Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No coś trzeba robić 🤔🤣 dajta spokój 

4 godziny temu, Dariowola napisał:

Jaka klasa ziemi w jakim czasie jaka uprawa jakim sprzętem . To jest banał Miejmy szacunek   dla siebie. Zapomniałem kto ile ma lat i w jakich latach zaczął przygodę z rolnictwie nieubliżając nikomu.

Ty chyba nie taki stary? 🤔

Opublikowano (edytowane)

Każdy doceni jak starego zabraknie. Ja ze swoim czasami koty darłem ale się pojechało na melanż to zawsze w obrządku zastąpił,  a jak dźwigać nie mógł to choć podwórka przypilnował.  Teraz jak go nie ma to nawet czasami ruszyć się z domu nie można bo kurier przyjedzie i trzeba żeby ktoś był. 

1 minutę temu, szymon09875 napisał:

@6465 bo on co innego pisze a co innego robi. Może i karierę w polityce by zrobił 🤔

Tu się z tobą zgodzę w 100%, młody tylko tu tak pisze co on by nie zrobił,  a robi co mu karzą odpowiedzialności za nic nie bierze i tak mu wygodnie. Ojciec na wszystko da.  Ja w jego wieku łapałem się różnych robót żeby swojà kasę mieć.

Edytowane przez 6465
  • Like 7
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał:

Każdy doceni jak starego zabraknie. Ja ze swoim czasami koty darłem ale się pojechało na melanż to zawsze w obrządku zastąpił,  a jak dźwigać nie mógł to choć podwórka przypilnował.  Teraz jak go nie ma to nawet czasami ruszyć się z domu nie można bo kurier przyjedzie i trzeba żeby ktoś był. 

No to masz racje, ale jak żyć i razem prowadzić gosposarstwo mając całkiem inne podejscie ? Jakoś sie trzeba dogadać. 

Mi tylko chodzi o to, że tak na starego nadaje, ale mu to pasuje i jest dobrze jak jest.

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, gregor1284 napisał:

No coś trzeba robić 🤔🤣 dajta spokój 

Ty chyba nie taki stary? 🤔

Medialnie opóźniony  duchowo młody rozumem według uznania. 😄👍

Opublikowano
35 minut temu, szymon09875 napisał:

No to mówię że  nie Ty a tata :o

To i tak masz nerwy, jest sens wgl cokolwiek robić? Jakby mial sam wszystko robić może by poszedl po rozum do głowy. 

Kilka razy to już pisałem że najwięcej to emeryt robi 😀 w polu nawozy, opryski, orkąla, uprawa, wszystko robi 

31 minut temu, szymon09875 napisał:

@6465 bo on co innego pisze a co innego robi. Może i karierę w polityce by zrobił 🤔

Głosuj na mnie to moze Jarka zastąpię 

Opublikowano (edytowane)

Ja muszę się wybrać kupić paczkę,  bo teraz to na sztuki kupuję w naszej lokalnej kastoramie.  Lincolny z żółtymi końcówkami,  krótsze są niż różowe ale luks się sprawa.  Za 3,25 sztuka 25gr. 

Edytowane przez 6465
Opublikowano
32 minuty temu, gregor1284 napisał:

Pamiętasz jeszcze czasy gdy kobitki futra nosiły? 

@6465 sołtys rękę wyciągnął w jego kierunku bo chciał go na ludzi wyprowadzić i co? Nie bo obowiązek by miał 

No...jak do mnie to było. 

Opublikowano
8 godzin temu, igor10246 napisał:

a ile kuca mają? tu było odwołanie do starych pancernych konstrukcji gdzie moc jeszcze była z pojemności a nie z z turbawek, kto widział 150 kuca w ciągniku w 4 cylindrach, pierwsze deutzy od 80 koni były w 6tkach, fendt od 100 koni wzwyż też 6tki, i każdy inny producent z tamtych lat, 100km+ = 6 cylindrów, poza tym jak sylwek dobrze pisze ty nie masz samych hektarów że takimi ciągnikami bez probleemu zrobisz, ja ogarniam 20 ha łąk ale i tak w tym roku miałem jeden ciągnik pożyczony bo bym ni uja nie ogarnął, po za tym, każde zakopanie/ wpadka itp a z moimi torfami to nie rzadkość to wołanie po duży ciągnik, z twoim areałem się ogarniasz do puki jest komu robić, ale takie 120km może sprawić że będziesz miał np 10% czy 20% więcej czasu na co innego niż siedzenie w wyjuchu, a  nasze polskie 4ki nie są takim przeskokiem, bo sam jeździłem kilka razy na ładnej odremontowanej z wioski obok, i w robocie na rozwalonej pgrowskiej co 2 dni stale i jeden tydzień cały czas za kółkiem przy futrowaniu, złe to nie jest ale nie umywa się do mojego ihc, a za taką cenę to ihc będzie perełka

a i kolejne do kolekcji bo i tak nie weźmiesz 

https://www.facebook.com/groups/2753097088093347/permalink/3502325289837186/?sale_post_id=3502325289837186

