Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Belaruss820 napisał:

Ciągnik z wysp to czuł wilgoć i go tak zjadło. Jeszcze tura miał to dodatkowo obora wymęczyła pewnie w tak krótkim czasie.

Profesor na studiach opowiadał jak sprowadzili do Polski kombajn jd z Ameryki. Do połowy był podrdzewialy. Jak ładowali na statek to lakier był w stanie idealnym. Zastanawiali się co się stało,okazało się że zalało go do pewnego poziomu i jak zeszła woda to sól zrobiła swoje I zjadła kombajn w tym miejscu.

Nie musi zalac, jak płynie kilka tygodni to od samego powietrza potrafi rdza wyjść. Ciągniki jak przypływają z Kanady do nas to są całe zakonserwowane jakby tawotem całe, właśnie po to żeby nie zardzewiały.

Opublikowano
31 minut temu, szymon09875 napisał:

Nie musi zalac, jak płynie kilka tygodni to od samego powietrza potrafi rdza wyjść. Ciągniki jak przypływają z Kanady do nas to są całe zakonserwowane jakby tawotem całe, właśnie po to żeby nie zardzewiały.

To był początek XX wieku więc 20 lat minęło. Właśnie zalało go prawie do połowy,jakiś sztorm był. Z takich ciekawostek odnośnie kombajnów to en prof. opowiadał jak kombajnem do fasoli szparagowej tydzień jechali na kołach przez kilka stanów. Z północy na południe. Kiedys to mieli praktyki ma tych studiach.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Belaruss820 napisał:

o był początek XX wieku więc 20 lat minęło.

hmmmm  ??/🤔

Opublikowano

Czy warto kupić kosiarkę typu osa na moje małe potrzeby aby sobie kolo domu czy za stodoła wykosić czy nie ma się co w to pchać?

Opublikowano
4 godziny temu, bratrolnika napisał:

A widzisz że zdjęcia na śniegu??? Sprzedaje ją pół roku, I jeszcze z rok będzie sprzedawał

Sądzę, że dłużej. Bardzo ciężki przypadek.

• Like 1
Opublikowano
Mój_ulep napisał:

Jak tanio to raczej tak. Rotacyjną się źle kosi wokół domu. Ja mam takiego szajbusa listwowego do tych celów.

Niecały tysiak. Bo jak mam wywalić 4k na nową rotacyjna to nie wiem czy nie lepiej takiego zabytka kupić. Ciekawe czy to wadliwe. A koszenia mam nie dużo. I ciekawe jak z częściami do tego wie może ktoś coś? 😊

Opublikowano

Nie miałem z tym styczności ale pewnie kosi i zatrzymuje się od razu a rotacyjną trzeba rozpędzać co jest irytujące na ogródkach. Jakieś były co złapała kamień i listwa była do spawania ale chyba każda grzebieniówka a żyletki pewnie podobne jak kombajnów. Do tego paski, łożyska a czy są jakieś części nie typowe to nie powiem. Żyletki, paski, łożyska raczej dopasuje w sklepie. 

Opublikowano

a mała trawę tez wykosi ta osa? Bo mam nawet chęć na nią. I czy pod c330 będzie dobra 😊

Opublikowano
13 godzin temu, camo napisał:

ciekawy przebieg, z skrzynią 40 i rewersem to ktoś kupi, wymaluje i za 100 wystawi.

https://www.olx.pl/d/oferta/zetor-proxima-7441-CID757-IDK4AUP.html#bbe4a40884;promoted

@Ursus932 bierz

55 minut temu, akooo napisał:

a mała trawę tez wykosi ta osa? Bo mam nawet chęć na nią. I czy pod c330 będzie dobra 😊

tniesz tym jak kosiarką pchajką, każda kretowina, kamień czy gałąź niebezpieczeństwem

Opublikowano

czemu niebezpieczeństwem. chyba bezpieczniej niż rotacyjna @igor10246

Opublikowano

Osa to się nadawała do ścinania lebiody w seradeli. Trawę to niezbyt cięło na łące. Chodzili za tym z widłami i z listwy ściągali bo się pchało. Twardsze łodygi cięło dobrze ale nie miękkie.

Opublikowano

Potrzebna mi przy domu kosic. A nie ma rotacyjnych w fajnych pieniądzach za uzywke w nie wiadomo jakim stanie trzeba 2 tys dać a nowa 4 tys. A taka Ose mogę za 900zl mieć. wiec mam zagwozdke

Opublikowano
1 minutę temu, akooo napisał:

Potrzebna mi przy domu kosic. A nie ma rotacyjnych w fajnych pieniądzach za uzywke w nie wiadomo jakim stanie trzeba 2 tys dać a nowa 4 tys. A taka Ose mogę za 900zl mieć. wiec mam zagwozdke

Do miękkiej trawy bardzo się nie nadaje osa bo przepuści.

Trawę do pasa na łące to by cięła jak szalona😁

Opublikowano
8 godzin temu, akooo napisał:

Niecały tysiak. Bo jak mam wywalić 4k na nową rotacyjna to nie wiem czy nie lepiej takiego zabytka kupić. Ciekawe czy to wadliwe. A koszenia mam nie dużo. I ciekawe jak z częściami do tego wie może ktoś coś? 😊

@sumek666 wie do niego napisz.

30 lat kosiłem osą+330.

Opublikowano (edytowane)

Ty kup sobie używaną rotacyjną , wszytko tym skosisz  , a głównem d*py sobie nie zawracają 

Edytowane przez Ursus932
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v