Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Puma na multicontrollerze super ciągnik, ale Valtra na podłokietniku SmartTouch to chyba najwygodniejszy podłokietnik, oczywiście to tylko podłokietnik, należy zwrócić uwagę na inne czynniki typu opinia o serwisie podejście dilera i przede wszystkim który ciągnik Ci bardziej pasuje 

Opublikowano
7 godzin temu, Piotrek5060YouYube napisał:

Puma na multicontrollerze super ciągnik, ale Valtra na podłokietniku SmartTouch to chyba najwygodniejszy podłokietnik, oczywiście to tylko podłokietnik, należy zwrócić uwagę na inne czynniki typu opinia o serwisie podejście dilera i przede wszystkim który ciągnik Ci bardziej pasuje 

No powiedzmy że "sercem" skłaniam się bardziej w kierunku valtry ale rozum czyli kasa podejmie decyzję 😎 traktor będzie do ciężkiej roboty orka, gruber, uprawowo siewny, prasa (claas Rolland która mojego 1204 męczy aż z obrotów schodzi przy dobijaniu i w sobotę w gruberowaniu kolejną awaria tzn uszczelka pod głowicą poszła😣) wywóz obornika itp. czyli siał nawozów czy pryskał nie będzie bo są inne mniejsze traktory... A wyposażyć go trzeba w: przedni tuz+wom, amortyzację osi kabiny dla wygody bo kolegi JD smigalem to jest to bajka i skrzynia żeby przynajmniej półbiegi miała w automacie do transportu a reszta mniej istotne typu telewizor w środku ale czas pokaże zorientuje się i postaram się ceny tu podać bo to temat o cenach maszyn a nie jaki ciągnik wybrać... 👍

Opublikowano (edytowane)

Ja bym pewnie był za Valtrą. Choćby z powodu osobnego zbiornika na olej do hydrauliki i skrzyni (mowa o wersji min. ACTIVE, w HITECH nie wiem czy zbiorniki są osobne). Po drugie DMC oraz masa własna. Sam wziąłem T7.165S, ale przy tym ciągniku DMC to 10,5 t. Czyli w przypadku agregatu upr. - siew. na talerzach (masa ok. 2200 - 2300 kg na pusto) będzie już na styk albo nawet przekroczy DMC.

Ja zakupiłem NH z powodu dostępności od ręki. Valtra byłaby na zamówienie, a wolnych T144 już nie było. Na początku stycznia miałem ofertę na T144 za 330 000 netto. I biorąc pod uwagę fakt, że za T7S zapłaciłem 325 000 netto, to VALTRA była bez porównania 100 razy lepszą ofertą. Co prawda natknąłem się na opinię, że jest dość mułowata na tym silniku (6,6 l chyba) i że najlepszy wybór to T174/T175, ale myślę, że zaakceptowałbym to biorąc pod uwagę DMC 13, 5 t, rozstaw osi prawie 3 m oraz osobny zbiornik na olej do skrzyni.

Nie wiem jakie teraz są ceny ciągników w tej mocy. Ja kupowałem w maju, a rezerwowałem swojego NH w kwietniu. Nie mam jakichś negatywnych doświadczeń z moim NH, choć dojechał do mnie po zakończeniu prac polowych, więc mało co przepracował. Jednak uważam, że VALTRA T145 oferuje znacznie więcej. Na stronie VALTRY jest wzmianka o cenie 374 000 netto jak dobrze kojarzę. Nie wiem jakie teraz są ceny w CNH dla ciągników tej mocy. Ale jeśli jest to kwestia różnicy na poziomie 20 000 netto, to uważam, że warto dołożyć do VALTRY. Pamiętajcie jednak o zakresie mocy. W przypadku VALTRY z tego co wiem, moce w świadectwie to 160/177 KM. Dane z folderów to ściema, na którą nie ma innego potwierdzenie niż katalog/folder reklamowy. Więc musicie sobie jakoś fajnie zakres mocy ułożyć do wniosku jak rozważacie kilka ciągników. U mnie było to +-10 % względem modelu przedstawionego w biznesplanie. Nie wiem czy każdy pracownik ARiMR pilnuje tej 10 % odchyłki. W każdym razie u mnie tak to wyglądało.