PS' nie porównuj 2 porządnych ciągników do 2 wyjuchów, bo nawet przy 200ha obrobią się szybciej niż ty wyjuchami te 40 

Jaki tam ciągnik w tym linku?? 

Ale nie porównuje szejsiątek do tych nowych, tylko patrząc to mi wystarczy 80 koni nawet new holland 

8 godzin temu, danielursus3p napisał:

2 lata temu chciałem coś 70-90 koni bo to i tak "byk" jest 100 konny, dziś by pasował jakiś 120-130 koni i to najlepiej na wczoraj, no ale co zrobić 

Ciebie to jeszcze mogę zrozumieć bo Ty taki bardziej chłopo-robotnik więc musisz po godzinach naginać

To z 60 ha masz że potrzebujesz 130 kucy? 

Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał:

To ile jest szt w paczce? 

ze sto?? choć w sumie to nie wiem

wg opisu na paczce na tej aukcji to na 1.9kg wchodzi 65szt, przy cenie paczki 26,99 wychodzi na to że cena 1szt. wychodzi 41gr.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Ursus932 napisał:

To z 60 ha masz że potrzebujesz 130 kucy? 

Już ci pisałem że na 20ha mam 120km.  A 80km to obrotowej 4 nie podepniesz  a 3 to h*j nie pług bo od orać się tym nie da.  Kumpel kupił 3 w obrocie wytrzymał z tym rok i zmienił na 4 zagon. 

Edytowane przez 6465
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Sylwekx25 napisał:

Ale też i nie małe. Masz przecież hodowlę bydła, kiedyś dojdziesz do wniosku, że potrzebna by była prasa z nożami i rotorem czy też samozbierająca i będzie kłopot bo mały zetorek czy mf nie poradzi, podobnie z uprawą gleby , jakiś agregat siewny,agregat aktywny czy siewnik talerzowy do qq z podsiewaczami , tego też do małego ciągnika nie ma co zapinać.

Po pierwsze z ciągnikiem ślubu się nie bierze, zawsze można zmieścić choć i kobietę też 😉 po drugie nie planuje takich inwestycji, tylko prasa pasowa ale bez żadnych  cudeniek typu rotor,   a agregat uprawo siewny ma być 2,5 to mały sobie poradzi

2 godziny temu, szymon09875 napisał:

Ilu ich tam robi ? 

Nie wiem po co to pisze, bo temat Twojego ciagnika to jest juz dramat nie komedia,  ale jak zmienialem ciągnik to kazdy mi odradzal 6 turbo bo po co Ci taki wielki, co Ty nim bedziesz robił kup mtz 82 albo 1014 i starczy. Zetorem 16145 na łąkach wyjechałem wszędzie, na polu ze zbożem czy jesienią z ziemniakami rzadko kiedy był problem żeby wyjechać. Teraz ziemi mniej to i ciagnik sie zmieniło na mniejszy. Po co kupic 100 km i ciągnąć 3 skiby w spadku po 60 ? 

Sam sobie przeczysz. Skoro masz czas a raczej tata ma,  to robi w terminie. 

Dwóch braci 

Nie wiem, ale  u mnie nie widzę zastosowania do dużego ciągnika chyba tylko ubijanie pryzmy z kuku 

Miałem już nie odpisywac, ale trochę polubiłem was mimo wszystko, więc następne moje wejście tu będzie chyba w marcu, zajrzę żeby pokazać ciągnik 🙃

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
6 minut temu, 6465 napisał:

Już ci pisałem że na 20ha mam 120km.  A 80km to obrotowej 4 nie podepniesz  a 3 to h*j nie pług bo od prać się tym nie da. 

U mnie gość miał gospodarstwo 25 ha i tylko c330 🤦‍♂️No może potrzebujesz takiego to twój wybór, osobiście nie chce żadnych  obrotowych 👎

Opublikowano
6 minut temu, 6465 napisał:

Ty bez nas nie wytrzymasz tydzień, a gdzie tam do marca 😉

Da się rade 😁No chyba że będę coś potrzebował skonsultować 

4 minuty temu, bratrolnika napisał:

będąc złośliwy zapytam: którego roku ten marzec???😋

Tego to ja sam jeszcze  nie wiem 🤔

1 minutę temu, 6465 napisał:

Ja z ojcem te same 20ha obrabialismy c330 +t25,  potem był c330+c360. A teraz jestem sam i MF kupiłem dla wygody. 

