Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 9.01.2021 o 10:32, vat napisał:

Albo to jakaś odmiana syndromu szkokholmskiego.

Pewnie też nie napisze o tym, że odchodząc teraz będzie miał 15gr/l mniej za grudzień - przecież nie będzie "srał we własne gniazdo"

Przejrzałem kilka ostatnich stron i stwierdzam że jesteście oderwani od rzeczywistości. Gospodarka leży, rolnictwo leży a prywatne biznesu przejmują korporacje. Tylko mleczarstwo jako tako jeszcze funkcjonuje bo jest w rękach rolników. Za kilka lat pozostanie wam dojenie za 70 gr albo pójść na etat za za 2-3, tys co starczy na zrobienie kilka razy zakupów w Biedronce.To jest nieuniknione. To że w grudniu miałem 15 groszy mniej jest przykre, ale to nie zmienia faktu że moja dawana spółdzielnia była mocna i stabilna. Dbajcie o spółdzielnie i nie róbcie sobie krzywdy w internecie. Zobaczcie co się dzieje wokół. 

Ja nie twierdzę że trzeba lać miód prezesom tylko mądrze dbać o swój biznes i upominać się o swoje.

Edytowane przez krzysieek
  • Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

A jak cena w mlekovicie? 

Prawie wszyscy mieli za grudzień 1.8 może ci co na maxa parametry i ilość to 1.9 ale tu Mlekpol miał płacić jak Piątnica a płaci jak Łowicz

Opublikowano
Dnia 7.01.2021 o 10:38, komizmo napisał:

Mlekovita 4.25 tl, 3.5 bi , do 20k 1.78 brutto

Wynik z federacji tl 4.89. bi 3.54.  Łaskawie za***ali tylko z tłuszczu w tym miesiącu. Darek okazał ludzkie odruchy na święta

9 minut temu, krzysieek napisał:

I jaka alternatywa będzie?

Nie rozśmieszaj mnie bo się prawie udławiłem😂. w dzisiejszym świecie 70gr to nawet ci co tu po dwieście koła odkładają w skarpety idą w pizdu w pół roku. A lepszą alternatywą byłoby nawet makulaturę zbierać

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, komizmo napisał:

Wynik z federacji tl 4.89. bi 3.54.  Łaskawie za***ali tylko z tłuszczu w tym miesiącu. Darek okazał ludzkie odruchy na święta

Nie rozśmieszaj mnie bo się prawie udławiłem😂. w dzisiejszym świecie 70gr to nawet ci co tu po dwieście koła odkładają w skarpety idą w pizdu w pół roku. A lepszą alternatywą byłoby nawet makulaturę zbierać

Jak ci tata gospodarstwo przekaże to ci wytłumaczę czemu jesteś w błędzie

Opublikowano
karol091193 napisał:

slawek74 napisał:

subiektywny napisał:

SM Ryki 16.000 l b.3,7 t.4,2 cena za grudzień 1,8324 

pewnie ryczałt

karol091193 napisał:

tay29 napisał:

mlekpol tł 4.1 bi 3.1 ilość +30 cena 1.66 brutto vatowiec

RusiL napisał:

Mlekpol

tł 4.61

bi 3.42

14tyś. litrów z haczykiem

1.8243brutto vatowiec

Piękna rozbieżność cen 🤣

patrz parametry

Wiem, że parametry. Teraz rolnicy zaczną mieszać czyste hf z innymi rasami bo dawać 10-12tys litrów od sztuki i mieć słabe parametry to duża strata

Da się i dobre parametry mieć czy wydajności 37-40 l ze zbiornika . Tylko to genetyka juz robi robotę

Opublikowano

Człowieku, pogorszyło ci się? Napisałeś, że będziemy doić po 70 groszy bo nie będzie alternatywy. A ja ci mówię że przy takim "wynagrodzeniu" za mleko każda alternatywa jest lepsza bo krowy zdechną z głodu. A my przy nich.