Na początku roku oglądałem również CLAASA ARIONA 610. Wyceniałem go u lokalnego dilera. Mowa była o ciągniku na zamówienie (okres oczekiwania ok. 4 miesiące). Jednak cena 307 000 netto za ciągnik bez przedniego TUZA, miękkiej ośki mnie zniechęciła. Finalnie zakupiłem ciągnik z tymi dodatkami, dlatego, że była wolna sztuka na placu. Jednak gdybym zamawiał traktor, to starałbym się jak najniżej zejść z ceny. Uważam, że na dzień wyceny CLAASA 610 (styczeń 2021), za tak podstawową konfigurację, mogliby mi spokojnie sprzedać ten traktor za 290 000 netto, ale wydaje mi się, że chcieli za dużo trochę zarobić.......... Za wolną sztukę 630 w promocji FIRST CLAAS usłyszałem ofertę z neta czyli 359 000 netto. I tak o to umarł temat zakupu CLAASA. W sumie mogłem obdzwonić więcej dilerów, no ale nie zrobiłem tego. Kierowałem się może też trochę bliskością serwisu w razie ewentualnych przygód.

Co do rejonizacji, mocno irytował mnie ten temat. Dzwoniłem również w sprawie MASSEYA 7715S od firmy AGROMAREK, gdzie przekierowali mnie do lokalnego dilera, pomimo tego, że odległość nie była jakaś straszna. Poinformowali mnie, że mój rejon obsługuje firma LUKPOL, gdzie usłyszałem kwotę rzędu 400 000 netto za ciągnik, który był zamówiony i miał dojechać na plac. I tak o to skończył się temat zakupu MF-a........

W przypadku CNH natomiast nie spotkałem się zbytnio z jakąś rejonizacją ścisłą. W promieniu 200 - 300 KM każda z firm , do której zadzwoniłem chciała mi sprzedać ciągnik i nikt nie wybrzydzał, że jakaś rejonizacja jest. W jednej firmie jeden z przedstawicieli odmówił wyceny ze względu na rejonizację, ale drugi przedstawiciel już nie widział problemu. Więc sami widzicie jak to wygląda.......Przede wszystkim polecam się targować i to ostro. Ja dałem się naciąć na minimum 10 000 netto na moim ciągniku, pomimo że i tak zeszli mi trochu z ceny wyjściowej. W momencie gdy miałem zarezerwowany mój ciągnik z 2020 roku, znalazłem ofertę tańszą o 10 000 netto na ciągnik z 2021 roku. Nie mniej jednak mój jest z końca 2020 i już na STAGE V. Biorąc pod uwagę fakt, że rezerwowałem go w kwietniu po marcowych podwyżkach, to może i tak nie przepłaciłem aż tak dużo. W firmie WIALAN usłyszałem kwotę 350 000 netto za ciągnik, który miał dojechać w najbliższym czasie. Uważam, że nie warto tyle za niego zapłacić, jak można mieć VALTRE T145 za 375 000 netto.

Jeżeli będziecie kupować ciągnik, to polecam się rozejrzeć po większej ilości dilerów, niekoniecznie skupiając się na odległości od serwisu. Sama firma AGRO-SZNAJDER ma z kilka oddziałów i sam trochę żałuję, że nie zadzwoniłem tam w sprawie wolnych sztuk dostępnych od ręki.

