Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, daron64 napisał:

Co porównywalne? 16z20, czy b z c? Przy tym silniku od bąka zmiana na c załatwiła sprawe

B20 z C16 są praktycznie zamienne

7 minut temu, igor10246 napisał:

więcej warta wysyłka niż bezpiecznik, dobry automat 10 zł na allegro, do 15 w zwykłym sklepie 

Miałem na myśli trójfazowy

Opublikowano

3 minuty temu, Ursus932 napisał:

Dzień dobry państwu , zaczynam telenowele ☺️ pod tytułem " nowy ładowacz " ,  ma ktoś któregoś z tych 👉 metal technik , olimet , inter tech , wol met ?

Ma być coś budżetowego 🙂

a co tu się rozpisywać?  i tak kupisz taki na linkę....

Opublikowano
6 minut temu, igor10246 napisał:

ile wat ma ta szlifierka, generalnie to jeśli nie używasz tam silników większej mocy to lepiej zmienić na b20, bo c może się okazać że będzie ci się jarać ale nie wybije ci, narpierw wymień na b16, lepszej firmy, jeśli dalej będzie wybijać to może się okazać winą szlifierki ( zależy od mocy ale prądy rozruchowe w 1dno fazowych osiągają 3-4ro krotność mocy nominalnej, a silniki 3 fazowe duże nawet 15-20to i po to są charakterystyki C i D, po za tym działają jeśli przez dłuższy czas prąd jest przekroczony  

więcej warta wysyłka niż bezpiecznik, dobry automat 10 zł na allegro, do 15 w zwykłym sklepie 

Zabezpieczenie jest 3fazowe.  Moc chyba 2200

Opublikowano
1 minutę temu, pafnucy napisał:

a co tu się rozpisywać?  i tak kupisz taki na linkę....

To mam się cofnąć 🤔

4 minuty temu, jahooo napisał:

znów będzie jak "Moda na sukces" - 57 lat szukania

E tam ...

Opublikowano
Przed chwilą, izydor6280 napisał:

z tych co podałeś żoden, każdy mniejsza czy większa plastelina

sąsiad ma z Wol-Metu - jak sie pamięta, że to tylko plastelina, to daje radę

Opublikowano
3 minuty temu, Ursus932 napisał:

To mam się cofnąć 🤔

czy ja wiem? w sumie to tak rób dalej. dzięki takim, tak staro się nie czuję....

Opublikowano
11 minut temu, izydor6280 napisał:

z tych co podałeś żoden, każdy mniejsza czy większa plastelina

To jaki ?

8 minut temu, pafnucy napisał:

dzięki takim, tak staro się nie czuję....

A co mi do tego 

Opublikowano
6 minut temu, stempos1980 napisał:

Ja już mu nic nie podeślę bo on z każdego jaja sobie robi🙄

Co Ty Adam obraziłeś się 🤔

Opublikowano
4 minuty temu, Ursus932 napisał:

A co mi do tego

no dzięki Tobie, wiem, że nie tylko starzy bywają zacofani.

Opublikowano
1 godzinę temu, jacor73 napisał:

No jak to? Przecież handlarze to tylko perełki"trafiają" na zachodzie, 30 letnie kombajny po 1500 mth, 20 letnie ciągniki po 6000 mth, nie mówiąc o samochodach, które mają znikomy przebieg. Zachód bogaty to kupuje sprzęt i stawia, żeby sąsiad widział i tylko polscy handlarze mają dostęp do tych wszystkich perełek za okazyjne ceny.😄

https://www.olx.pl/d/oferta/new-holland-8030-tylko-1470-h-super-stan-niemcy-CID757-IDMcyB3.html#e3b3cc7d43

https://www.olx.pl/d/oferta/john-deere-1157-tylko-1150-mth-jak-nowy-niemcy-CID757-IDMfJ0D.html#e3b3cc7d43

https://www.olx.pl/d/oferta/claas-dominator-68s-tylko-1600-mtg-jak-nowy-10-11-w-kraju-CID757-IDKyi1W.html#e3b3cc7d43

zdarzają się, i nie tak rzadko, np gościu u którego robiliśmy usługi też kupił taką sztukę ale bezpośrednio od niemca, to samo poniżej 2000 godzin, i się pyta gość ile będzie u nich ha kosił, a oni odpowiadają że 40, to ich wyśmiał, że teraz ma 120 ha i kombajn najmuje, szybciej, wygodniej i bez stresu, umowa, ma wykosić i tyle, 

1 godzinę temu, daron64 napisał:

Co porównywalne? 16z20, czy b z c? Przy tym silniku od bąka zmiana na c załatwiła sprawe

niektórzy powiedzą że tak ale to tak nie działa, ale z tych dwóch lepiej b20

1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Dzień dobry państwu , zaczynam telenowele ☺️ pod tytułem " nowy ładowacz " ,  ma ktoś któregoś z tych 👉 metal technik , olimet , inter tech , wol met ?

Ma być coś budżetowego 🙂

wreszcie, nudno zaczynało się tu robić, wolmeta mam 4 lata, i pewnie więcej jak 1000 ton przerzuconych to powiem że poza saniami z plasteliny to nie ma co narzekać, dołożyć 500 zł i pół dnia ze spawarką i już nie trzeba się martwić, i w sumie jedyne czego mi brakuje w nim to szybkiego odpinania tak jak tury np MX itp, żeby szybko zdejmować i zakładać 

1 godzinę temu, daron64 napisał:

Zabezpieczenie jest 3fazowe.  Moc chyba 2200

JW, dobra B16 powinna dać radę bez problemu, ale jak chcesz dawaj większy 

Opublikowano

Powiem tak - w niemczech inna mentalność i inne zasady - najmujesz usługę na dzień i na godzinę - przyjeżdża i kosi

a u nas - a to nie przyjedzie,a to awaria, albo kosi akurat u siebie, a pogoda była - nie ma

w tym roku wielu sie przekonało, że usługi są fajne - jak ich nie potrzebujesz akurat, kosili we wrześniu

• Like 1
Opublikowano
54 minuty temu, jahooo napisał:

można mieć ładny zadbany pług UG, jak i pospawany zachodni z dziurami w odkładniach

doszliśmy w kraju do tego poziomu zamożności, że utrzymanie maszyn w przyzwoitym stanie nie powinno być problemem

na zachodzie, zwłaszcza we francji, niektóre sprzęty to pożal się Boże, tylko nas....

dokładnie, mimo że jakość części ciągle spada, a co do francuzów to mam tam rodzinę i jak dziadek jeździł tam też do pracy to mówił że w niektórych to brakuje żeby pies na fotelu nasrał, najlepiej wyglądały te bez kabiny, przynajmniej jak stał na dworze to go deszcz obmył, a te jeżdżące po oborach to i 5cm obornika na podłodze potrafiły mieć 

6 minut temu, daron64 napisał:

U mnie dziś gdzieś co 2-3 włączenie 🤷

jeśli zaczęło ci teraz wybijać to wymieniłbym bezpiecznik, w brew pozorom one też potrafią się zużywać i być nadwyraz czułe, a ujowej jakości lubią tracić parametry po jakimś czasie, czasami po pół roku czasami po 5 latach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v