Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, komizmo napisał:

I to już jest stały trend. Młodzi nie chcą się jebać w tym syfie. I mają rację. ch*j z taką robotą. Inni sobie siedzą w ciepłym i sobie serialik oglądają a tu człowiek się siłuje z mrozami od rana. Teściu firmę budowlaną ma to przyszły tydzień postojowe i będą w uja walić przy piwku w fotelu. A niby ciężka praca pod chmurką też...

👍👍👍 Jeden myśli tak a inny żeby było lrzej. Gosciu na sniadowie wziął za pola pod drogę 2.5 mln i od razu pojechał plan na oborę robić inny by to zainwestował czyli są ludzie i taborety mądrzy i wariaci.

• Haha 1
Opublikowano
MariuszDe napisał:

2 godziny temu, danielhaker napisał:

A co tu się stało że pacjent nam wypadł za burtę? @zkordalski wróć

Dzisiejsze 1,70 to nie to samo 1,70 co 10 lat temu 🙄

No ale 10 lat temu to chyba 1,70 to mieli nieliczni chyba że u was bo u nas w pldwsch Polsce o takiej cenie to można było pomazyc

Centralny wschód, w 2007-08r było 1,80 czyli 14 lat temu. Wiadomo że cena niestety nie jest równa w całej Polsce, ale i na południu w tamtym okresie pewnie dobijało do dzisiejszej ceny jaka jest teraz

Opublikowano

Jak pokolenia dogadane że nie będą chciały dalej pracowac przy krowach to jak najbardziej lepiej wydzierżawić przy większej ilości ha i się nie męczyć. Taka prawda że przy krowach jest się niewolnikiem i dopóki pracują dwa pokolenia to każdy ma czas na wakacje czy chorobę. Wtedy można i dobre pieniądze zarobić i z nich skorzystać na wczasach. Przy krowach to albo dwa pokolenia albo pracownicy o których trudno. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, danielhaker napisał:

Centralny wschód, w 2007-08r było 1,80 czyli 14 lat temu. Wiadomo że cena niestety nie jest równa w całej Polsce, ale i na południu w tamtym okresie pewnie dobijało do dzisiejszej ceny jaka jest teraz

Nawet byś nie uwierzyl ile u nas za mleko płacili może nie w 2008 ale w 2002 czy 2003 w mleczarni która już nie istnieje - 0,45. poważnie tak było a z tych mniej odległych czasów to rok 2016 jak się nie mylę- musiałbym sprawdzić dokladnie to od kwietnia do września miałem 0,84-0,87

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano

Sławek ma rację, póki są chętni na te dzierżawy to chłop ma za co żyć, z dopłatami też może być różnie. Tylko alfa chyba taki młody nie jesteś to powinieneś zrozumieć, że to, że jeden tak zrobił to nie znaczy że cała Polska wieś tak uczyni. Bo system tego nie wytrzyma. 

Tak samo z ziemią nie wiem jak u Ciebie ale w moich stronach (okolice Grajewa) to nie jest tak, że ten co ma 50-60 krów to ma 50 własnych hektarów, a i ten czynsz to conajmniej jak za jakąś 2-3 klasę, 

Ogólnie piękna historia ale jakaś taka mało ambitna, jakby jego ojciec był taki mądry to by młody miał teraz 1500 zł na miesiąc 😀

Opublikowano

A ja się zgodzę z alfa...ludzie sami sobie robią krzywdę mieć taką kasę i obore stawiać...znaczy obóz pracy😄 Wiadomo trzeba coś robić ale dzisiaj jak wracaliśmy od tesciow wszystko w domach w ciepelku a krowiarze też w domach tylko tych drugich...aż mi szkoda nieraz tych ludzi( należę do nich)🤔 Dlatego ja się nie dziwię tym co to rzucają i nie chcą się poświęcać bo to nie robota...to poświęcenie życia i wszelkich wyrzeczeń

Opublikowano (edytowane)

Za rok mam zamiar też w ciepełku posiedzieć to wam opowiem czy lepiej czy częściej!😂😂A narazie to piździ u mnie w oborze że mi nos zmarzł😂😂😂🍺

Edytowane przez Zdzinio
Opublikowano

To jutro wszyscy do GOPSU po zapomogi i do UP rejestrować się na bezrobotnych.  Wy na @alfa nie patrzcie chłopak jedzie na gotówce kilka nieruchomości w wynajmie konkretny kapitał na giełdzie więc może się chłopak mądrzyć i pouczać.

Opublikowano (edytowane)

Ale gdzie ty pójdziesz jak my krowy zostawimy? nic nie bój, mleka wam nie braknie😉

Przecież dostawcy mlekpolu budują obory na potęgę jak sam pisałeś. 

Edytowane przez komizmo
Opublikowano

No właśnie. A tu kolejny do podziału. Grzesiu się martwi o nas niepotrzebnie, przecież lecą nam z nieba dopłaty, zusu nie płacimy , pincet plusy , a nawet nam za paliwo wracają i za darmo jeździmy

8 minut temu, Marcin133 napisał:

Haha Grzechu aż się zmartwił dobry pacjent...

Zdzinio zostań trochę dłużej bo ja,komizmo i wielu innych czekamy na udziały 👍😄

Opublikowano
13 minut temu, Marcin133 napisał:

Ja tam dużo nie mam trochę ponad 200😁😁

Opublikowano
4 minuty temu, Marcin133 napisał:

😱🤯 o żeś kuźwa😄Ja ponad 25% Twojej sumy😉

Marcin żeby to na raz wypłacił to by coś kupił. Nie wiesz na ile rat jest jak ktoś likwiduje? 

Opublikowano
Zdzinio napisał:

13 minut temu, Marcin133 napisał:

Ja tam dużo nie mam trochę ponad 200😁😁

czego ? 200zł 😁 kurła bamber aż tyle 🤪jak to firma co tak mało 😀

Opublikowano

No niby zakończenie produkcji 3 raty więc jakbyś co roku dostał 70tys to jeszcze jeszcze ale jak my w 10 to jest chore.

Ja 5lat odstawialem na siebie i mi 46tys uczyniło. A patrząc co się dzieje z inflacja to już zostało 36tys 

Opublikowano
54 minuty temu, piotrek91p napisał:

Skoro Alfa już się tak dorobił, to pytanie po kiego uja dalej siedzi w tym gównie? 

Kolego ja sam to palcem tego praktycznie nie tykam a żona odszykowana po za***istych studiach do obory nie zagląda chyba że ma chęci 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v