Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety takie czasy że ciężko z 10 krów się utrzymać a raczej robi się to niemożliwe  trzeba cały czas inwestować. 😞  Ale teraz postaw nowe budynki weź kredyt za duże ryzyko , tych dużych się nie dogoni. 50% szans albo pójdę z torbami albo się rozwinę. A co do kierowców  😀 proceder był jest i będzie dopóki jest przyzwolenie. Ale jak to się mówi do tanga trzeba dwojga wystarczy spojrzeć na próbki  pełno brudnych po mleku fiolek. A co do wody i soli wyrywkowe dokładne testy na labolatorium  a nie punkt zamarzania i po temacie ! Ale wtedy kierowcy zabiorą  osm zyska  a rolnik i tak zysku nie będzie miał  więc wisi mi kto mnie okradał  teraz gospodarka 10 hektarowa to hobby ale kupić ziemię żeby rozwinąć i spłacać całe życie jakoś mi się to nie widzi ceny są z kosmosu tylko dla tych dużych 

Opublikowano

A co do ambicji wsiądę na tira będzie fajnie 😀 też tak myślałem  , wolałem pracę  w gospodarstwie. Ale ze względów  ekonomicznych czyli 10 krów wypata jakieś 4000 zł odlicz polowe koszty czyli 2000 zostaje tobie zysku sam prąd z 700 zł na transporcie mam 4000 wypłaty  i nie ciagam żony po oborach to czyli te 2000 podziel na połowę jeszcze 😀 to słabo trochę 😂 ale mnie w domu praktycznie nie ma cały czas jazda  więc życie prywatnego praktycznie nie ma coś za coś 

Opublikowano
4 godziny temu, ramzes10 napisał:

Cofnij się dwie czy trzy strony do tylu. Dostawcy piszą że wyjdzie im 6 groszy mniej jak w grudniu i podawali mniej więcej 1,9

Uwierz mi że są u nas w okolicy nie tacy giganci. Co nie @gregor1284

Rurka 3/4 o długości około 80cm wiele potrafi zdziałać w tej kwestii 🤔

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, wille napisał:

W agrobiznesie mówili też że śruta sojowa po 2160 

+1pkt ostrzeżeń za post nie na temat

Edytowane przez bop23
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, zico napisał:

Niestety takie czasy że ciężko z 10 krów się utrzymać a raczej robi się to niemożliwe  trzeba cały czas inwestować. 😞  Ale teraz postaw nowe budynki weź kredyt za duże ryzyko , tych dużych się nie dogoni. 50% szans albo pójdę z torbami albo się rozwinę. A co do kierowców  😀 proceder był jest i będzie dopóki jest przyzwolenie. Ale jak to się mówi do tanga trzeba dwojga wystarczy spojrzeć na próbki  pełno brudnych po mleku fiolek. A co do wody i soli wyrywkowe dokładne testy na labolatorium  a nie punkt zamarzania i po temacie ! Ale wtedy kierowcy zabiorą  osm zyska  a rolnik i tak zysku nie będzie miał  więc wisi mi kto mnie okradał  teraz gospodarka 10 hektarowa to hobby ale kupić ziemię żeby rozwinąć i spłacać całe życie jakoś mi się to nie widzi ceny są z kosmosu tylko dla tych dużych 

Już nie chodzi o sama dochodowość, to żadne zagrożenie w przyszłości w produkcji mleka dla samych hodowców,, problemem jest i będzie znalezienie drugiej połówki, która by pomagała w gosp. i chciała dalej to prowadzić.

Sam gówno zrobisz, jeżeli rodzicom nie długo siądzie zdrowie, w moim rejonie rozwinięte gospodarstwa, to te w których małżeństwo wspólnie pracuje, tam gdzie się nie porozumienia albo żona się nie dotyka jest stagnacja, lub krowy będą  w niedługim czasie przeznaczone do kasacji.

