Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Lisek66 napisał:

Wczoraj pojechały ostatnie 3 maciory za 1 zł (600 zł za 3 sztuki) także tylko się rozwijać...

Tylko nie wydaje na głupoty 😜

krilan06 napisał:

Przede wszystkim państwo powinno ukrócić takie praktyki no ale mamy rządzących jakich mamy i oni nic nie mogą. A druga sprawa to dziennikarze, gdybyśmy mieli dziennikarzy z powołaniem to przy pierwszym lepszym wywiadzie taki minister Puda powinien zostać zrównany z ziemią, a obecnie to mamy spijanie sobie z dziubków i czasami mam wrażenie że znajduję się w jakiejś alternatywnej rzeczywistości 

No właśnie gdzie są te wolne Media które tak broni opozycja😜

Opublikowano
Dnia 19.10.2021 o 12:44, krilan06 napisał:

I cyk z rana niezapowiedziana kontrola z weterynarii, na szczęście nie było mnie w domu

Po prostu  nie dowierzają   że  jeszcze żyjesz przy tych cenach świń  i przyjechali  z nie nacka     zobaczyć  na własne  oczy... 

Opublikowano
sumek666 napisał:

Miniony rok kończymy cena 3,20-3,80 zł za kilogram żywca, czyli praktycznie dwa razy taniej niż rok temu. Oby ten Nowy Rok przyniósł lepsze ceny. Jak sądzicie, drodzy rolnicy jak się zmieni cena trzody chlewnej? Czy może być jeszcze niższa niż dziś? Czy już mamy świński dołek? Czy może być jeszcze gorzej? A może w tym roku dojdziemy do 10zł za kilogram żywca? A jak wygląda sprawa cen poubojowych?

Kontynuacja tematu: 

https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279468-ceny-trzody-chlewnej-2020/

Czyżby śmy taką cena mieli zakończyć ten rok wszystko na to wskazuje 😳

Opublikowano
1 godzinę temu, matius04 napisał:

Jakie macie pomysły na pojemnik/miejsce na padłe zwierzęta? 

Ja dla drobiu mam podpisaną umowę z firmą utylizacyjną sami przywieźli kosz ale 150 miesięcznie nie ważne czy pusty czy pełny 

Opublikowano

jak to jest z tymi planami bioasekuracji, jedne źródła podają że do 50 sztuk wystarczy taki mniejszy plan a powyżej 50 już bardziej szczegółowy, z kolei na stronie głównego inspektoratu weterynarii jest rozgraniczenie w planach do 300 i powyżej 300 sztuk średniorocznie

rozporządzenie komisji europejskiej jest chyba z 7 kwietnia a nasza weterynaria wzór dokumentów przygotowała dopiero 20 października, przepisy wchodzą w życie od 1 listopada poniżej link https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/wdrazanie-wymagan-rwk-2021605-po-31102021

Opublikowano

Na początku było niby do 50 szt. ten skrócony, ale ja bym się trzymał tego co jest na oficjalnej stronie GIW czyli do 300 szt. Ostatecznie i tak pewnie wszystko będzie zależeć od inspektora na kontroli i jego interpretacji.🤷No i plan obowiązuje tylko w strefie różowej i czerwonej.

Opublikowano

W wyrównaniu dochodu jest przeznaczone 150 mln złotych. W przypadku, gdy kwota złożonych wniosków przekroczy wartość przeznaczoną na pomoc jeśli nie zostaną przeznaczone dodatkowe środki wprowadza się wpółczynnik korelacji. To znaczy: 150 mln przeznaczonych na pomoc, rolnicy złożyli wnioski na 200 mln, współczynnik wynosi 75%. Czyli z każdego 1000 zł pomocy dostajemy 750 złotych. 

Opublikowano (edytowane)

Bzdury ,jeśli kasa się skończy  to będzie dodatkowa pula , w innym przypadku nie byłoby wydawania decyzji i wypłat pomocy przed 30 listopada

wnioski tylko z czerwonej i różowej strefy

Edytowane przez bizon1
Opublikowano (edytowane)

To niech ktoś pokaże przelew, który dostał za wyrównanie dochodu. Kasa za wyrównanie z dostępnych mi informacji jak dobrze pójdzie to na początku następnego roku.  Wniosek tylko strefa różowa i czerwona.

W sumie ja też dostałem przelew za wyrównanie dochodu. Tylko dowiedziałem się o nim od innych, że pieniądze mam już wypłacone, a dopiero następnego dnia miałem wniosek złożyć.

Edytowane przez kamillos10
Opublikowano

Dwie decyzje wydane we wrześniu już były w moim powiecie mówił pracownik ARIMR  

we wcześniejszych naborach bywało tak że jeden kasę dostał tydzień po złożeniu wniosku a innym wypłacano kilka miesięcy później 

Opublikowano (edytowane)

We wcześniejszych zgadzam się. Było nawet tak, że pieniądze były wcześniej niż decyzja o ich wypłacie. Czytałem projekt pomocy to miało być tak jak pisałem wyżej. Być może coś się zmieniło tego nie wiem. Informacja od powiatowego kierownika, że pieniądze dopiero w następnym roku. Od 6 lat jestem głównie w dzisiejszej tak zwanej różowej, kiedyś czerwona i te nabory są prowadzone w kratkę. Dużo kwartałów było zupełnie pominiętych. 

Edytowane przez kamillos10
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Dodaj nową pozycję...
v