Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, damianos95 napisał:

Świadectwo to od zawsze bylo na 48 godzin wazne 

Akurat troche sprzedalem to teraz jest 4 lochy a bylo 9 i nie wiem czy wstawiac czy nie no a reszty mam ponad 30szt obecnie 

Zobaczymy czy beda lazic po kontrolach i wymyslac czy luzik bedzie 

A po ilu znosza te strefy jak cos. ?

Tego nie wiem,  ja miałem kontrolę w marcu mówiła że jak będzie strefa to 2 razy w roku mają być,  dziś znajomy sprzedawał 4,60 +vat maciora 2,80 +vat

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, mesi napisał:

Gdzie Masz świadectwa 10 dni ważne?

W zależności od kombinacji bezpośrednio na ubojnie jeżeli dobrze pamiętam 48 h?, jeżeli przez punkt skupowy i pośrednika na pewno 10 dni[biała strefa

Edytowane przez ws71
Opublikowano

Jestem w strefie dawnej czerwonej. Sytuacja wyglada w ten sposob ze zanim sprzedam swinie musze wyslac do powiatowego weterynarza pismo o prosbe na przemieszczenie swin. Nastepnie pobieram krew i w ciagu 7 dni musze sprzedac swinie. Jezeli nie sprzedam to od nowa ta sama procedura. Za pobranie krwi itd nie place, tylko za swiadectwo. 

Opisujac dalej. Z mojej strefy swinie biora przewaznie czwartek-piatek. Czyli wniosek wysylam tydzien przed sprzedaza w czwartek, w poniedzialek biora krew i pozniej swiadectwo.

Co do cen to nie ma duzej roznicy wzgledem innych stref. Jedyna wada jest to ze jest ograniczona sprzedaz po ubojowa. 

Ostatnio kwestia sa kontrole, bioasekuracja itd. Kontrole sa dwa razy do roku. W moim przypadku nie mialem z nimi wiekszych problemow. Pochodzili po gospodarstwie, zrobili zdjecia, protokol sporzadzili i do domu. Najwiekszym problemem w wielu gospodarstwach mozr byc ogrodzenie. Dlaczego? Bo gospodarstwo musi byc ogrodzone. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Camasa napisał:

Jestem w strefie dawnej czerwonej. Sytuacja wyglada w ten sposob ze zanim sprzedam swinie musze wyslac do powiatowego weterynarza pismo o prosbe na przemieszczenie swin. Nastepnie pobieram krew i w ciagu 7 dni musze sprzedac swinie. Jezeli nie sprzedam to od nowa ta sama procedura. Za pobranie krwi itd nie place, tylko za swiadectwo. 

Opisujac dalej. Z mojej strefy swinie biora przewaznie czwartek-piatek. Czyli wniosek wysylam tydzien przed sprzedaza w czwartek, w poniedzialek biora krew i pozniej swiadectwo.

Co do cen to nie ma duzej roznicy wzgledem innych stref. Jedyna wada jest to ze jest ograniczona sprzedaz po ubojowa. 

Ostatnio kwestia sa kontrole, bioasekuracja itd. Kontrole sa dwa razy do roku. W moim przypadku nie mialem z nimi wiekszych problemow. Pochodzili po gospodarstwie, zrobili zdjecia, protokol sporzadzili i do domu. Najwiekszym problemem w wielu gospodarstwach mozr byc ogrodzenie. Dlaczego? Bo gospodarstwo musi byc ogrodzone. 

Dawna czerwona czyli dzisiejsza tzw różowa tak ?

Bo teraz jest czerwona rozowa i niebieska

Opublikowano
2 godziny temu, Camasa napisał:

Co się odmieniło ze dawna czerwona,  jakiś nowe wprowadzili,  wogule gdzie to ogłaszają ze jest się w strefie u nas nic nie zgłaszali 

Opublikowano
1 godzinę temu, jackasss napisał:

Nie ma żółtej, teraz to niebieska, a dawna niebieska to teraz czerwona, a dawna czerwona to teraz różowa. Tak się walczy z ASF w Polsce 💪

Brak mi słów żeby opisać co to są za cymbały - co to ma za znaczenie jaki kolor określa daną strefę?

Opublikowano
7 godzin temu, kopin napisał:

u mnie pośrednik brał do Animexu i zawsze 48h ,poza strefami,od dzisiaj jestem w niebieskiej

Jeżeli na świadectwie masz wpisane dane ubojni 48 h, jeżeli dane pośrednika 10 dni tak jest u nas do dzisiejszego dnia

Opublikowano

Nadgorliwość gorsza od faszyzmu. Powiat oleski niebieska strefa zablokowane wystawianie świadectw. Bo taki jest '' pomysł '' weterynarii. I człowiek się tylko zastanawia czy ci '' mądrzy '' państwo potrafią czytać ze zrozumieniem przepisy. Mieliście takie sytuacje ?

Opublikowano

dziś się dowiedziałem ze jestem nagle w czerwonej strefie nikt nikogo nie poinformował o zmianach kto je ustalił na jakiej podstawie nikt nic nie wie jak długo ona będzie kiedy możne być zniesiona  co mamy dalej z tym robić

Opublikowano

Bo te cymbały tylko kasę potrafią brać a nawet właścicieli gospodarstw nie potrafią poinformować o wprowadzeniu stref. Ale ciul tam, ważne że codziennie w tv słyszę o rozwoju kół gospodyń wiejskich 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v