Co do tego osobnego zbiornika na olej skrzyni w VALTRZE, to naprawdę polecam się zastanowić czy nie warto dopłacić do tego ciągnika. I tu nie chodzi tylko o mieszanie olejów. Znam przypadek gdzie w ciągniku z CNH przekładnia wymagała remontu po 3 latach intensywnej pracy ciągnika z redliniarką. Pompa pracowała na maksymalnym wydatku, a maszyna nie była w stanie przerobić takiej ilości oleju, który kołował się w skrzyni. Przekładnia wymagała sporego remontu za spore pieniądze. Prawdopodobnie ustawienie mniejszego wydatku pompy zapobiegłoby tej awarii. No, ale mimo wszystko uważam, że obieg oleju w skrzyni i hydraulice powinien być rozdzielony. Mam nadzieję, że nie nikt nie zasnął po moim wywodzie.....

Edytowane przez rolnik9
  • Like 5
Opublikowano
22 godziny temu, paawlik227 napisał:

Te 26ha to własność i też mi się obiło o uszy że trzeba umiejętnie wniosek napisać to i większą moc przejdzie bo ogólnie po ponad 40ha się obrabia i jeszcze z 10 przez miedzę pewnie się poszykuje  tyle że to na "gębę" dzierżawy ale od woja to pewne"trochę"😏 A po głowie mi chodzi ok 150KM i najlepiej w 6cyl. np Valtra T145 czy CASE Puma 150 itp. tylko ich cena to ponad 350tys netto a to prawie całą pula stąd moje pytanie czy sam traktor przejdzie we wniosku czy trzeba jakąś maszynę dobrać...?

W wniosku powinien być traktor i trzy maszyny współpracujące. Można kupić sobie jakiś obsypnik za 2 tys. U mnie na 30 ha w dopłatach, a 15ha swojej wzieliśmy 110-130KM. Wg doradcy można było by i większy. Tylko żałuje, że wpisaliśmy, że 4-cylindry bo zamiast JD 6130M wzielibyśmy Ariona 610, którego można by podkręcić dość sporo... Z tego co się orientowałem to teraz trzeba się 2 tygodnie wcześniej zapisać w kolejkę do rejestracji pojazdu.

Opublikowano
4 minuty temu, simpleNICKpl napisał:

słabe wyposażenie to cena super

Przednia oś amortyzowana, przedni TUZ, łącznik hydrauliczny, skrzynia 50 km/h z hamulcami przedniej osi to według Ciebie słabe wyposażenie jak na CNH ?

Opublikowano

gdzie tam jest napisane że przednia os amortyzowana bo ja nie widzę za bardzo. Przedni tuz pod tylne wyjście bez pary hydrauliki z przodu i łącznik hydrauliczny to nie jest wyznacznik dobrego wyposażenia, to jest raczej standard jak na tą klasę ciągnika. i co ma cnh to wyposażenia? w każdej marce może poza fendtem w standardzie dostaniesz dokładnie to samo

Opublikowano

Czy ja wiem.... Zadzwoniłem z ciekawości i usłyszałem, że ośka amortyzowana. Choć jak teraz patrzę, to faktycznie też nie widzę siłownika. A co do roku, to podobno nie jest rejestrowany w każdym razie

Opublikowano
1 godzinę temu, sylwek23111 napisał:

W wniosku powinien być traktor i trzy maszyny współpracujące. Można kupić sobie jakiś obsypnik za 2 tys. U mnie na 30 ha w dopłatach, a 15ha swojej wzieliśmy 110-130KM. Wg doradcy można było by i większy. Tylko żałuje, że wpisaliśmy, że 4-cylindry bo zamiast JD 6130M wzielibyśmy Ariona 610, którego można by podkręcić dość sporo... Z tego co się orientowałem to teraz trzeba się 2 tygodnie wcześniej zapisać w kolejkę do rejestracji pojazdu.

Po co wprowadzasz ludzi w błąd? Nie ma żadnych wymogów co do maszyn towarzyszących jeśli kupujemy ciągnik.

Kolega dostał sam ciągnik bez jakiejkolwiek maszyny. Sami też składamy teraz wspólny wniosek na 2 ciągniki bez maszyn.