Opublikowano
31 minut temu, slawek74 napisał:

do puki będą dopłaty do litra za ilość i inne bardziej opłaca się produkować ''chude'' mleko niż o wysokich parametrach litry bardziej płacą niż parametry

Tylko przy dużej ilości z tych 3 kresek parametrów robi się kasa na koncie większa niż nie jeden zarabia na etacie 

Opublikowano
49 minut temu, krzysieek napisał:

@kr9292co tam cię tak śmieszy że dorobiłeś się na krwawiźie rodziców? Zresztą jak większość na tym forum...

Twoje pier*olenie. Ale nie będę "strzepil ryja" bo po co

Opublikowano
1 godzinę temu, zkordalski napisał:

Prawie wszyscy mieli za grudzień 1.8 może ci co na maxa parametry i ilość to 1.9 ale tu Mlekpol miał płacić jak Piątnica a płaci jak Łowicz

Normalnie jakbym radnego czytal, tylko że ty wychwalasz mlekowite. Porównaj mi te ceny mlekpolu i lowicza? W Łowiczu mają cenę +/- 1,6 -1,7 brutto przy dobrych parametrach gdzie w mlekpolu wychodzi 1,8-1,9 brutto. Jak ktoś ma słabsze parametry to jak widać ma koło 1,7 brutto w mlekpolu. Gdzie ty tu widzisz ten sam poziom? Wyszło ci w mlekowicie raz 1,8 brutto bo od stycznia 15 groszy w dół  i jedziesz na mlekpol gdzie u nas według zapewnień radnego aktualna cena ma się utrzymać dłuższy czas.  Jak będzie czas pokaże ale obserwując plusowa giełdę widać że wracają stare czasy gdzie mlekpol znowu będzie płacił 10-20 groszy więcej jak mlekowita. Druga sprawa jakby chcieli obniżać to nowy cennik musili by robić bo za bardzo nie ma z jakiego parametru obniżyć żeby cennik zostal ten sam.  Fakt wszystko jest mozliwe. Mlekpol idealny nie jest ale w mlekowicie to wogole komedia jest. Chociaż pierwszy raz w historii na jesieni przez miesiąc czy dwa cena się wyrównała w tych mleczarniach. Wrzuć tu cennik mlekowity niech każdy sobie policzy cenę. Czy ten cennik jest jak yeti że niby ktoś widzial ale nikt nie wie jak wygląda i nie wiesz z jakich parametrów składa się twoja cena za mleko 

Opublikowano
11 godzin temu, grucha18 napisał:

No oprócz oczywiście Sieradza to Łowicz, Koło, Łódź, Spomlek, Polmlek, Mlekovita i jakiś czas temu Ceko Goliszew ale nie wiem czy nadal skupuje w naszym powiecie.

U mnie w zaglebiu krowiarskim najwięcej widac mlekovite i polmlek. 

Opublikowano
ramzes10 napisał:

1 godzinę temu, zkordalski napisał:

Normalnie jakbym radnego czytal, tylko że ty wychwalasz mlekowite. Porównaj mi te ceny mlekpolu i lowicza? W Łowiczu mają cenę +/- 1,6 -1,7 brutto przy dobrych parametrach gdzie w mlekpolu wychodzi 1,8-1,9 brutto. Jak ktoś ma słabsze parametry to jak widać ma koło 1,7 brutto w mlekpolu. Gdzie ty tu widzisz ten sam poziom? Wyszło ci w mlekowicie raz 1,8 brutto bo od stycznia 15 groszy w dół  i jedziesz na mlekpol gdzie u nas według zapewnień radnego aktualna cena ma się utrzymać dłuższy czas.  Jak będzie czas pokaże ale obserwując plusowa giełdę widać że wracają stare czasy gdzie mlekpol znowu będzie płacił 10-20 groszy więcej jak mlekowita. Druga sprawa jakby chcieli obniżać to nowy cennik musili by robić bo za bardzo nie ma z jakiego parametru obniżyć żeby cennik zostal ten sam.  Fakt wszystko jest mozliwe. Mlekpol idealny nie jest ale w mlekowicie to wogole komedia jest. Chociaż pierwszy raz w historii na jesieni przez miesiąc czy dwa cena się wyrównała w tych mleczarniach. Wrzuć tu cennik mlekowity niech każdy sobie policzy cenę. Czy ten cennik jest jak yeti że niby ktoś widzial ale nikt nie wie jak wygląda i nie wiesz z jakich parametrów składa się twoja cena za mleko 

