Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przypuszczam, że kabel ma przebicie, trzeba by go pomierzyć - nie leci gdzieś ziemią ?

na 30m2 wystarczą ci dwie ledowe

https://allegro.pl/oferta/lampa-garazowa-warsztatowa-120cm-36w-oprawa-panel-7855765135?utm_source=notification&utm_medium=buyerCart&utm_campaign=transaction-notifications-buyercart&snapshot=MjAyMC0xMS0wN1QxODoxMDozNi45NDNaO2J1eWVyOzBiMDVkMDgwMDQ3YjY5OTZmNjk5NGUxZjIxNTBkYjY5OTNjMmRkN2Q0NGNjYTkzYWM3Yjg1YTU4Nzg0ZGMwYTk%3D

tego typu, a jak chcesz mieć bardziej ekstra, to 4, ale zrób sobie podwójny włącznik

na skraplanie daje się membrane pod blachę

Opublikowano

A na co mnie?

Mam w ulubionych wyszukiwaniach i codziennie szybko przeglądam z ciekawości.

Jest tu jaki specjalistą od rozdzielacza opryskiwacza na elektrozaworach arag?

Jak kiedyś robiłem żądany wydatek na 12 bar, to teraz już na 19 bar.

Porozkręcałem, kupiłem nowy tłoczek na zaworek zamykający i kiszka.

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Przypuszczam, że kabel ma przebicie, trzeba by go pomierzyć - nie leci gdzieś ziemią ?

na 30m2 wystarczą ci dwie ledowe

https://allegro.pl/oferta/lampa-garazowa-warsztatowa-120cm-36w-oprawa-panel-7855765135?utm_source=notification&utm_medium=buyerCart&utm_campaign=transaction-notifications-buyercart&snapshot=MjAyMC0xMS0wN1QxODoxMDozNi45NDNaO2J1eWVyOzBiMDVkMDgwMDQ3YjY5OTZmNjk5NGUxZjIxNTBkYjY5OTNjMmRkN2Q0NGNjYTkzYWM3Yjg1YTU4Nzg0ZGMwYTk%3D

tego typu, a jak chcesz mieć bardziej ekstra, to 4, ale zrób sobie podwójny włącznik

na skraplanie daje się membrane pod blachę

Co do kabla, to z domu wylatuje finka, łączy się z ziemnym, leci w ziemi (w jednym kawałku, ziemny wsadzony w arot) wychodzi przy garażu, łączy się znowu z finka i tak leci do skrzynki i dalej na gniazdko.

Co do lamp, to o takich czytałem, że albo chodzą super, albo zaraz się rozlatują. Nie musi być super, to nie warsztat, tylko garaż, więc nie musi być rewelacji.

Co do blachy, to w sumie mam jeden dach pod blachą z membraną 🤣 nie mniej pytanie zostaje - co lepsze na dach o małym spadku?

Opublikowano
daron64 napisał:

Pany mam takich kilka spraw.

1) do garażu pociągnięta instalacja - przy spawaniu magnumem snake 200 gdzies przy 3elektrodzie 4ce wywala mi zabezpieczenie (B20). Za słabe zabezpieczenie, czy coś spawarka pier**li?

2) do pomieszczenia ~30m² (~3.5mwysokosci) jakiej mocy lampy żeby w miarę coś można było tam robić? Nie chodzi mi o precyzyjna robotę, tylko żeby nie wk***ial jakiś półmrok. Liczę 2lampy a'la jarzeniówki ledowe. Tzn 2lampy, po dwie "laski" każda.

3) stoimy sobie z mechanikiem dzisiaj przy zetorku, a tu mi na głowę zaczyna śnieg padać..gdzieś pod eternitem mi podwiewa, no i chyba trzeba będzie myśleć za rok zmieniać poszycie. Na dach jednospadowy o małym nachyleniu lepiej blacha,czy eurofala? Z blachy chyba łatwiej ewentualny śnieg zejdzie? Ale jak że skraplaniem? 

Ten Magnum to inwerter czy trafo ? Jednorazowy czy 3 fazowy. Ja mam Migomata 250 A w inwerterze garaz też spry kawałek od domu. Zabezpieczenie 20A C. Możesz sobie kable przedzwonic. Sprawdź rezydencję izolacji. Jaki masz kabel do garażu? Chociaż 2.5 w miedzi?