Dlatego nic nie mówię, dobrze że kupiłeś, cieszę się razem z tobą 👍

Opublikowano
Ursus932 napisał:

@Sylwekx25 tu chłopaki koło mnie, duże gospodarstwo i  koło 100 dojnych a ciągniki nie przesadnie wielkie

ile razy tłumaczyć że lepiej 20km więcej niz 2 za mało

igor10246 napisał:

31 minut temu, Ursus932 napisał:

A czemu tak 🤔 u mnie dużo większe gospodarstwa w okolicy i przeważnie czwórki wszelakiej maści, ale na AF pasuje się pochwalić czymś wielkim 🤦‍♂️

a ile kuca mają? tu było odwołanie do starych pancernych konstrukcji gdzie moc jeszcze była z pojemności a nie z z turbawek, kto widział 150 kuca w ciągniku w 4 cylindrach, pierwsze deutzy od 80 koni były w 6tkach, fendt od 100 koni wzwyż też 6tki, i każdy inny producent z tamtych lat, 100km+ = 6 cylindrów, poza tym jak sylwek dobrze pisze ty nie masz samych hektarów że takimi ciągnikami bez probleemu zrobisz, ja ogarniam 20 ha łąk ale i tak w tym roku miałem jeden ciągnik pożyczony bo bym ni uja nie ogarnął, po za tym, każde zakopanie/ wpadka itp a z moimi torfami to nie rzadkość to wołanie po duży ciągnik, z twoim areałem się ogarniasz do puki jest komu robić, ale takie 120km może sprawić że będziesz miał np 10% czy 20% więcej czasu na co innego niż siedzenie w wyjuchu, a  nasze polskie 4ki nie są takim przeskokiem, bo sam jeździłem kilka razy na ładnej odremontowanej z wioski obok, i w robocie na rozwalonej pgrowskiej co 2 dni stale i jeden tydzień cały czas za kółkiem przy futrowaniu, złe to nie jest ale nie umywa się do mojego ihc, a za taką cenę to ihc będzie perełka

a i kolejne do kolekcji bo i tak nie weźmiesz 

https://www.facebook.com/groups/2753097088093347/permalink/3502325289837186/?sale_post_id=3502325289837186

PS' nie porównuj 2 porządnych ciągników do 2 wyjuchów, bo nawet przy 200ha obrobią się szybciej niż ty wyjuchami te 40 

on nie reformowalny prawie jak Rysiek 😁🤭 choć Rysiek na kilkanaście ma 4x4

Uziu92 napisał:

kupisz 130 i potrzeba będzie 180 😁

święte słowa lepiej w domu posiedzieć z żoną niż w polu z ''60'' wyjącą 😁🤪

Matey napisał:

zawsze mozna sobie kupic agregat polzawieszany 3m i targac go traktorem 100km 4x4 jesli płasko

jak są działki nieraz 10-50 ar to fajnie takim zestawem robić 😁

TheraRolnik napisał:

3 godziny temu, gregor1284 napisał:

Klasa 4-6, 34ha ornego, 23ha łąk

A uprawy takie jak u większości 👍

czyli hu..owe pierszy pokos w lipcu jak u innych przymierzają się do trzeciego 😁 a drugi w grudniu 🤪 i bydło na odpierd..l

gregor1284 napisał:

Ale wy to mata czas. Ogarnia... Trawę w grudniu 

nie do końca wiadomo czy ten drugi pokos zebrany 🤭😁

Opublikowano
7 minut temu, Ursus932 napisał:

Da się rade 😁No chyba że będę coś potrzebował skonsultować 

Tego to ja sam jeszcze  nie wiem 🤔

Dlatego nic nie mówię, dobrze że kupiłeś, cieszę się razem z tobą 👍

Marcin szczerze to już ciężko za tobą trafić.Na początku twojej przygody z szukaniem ciągnika pisałeś że chcesz kupić dwa jeden mniejszy a drugi większy a teraz nagle jeden z za***istym i wymaganiami.Ty masz problem z jednym a co mówić o dwóch.

Zachowujesz się jak stara panna na wydaniu.

Jeżeli cię uraziłem to przepraszam ale takie są moje spostrzeżenia.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v