Z tym cennikiem masz rację. Tak na prawdę to oficjalnie co jakiś czas jest wrzucany cennik Mlekpol. Raz na rok pojawi się cennik innych mniejszych mleczarni, ale żebym ktoś wstawił cennik Piątnicy to chyba w całej historii Agrofoto tego nie było. Może z raz przewinął mi się cennik mlekovita a może i nie. Czyli najbardziej wiarygodną mleczarnią w Polsce jest Mlekpol 😛 Po prostu nie ma nic do ukrycia

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, tay29 napisał:

mnie tylko dziwi cena z nowego cennika. miało byc 1.72zł przy bi 3.2 i tł 3.8

Ale przy Max ilości mleka

Mlekpol za grudzień 23500 l

Tł  4.66. Bi. 3.36 

Cena brutto  1.81zł. Vatowiec. Od tego odjąć 2 gr na udział. 

I to było na tyle z tą cena. Kilka krów zasuszylem w grudniu kilka się wycieliło i parametry poleciały w dół jak sondaże Nowoczesnej 😂.

Pewnie w styczniu kilka groszy do dolu będzie bo raczej 25tyś  l nie przekrocze

Edytowane przez greg1985
Opublikowano
2 godziny temu, komizmo napisał:

Człowieku, pogorszyło ci się? Napisałeś, że będziemy doić po 70 groszy bo nie będzie alternatywy. A ja ci mówię że przy takim "wynagrodzeniu" za mleko każda alternatywa jest lepsza bo krowy zdechną z głodu. A my przy nich.

Ty trzeźwy jesteśn i widzisz co się wokół dzieje? Ludzie na chleb i raty nie mają

Opublikowano
1 godzinę temu, karol091193 napisał:

Z tym cennikiem masz rację. Tak na prawdę to oficjalnie co jakiś czas jest wrzucany cennik Mlekpol. Raz na rok pojawi się cennik innych mniejszych mleczarni, ale żebym ktoś wstawił cennik Piątnicy to chyba w całej historii Agrofoto tego nie było. Może z raz przewinął mi się cennik mlekovita a może i nie. Czyli najbardziej wiarygodną mleczarnią w Polsce jest Mlekpol 😛 Po prostu nie ma nic do ukrycia

0.2 białko 0.17 tłuszcz 0.1 zdawanie mleka 0.05 super extra 0.1 dopłata Piątnica 0.1 zł na udział 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, krzysieek napisał:

Ty trzeźwy jesteśn i widzisz co się wokół dzieje? Ludzie na chleb i raty nie mają

To już nie wiem o co ci chodziło. Nikt nie mówi , że jest kolorowo tylko jeśli mam wybierać i nie mieć na raty i chleb z krowami i utrzymywać czyjeś prezesowskie pensje ludzi którzy mają w większości na nas wyszczane albo nie mieć na raty i chleb bez krów to wybieram to drugie.

Poza tym podaj jakie inne branże poza gastronomią i hotelarstwem mają tak przerąbane w tym momencie? Współczuję ale czy każdy kryzys musi i nas gnębić? Czy jak doilismy parę lat temu poniżej kosztów to w telewizji się nad nami ktoś litował?

Nie twierdzę, że nie masz racji i nie będziemy doić po 70gr. Twierdzę tylko, że nikt normalny długo nie przetrzyma.

Edytowane przez komizmo
Opublikowano
7 godzin temu, krzysieek napisał:

Ty trzeźwy jesteśn i widzisz co się wokół dzieje? Ludzie na chleb i raty nie 

A gdzie byli Ci ludzie jak mu doilismy za złotówkę , to raz a dwa to znam firmy które wolą obecny stan bo kasa z budżetu jest tylko pracownik ma G 

Obecny czas jest dla nas dobry czy te ceny  będą +,- 5 gr ale to nie oznacza że mamy zamknąć oczy i przytakiwac musimy walczyć o każdy grosz bo kiedyś może się  on przydać 

Krzysiek wypominasz ludziom krwawice rodziców ,a ty co w gołe pole wszedles

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v