Opublikowano
22 minuty temu, wojtal24 napisał:

mylsle ze to moze pompa ale kolega @griga jest dobry w opryskiwaczach

Teoretycznie może być, ale jest pewien szczegół. Po wyłączeniu na zegarze zostaje ciśnienie te 7bar, dokładnie tyle o ile muszę zwiększyć, żeby zachować wydatek. 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, jedrus2020 napisał:

Ten Magnum to inwerter czy trafo ? Jednorazowy czy 3 fazowy. Ja mam Migomata 250 A w inwerterze garaz też spry kawałek od domu. Zabezpieczenie 20A C. Możesz sobie kable przedzwonic. Sprawdź rezydencję izolacji. Jaki masz kabel do garażu? Chociaż 2.5 w miedzi?

Inwerter. Odcinek długości łącznie gdzieś ze 30m (od skrzynki w domu, do skrzynki w garażu). Finka 16mm na żyłę w aluminium, a ziemny 6mm na żyłę w miedzi. Napowietrzny kupiony był rok temu, bo inne plany miałem co do puszczenia tego prądu.

18 minut temu, jahooo napisał:

Kable trzeba przemierzyć megaomomierzem, u mnie już drugi siedzi w ziemi, bo jakiś gryzoń załatwił i rurkę, i kabel

Nawet mnie nie dobijaj - kabel zakopany dwa tygodnie temu dopiero. Na tym odcinku do garażu to gdzieś na 60-70cm (bo pod droga - rzadko używana, raz w czas tam ciągnikiem przejadę), glina wszędzie.

A jeszcze apropos średnicy żył. Największe co mam, to silnik do krajzegi 7.5kW. A tak to standardowo - spawarka, kompresor, szlifierka na siłę itd. Jakiej grubości dać do gniazdek kable? Narazie od skrzynki z bezpiecznikami do gniazdka idzie 5x2.5 (bo taki miałem, a chciałem żeby elektryk podłączył żebym miał jakieś źródło prądu, zanim resztę ogarniemy)

Edytowane przez daron64
Opublikowano
2 godziny temu, daron64 napisał:

Pany mam takich kilka spraw.

1) do garażu pociągnięta instalacja - przy spawaniu magnumem snake 200 gdzies przy 3elektrodzie 4ce wywala mi zabezpieczenie (B20). Za słabe zabezpieczenie, czy coś spawarka pier**li?

Trzy elektrody 4mm pod rząd bez przerwy??? To nie są spawarki na takie spawanie

Weź w rękę kabel zasilający, na pewno będzie ciepły

Opublikowano (edytowane)

Mówisz? W sumie przedtem wszystko spawalem 3ka, to nie było problemu. Teraz jak nowe kable myślę spróbuje jak będzie szła 4ka. No i idzie jak przecinak, aż wywali zabezpieczenie. 

Za pierwszym razem to było tak, że jedna elektroda, druga, krótka przerwa i na trzeciej wywaliło zabezpieczenie. Potem jedna, druga, trzecia, dłuższa przerwa i znowu 3ciagiem i tylko raz wywaliło. A potem jedna, drugą, trzecia, długa przerwa, znowu 3 i długa przerwa i tak w kółko i nie wywaliło już ani razu.

Mówisz, że za wiele wymagam od sprzętu za 5-6stowek? A tak w ogóle, to ona ma niby mieć jakieś zabezpieczenie termiczne, to chyba powinna się w razie czego po prostu sama wyłączyć? Czy od tego też za wiele wymagam? 

Edytowane przez daron64
Opublikowano (edytowane)

A zadziałało Ci kiedykolwiek te zabezpieczenie termiczne??? Bo mi trzy razy spawarka wybuchła, a termik ani razu się nie załączył

Też spawam elektrodą 4mm

Natomiast od czasu jak mi wymienili spawarkę na nową, to pradem powyżej 100A staram się spawać ciągiem dwie, max 3 elektrody, potem chwila przerwy, w międzyczasie akurat docinam sobie kolejny kawałek albo coś wiercę żeby nie stać bezczynnie, i znów 2-3 elektrody. Spawarka cały czas włączona

Edytowane przez bratrolnika
Opublikowano

Kurde to ja swoją starą transformatorowka kupiona przez ojca na bazarze jaz przez cały dzień wuspawalem cala paczkę 4 i żyje do dzisiaj. Tylko się co jakiś czas wylanczała. Jak inwertorowa to nie powinna moim zdaniem wywalac korków. A bezpieczniki w jakoej charakterystyce? Mój Sherman ma 250A max i nigdy nie wywalił korków. A próbowałeś spawarke w inne miejsce podłączyć? Czy nie masz takiej możliwości?