• Thanks 1
Opublikowano
13 godzin temu, paawlik227 napisał:

No powiedzmy że "sercem" skłaniam się bardziej w kierunku valtry ale rozum czyli kasa podejmie decyzję 😎 traktor będzie do ciężkiej roboty orka, gruber, uprawowo siewny, prasa (claas Rolland która mojego 1204 męczy aż z obrotów schodzi przy dobijaniu i w sobotę w gruberowaniu kolejną awaria tzn uszczelka pod głowicą poszła😣) wywóz obornika itp. czyli siał nawozów czy pryskał nie będzie bo są inne mniejsze traktory... A wyposażyć go trzeba w: przedni tuz+wom, amortyzację osi kabiny dla wygody bo kolegi JD smigalem to jest to bajka i skrzynia żeby przynajmniej półbiegi miała w automacie do transportu a reszta mniej istotne typu telewizor w środku ale czas pokaże zorientuje się i postaram się ceny tu podać bo to temat o cenach maszyn a nie jaki ciągnik wybrać... 👍

złóż wniosek - o kupnie decydował będziesz jak będzie decyzja . To dłuuga droga dużo się może zmienić ... 

Opublikowano

dzisiaj byłem u dealera New Holland T6.160 6 cyl. z amoryzowaną osią, kabiną, pneumatycznym fotelem, tuz + 700 kg obciążnik, dodatkowe oświetlenie led, skrzynia EC 17x16 opony 600 / 480 Mitas, ciągnik ma pakiet deluxe poza tym. Placowy z tego roku 301 tyś netto zamawiany taki sam teraz na luty 2022 - 330 tyś netto.

Opublikowano

Poszalały ceny, nh t7.165s z placu mogłem mieć za 325 netto, tuz obciążnik 1t, miękka os i kabina, opony 540 650, Eco skrzynia, teraz 370netto, jd 6155m w takim samym wyposażeniu 410 netto, arion 610 tez dobrze wychodzi, ok 360netto , masakra. chyba trzeba się przejechać po dealerach, może coś z placu jest.

Opublikowano (edytowane)

Witam

Mam pytanie odnośnie John deere 6120M

Wyposażenie: miękka oś, amortyzowana kabina, oświetlenie 360 full Led, skrzynia autoquad plus eko shift, wzmocniony podnośnik, lodówka, przednie obciążniki 600kg, opony tył 520/R38 przód 420/R28, wyposażenie Select +, tylne zaczepy 3w1, 3 wyjścia hydrauliczne, pompa 114/l min.

Dealer wycenił tą konfigurację na 327 netto, czy to dobra cena?

Edytowane przez SnK_Łukasz
Opublikowano
17 godzin temu, Palmiszon napisał:

złóż wniosek - o kupnie decydował będziesz jak będzie decyzja . To dłuuga droga dużo się może zmienić ... 

A jeszcze przyszło mi takie pytanie na myśl jako człowiek nie pierwszej młodości 84r i zloze wniosek po roku dostanę odp załóżmy że pozytywną to ile mam czasu na zrealizowanie tego wniosku bo słyszałem że 2lata na to jest...? I druga kwestia jak w międzyczasie skończę 40lat a nie wykorzystam wniosku do 40 (bo mam inne zobowiązania a w życiu różnie bywa...) To wniosek mi przepadnie czy co gorsza jakąś karę mi nalicza! Miał ktoś podobną sytuację?

Opublikowano

Od podpisania umowy z Arimr masz 2 lata na realizacje w jednym etapie. Wiek jest liczony na dzień składania wniosku. Na tę chwilę nie ma kary za podpisanie umowy i odstąpienie od jej realizacji.

