Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

mi akurat zabezpieczenia do niczego nie są potrzebne, ale wydaje mi się, że cena rozsądna

A na co Ci ta 5 jak to ma 14 cali pewnie, za tą kasę kupisz coś 4x40 , inna orka czy po kukurydzy czy poplon 

Opublikowano

Jak zabezpieczenia nie są Ci potrzebne, to nie szukaj pługa z zabezpieczeniami, po pierwsze dużo cięższy, a poza tym więcej elementów do potencjalnej wymiany. Dostanie luzu na sworzniach grządzieli, i będą pływały korpusy jak ta lala. Bez powodu handlarz nie wystawia rozsądnej ceny.

Opublikowano (edytowane)

nie sieję kukurydzy, z poplonami nie mam problemu , to akurat 5x40 jedna z pierwszych

nie mam problemu z naprawą mechaniczną takiego pługa

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
18 minut temu, jacor73 napisał:

wszystko zależy od stanu elementów roboczych, ale widzę, że pierwsza odkładnia jakaś kombinowana. Dodatkowo do sprawdzenia luz na sworzniach grządzieli, stary typ odkładni, jakiś rewelacji po nim to się nie spodziewaj, ale 5 za 7 to też nic innego raczej nie znajdziesz- jeśli chodzi o zabezpieczenie non stop.

A jaki jest nowy typ odkładni ? Najlepiej jakiś link 😉

Opublikowano
5 minut temu, jahooo napisał:

da się, ona dość dobrze trzyma ciepło, tylko wolno się nagrzewa w porównaniu z kozą

Teraz na zimę będę sprzątał dalszą część garażu i stoi tam w kącie już że 30lat. Ciotka ja kiedyś z mieszkania oddała i tak czeka na swoją kolej - wykorzystać, albo na złom. Planowałem jedno pomieszczenie zrobić sobie ogrzewane - tak gdzieś 3x6, może 3.5x6.5. Teraz zima/wiosna chce wymienić okno i drzwi i zostałoby tylko pomyśleć coś z dachem jak docieplic, bo jest sam eternit i nie wiem czy go docieplać, czy zeobic z desek a'la strop. 

4 minuty temu, jahooo napisał:

nie sieję kukurydzy, z poplonami nie mam problemu , to akurat 5x40 jedna z pierwszych

nie mam problemu z naprawą mechaniczną takiego pługa

Swego czasu w temacie o pługach pytałem o unię, to średnio polecali tury. Chłopak co tam za szpenia od pługów robił kiedyś (bodaj alcapone) pisał, że dużo ciężej idą od zachodnich i słabiej kryją.

5 minut temu, pawel885 napisał:

Przy resorze to nie ma znaczenia, wywali Skibę na ścieżce 

Nie tylko na ścieżce. U mnie na glinie jak sucho to potrafi być problem z zaglebianiem się. Na ścieżkach to tyle co podrapie. 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, jahooo napisał:

to akurat 5x40 jedna z pierwszych

taki 40 cm że lemiesz wystaje 10cm za odkładnie , za 8-9 tys kupisz kv 5 na kwadratowej ramie półzawieszany 

Edytowane przez pawel885
Opublikowano (edytowane)

25 minut temu, daron64 napisał:

Dobra, to jak kwestie nazewnictwa mamy już ogarnięta, to może wróćmy do pytania - czymś takim da się ogrzać warsztat? Przy założeniu oczywiście że go pouszczepniam itd

Wychowałem się w jednym malutkim pokoju który był jednocześnie, kuchnią, jadalnią sypialnią i łazienką. Około 20m². 

To było jedyne źródło ciepła. No może poza telewizorem kineskopowym. Było cieplutko w największe mrozy

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
13 minut temu, Agrest napisał:

Ten ciągniczek z 2017 ceni się 125 brutto

Z ciekawości zadzwoniłem do dilera o nowy.

Skrzynia 16+16, przedni tuz, 2 pary hydrauliki tył, 1 para przód, rozdzielacz i joystick do niezależnego sterowania przodem  za 117tys netto.

Teraz włożyli tam silnik Perkinsa 2,2dm³, dpf.

Wcześniej był mitschubishi 

https://www.olx.pl/d/oferta/deutz-fahr-agrokid-230-sadowniczy-CID757-IDMOhBB.html

Ile czekania na nowego ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v