A żeby było śmieszniej to ojciec kiedyś po pijaku wpadł na genialny pomysł ze przepali taka mała szyne kolejowa. Czynu dokonał alespawarka się trochę przegrała Ale korki nie wyskoczyły .

Poreszta inwerter ma sprawność 70% A trafo może ze 30 więc moim zdaniem nie powinno wywalac. Korków chyba że kable spawalnicze za słabe i na nich cały prąd leci.

Opublikowano
29 minut temu, bratrolnika napisał:

A zadziałało Ci kiedykolwiek te zabezpieczenie termiczne??? Bo mi trzy razy spawarka wybuchła, a termik ani razu się nie załączył

Też spawam elektrodą 4mm

Natomiast od czasu jak mi wymienili spawarkę na nową, to pradem powyżej 100A staram się spawać ciągiem dwie, max 3 elektrody, potem chwila przerwy, w międzyczasie akurat docinam sobie kolejny kawałek albo coś wiercę żeby nie stać bezczynnie, i znów 2-3 elektrody. Spawarka cały czas włączona

Do tej pory zabezpieczeniem była grubość kabla, na jakim dochodził prąd do garażu 🤣 że dwa razy musiałem go latać. 

No to może faktycznie ja za ambitnie po prostu poszedłem do jej możliwości?

25 minut temu, jedrus2020 napisał:

Kurde to ja swoją starą transformatorowka kupiona przez ojca na bazarze jaz przez cały dzień wuspawalem cala paczkę 4 i żyje do dzisiaj. Tylko się co jakiś czas wylanczała. Jak inwertorowa to nie powinna moim zdaniem wywalac korków. A bezpieczniki w jakoej charakterystyce? Mój Sherman ma 250A max i nigdy nie wywalił korków. A próbowałeś spawarke w inne miejsce podłączyć? Czy nie masz takiej możliwości?

moim zdaniem nie powinno wywalac. Korków chyba że kable spawalnicze za słabe i na nich cały prąd leci.

Na te chwilę nie mam. Tzn tam gdzie spawam mam narazie złożone tylko jedno gniazdko. Kable spawalnicze wymieniałem w tamtym roku (35mm).

Co do"charakterystyki bezpieczników", to niestety nie wiem o czym Ty do mnie rozmawiasz :) trojfazowe B20 są, tyle wiem.

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, bratrolnika napisał:

Który??? Mój przy 200A to ma z 15%

Ten magnum co ma @daron64 ma bodajże sprawność 60% przy 200A , spawałem taką w robocie i radziła sobie , nie jest to aż takie badziewie. , Znaczy tak jest napisane ☺️

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
5 minut temu, jedrus2020 napisał:

No dobra. Ale z tego co wyczytałem to do elektody 4 prad do 80A. Ja w swoim migu z reguły spawam na zakresie 3 lub 4 z 10 bo więcej to już mi przepala .

Nie to żebym sie znał, tyle wiem co swoje dwie te spawarki miałem, i u brata transformatorowy dekatech

2 minuty temu, daron64 napisał:

🤣 

No to może faktycznie ja za ambitnie po prostu poszedłem do jej możliwości?

Co do"charakterystyki bezpieczników", to niestety nie wiem o czym Ty do mnie rozmawiasz :) trojfazowe B20 są, tyle wiem.

Kiedyś swoją dedrą wypaliłem pod rząd 7 albo 8 świeczek 3,2 na jakieś 130-140A i ten termik się nie załączył, niewiele później płyta wybuchła mi pp raz pierwszy....

Bezpieczniki typu B są bezzwłoczne, możesz zastosować bezpieczników typu C-zwłoczny, ale w tym wypadku to nic nie da

Opublikowano (edytowane)

Zwykłego gniazda jednofazowego nie obciążysz bardziej niż deklarowane przez producenta 16A, tzn możesz próbować ale szybko się wytopi, także przed nim proponuję zabezpieczenie B16, a wtedy 3x2,5 w zupełności wystarczy na instalację wewnętrzną

Edytowane przez MF675ursus
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v