• Like 1
Opublikowano

Ciągnik rolniczy CLAAS ARION 510 Stage IV

• Moc znamionowa 115 KM, moc maks. 125 KM, ECE R 120, Producent silnika DPS 4525 cm3

• Ogumienie tylnie 600/70 R38

• Ogumienie przednie 480/70 R28

• Oś przednia amortyzowana PROACTIV

• Podnośnik przedni CLAAS 3,0 t z amortyzacją wstrząsów

• Wzmocnienie struktury na przekładni i po bokach silnika

• Terminal obsługowy CIS

• Radio MP3 z Bluetooth, USB, SD, zewn. mikrofonem i zest. głośnom.

• Przekładnia 24/24 HEXASHIFT, HEXACTIV, CSM, ogranicz. licz. Obr

• Przełożenie przekładni 40 km/h Super ECO

• SMART STOP + zarzadzanie tempomatem

• Elektroniczna regulacja podnośnika (EHR),

• Zaczep transportowy, automatyczny ze sworzniem o średnicy 38 mm

• Szyny zaczepu oraz Piton-Fix

• Pneumatyczny układ hamulcowy

• Układ hydrauliczny Load Sensing 110 l/min zawory sterujące,

• 4 pary wyjść hydraulicznych

• Power-Beyond, przyłącza LS bez złączy

• WOM 540/540 ECO + 1000/1000 ECO obr./min

• Zastępcze reflektory drogowe, 2x poręcz kabiny

• 4x światła drogowe halog., 2x światła robocze halog. w masce

• Reflektory robocze LED: 4x dach z przodu, 4x dach z tyłu

• 2 zastępcze reflektory drogowe, na słupku A

• Fotel komfortowy, z tkaniny, amort. półakt., z ogrzew., obrotowy

• Klimatyzacja

• Przygotowanie do ISOBUS

• Dodatkowe gniazda

• Elektron. reg. podn., EHR z czujn. radar. i sys. kontroli trakcji

• Zestaw zimnego startu do -30° C

• Obrotowe światła ostrzegawcze LED składane

Cena netto: 360 000 ,00 zł  do prow.

Hehehehe, wiem że udało się takiego bez tura brać niektórym po 320-330 tys, cennik od długiego czasu się nie zmienił w konfiragutorze na oficjalnej stronie, nie mówiąc po w jakiej cenie chodził 2 lata temu...  mi tak dochód nie skacze co rocznie.

Opublikowano
pedro2 napisał:

Nowego ariona 400 stage V  ktoś wyceniał?

na stronie claasa jest konfigurator , ale w serii 400 ceny tak podskoczyły że nawet nie warto brać go pod uwagę

Opublikowano
3 godziny temu, pedro2 napisał:

Nowego ariona 400 stage V  ktoś wyceniał?

Znajdż mój post kilka stron do tyłu tam jest wycena 430 First Claas + wyposażenie cena do zamówienia na produkcję

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Planujecie zakup nowego ciągnika rolniczego w tym roku? Macie jakieś wyceny nowych ciągników? Odwiedziliście jakiegoś dilera?
      jeżeli znacie ceny nowych ciągników lub zamówiliście nowy ciągnik podzielcie się informacją z innymi użytkownikami, na pewno pomożecie podjąć decyzję.
      Kontynuacja tematu: 

• Przez paweł199413
      Stoję przed wyborem przyczepy jednoosiowej coś w okolicy 4t. Co polecacie. Moze ktoś z was ma coś w miarę na sprzedaż 
    • Przez maniek05
      Witam mam do wymiany opony 420/70/r24 czy Turecka firma OZKA zda egzamin moze jakaś opinia ,dużo jeżdżę po asfalcie  jake opony polecicie

• Przez ursus914mirokk
      Witam chce kupić rozrzutnik obornika SIPMA RO 800 Zefir lub PRONAR NV161/2  czy ktoś posiada taki rozrzutnik jaki podałem lub ma tej firmy?? jake sa wady i zalety ? na co zwrucic uwage 
    • Przez yacenty
      Witam!
      prosze w miare mozliwosci o rozne cenniki
  • Dodaj nową pozycję...
v