Edytowane przez Unexpected
  • Like 9
Opublikowano
15 minut temu, Unexpected napisał:

Już nie chodzi o sama dochodowość, to żadne zagrożenie w przyszłości w produkcji mleka dla samych hodowców,, problemem jest i będzie znalezienie drugiej połówki, która by pomagała w gosp. i chciała dalej to prowadzić.

Sam gówno zrobisz, jeżeli rodzicom nie długo siądzie zdrowie, w moim rejonie rozwinięte gospodarstwa, to te w których małżeństwo wspólnie pracuje, tam gdzie się nie porozumienia albo żona się nie dotyka jest stagnacja, lub krowy będą  w niedługim czasie przeznaczone do kasacji.

o tuz to.... ja mam zone ale co z tego jak musi pracować i krowy ja nie interesuja

Opublikowano

Sm Ryki 15000 l. BI, 3,05 TŁ, 4,31 cena 1,5 brutto ryczałt 

Opublikowano
2 godziny temu, Unexpected napisał:

Jak żona zarobi te 3-4 tys to nie lepiej pracownikowi dać te pieniądze?

Opublikowano

Łowicz wydaje mi się że chce zamknąć ta zła passę  i bynajmniej się stara jakieś paczki na święta przekazuje  niby nie wiele ale miły gest a ceny musicie brać w skali roku średnia a i jak będzie przechodziło mleko bo co z tego że beda płacili 2.5 za ekstra jak taka klasa będzie nie osiągalna 😀 a te labolatoria  jak odstawialem  to różnie bywało nie wiem gdzie były błędy  czy jak kierowca pobierał czy labolatorium ale wyniki to był kosmos czysta loteria 

Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał:

lepiej wybrać drożej z premi niż wcale .....

Taka premia to mobbing albo inaczej molestowanie gospodarcze

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, damianzetor9540 napisał:

Albo doić do okręgowej za 1.20 brutto ;)

Rząd zachęca do lokalnego patriotyzmu więc jak najbardziej.

Już w zeszłym miesiącu wiedzieliśmy że będzie gównoburza bo mlekovita zaserwuje szmaciarską cenę wg mlekpolu

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, slawek74 napisał:

lepiej wybrać drożej z premi niż wcale .....

Jasne, ale u mnie idzie 4-5t rzepaku razy 150 to rocznie jest ostro w plecy. A tak zawsze sprzedawca jeszcze coś opuści  albo dorzuci. 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, kr9292 napisał:

Jasne, ale u mnie idzie 4-5t rzepaku razy 150 to rocznie jest ostro w plecy. A tak zawsze sprzedawca jeszcze coś opuści  albo dorzuci. 

To ile masz tego mleka że musisz wziąć 4 tony po 1500 zł, czyli za 6000 zakupów? 120 tyś litrów miesięcznie?

Opublikowano

Te ich produkty w hurtowni są wszystkie droższe średnio o 10-15%jak te same na rynku byle gdzie obok i to w detalu. Paliwo to chyba najdroższe w całej Polsce mają . Masakra dojenie rolnika bez mydła ciekawe czy pracownicy mają premie lojalnościowe ...żeby chociaż ceny tych towarów były normalne nic by człowiek nie mówił

• Like 1
Opublikowano

A kto wam każe brać całość z mleczarni? Biorę 200-250 l ON na miesiąc i artykuły spożywcze tak by to wykorzystać. Na paliwie mają tylko trochę drożej jak stały dostawca więc jak te 20-40 zł więcej wyjdzie to przeżyje. Nie ma co tak przeżywać tej premii tylko kupić u nich za te 5 gr towar na którym mają najmniejszą przebitkę. 

Fakt cena za styczeń nieciekawa, mlekpol płaci dużo lepiej. 

Jak czytam ten temat to nie wiem po co niektórzy w tej branży siedzą ? By dookoła narzekać ? Jak tak źle i niedobrze teraz to trzeba to rzuć i zacząć robić co innego skoro mleko się nie opłaca. Lepiej raczej nie będzie, koszty różną niewspółmiernie do ceny, robocizna tak samo. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v