny doradzi w co zainwestowac około 300 tyś z produkcji mleka? Tylko proszę bez rad typu zwiększanie produkcji....

to  jest najgorszy czas , w ubiegłym roku było zupelnie inaczej teraz wszystkiego brakuje i nie wiadomo czego sie spodziewać ale chyba mieszkaniaw miescie studenckim było by ok .

a ogólnie to zależy jak masz dzieci to bym inwestował w mieszkanie , a jak dzieci masz i się już wyprowadziły to w siebie i żone czyli wczasy dobry samochód wyjscie na kolacje czy obiad a jak nie masz ani tego ani tego to w obore żeby sie nie nudzić zbytnio .;)

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, grzesiekxy napisał:

Jak masz problem to ci mogę numer konta napisać .

Jak się zdecydujesz to pisz priv.

Edytowane przez robert1226
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, grzesiekxy napisał:

Nowego Fynda A co niech widzą jak się przy mleku powodzi . Bierzesz jeszcze kredytu 600 tyś i kilka lat masz z głowy co z pieniędzmi robić 😂

Opublikowano

Złoto teraz za drogie.Mieszkanie już jedno kupiłem dla syna .dwa nowe auta też w garażu stoją i nie ma gdzie wyjechać bo rano i wieczorem sami wiecie a pracuje tylko z żoną.Kuźwa chyba już wszystko mam co mi potrzeba a jakoś szkoda rzucić ale znowu robić i nic nie mieć z życia to tez bezsensu....

• Haha 4
Opublikowano
5 minut temu, robert1226 napisał:

To ci nic nie pozostaje tylko rozważyć moją propozycję .

To już lepiej dla Rydzyka robić i po tamtej stronie jakoś posadkę załatwić po znajomości....

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v