Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie a na co zwracać uwagę jak będę oglądał używana kosiarkę 1.65? Bo mam parę na oku i mam zamiar się przejechać. Ogólnie jak coś się tam posypie w środku to czy laik poradzi se w naprawie?

Opublikowano
3 godziny temu, Ursus932 napisał:

Jedyny głos rozsądku jak tu usłyszałem dziś 👍

Ale z drugiej strony taniej ni cholery nie idzie kupić 

Olej zetora, jest wiele innych prostych ciągników, i nie muszą być zachodnie

3 godziny temu, akooo napisał:

@sladan gadałem z ludźmi co ja uzytkuja to mówią ze dobrze jest a na 1.65 szkoda traktora to sam juz nie wiem jak to jest. 😕 W okolicy do sprzedania jest czeska 1.65 za 1600 zł ale bez osłon . Kupiłbym nowa ale boję się jakości dzisiejszych wyrobów. Boje się ze z 1.65 będzie się męczyć bo ja głównie podwórko będę kosil i nie rozbujam nawet go dobrze. Zagwozdke mam🙆

U nas Emka cale życie z 1.35m latała, teraz po remoncie dołożyliśmy jej 4 uchwyty na talerz, będzie miała 4 nożyki na bębnie

Opublikowano
1 minutę temu, bratrolnika napisał:

Olej zetora,

eeee, eeee, eeee!

Jarosław Kaczyński pogroził palcem posłance PiS | Polityka - Wiadomości  Gazeta.pl

Opublikowano

no trochę prawda. dziś wolałem furgusona do rozrzutnika zaprząc.

Opublikowano
akooo napisał:

Panowie a na co zwracać uwagę jak będę oglądał używana kosiarkę 1.65? Bo mam parę na oku i mam zamiar się przejechać. Ogólnie jak coś się tam posypie w środku to czy laik poradzi se w naprawie?

przede wszystkim czy nie jest wychełdana na ramie( czy gwinty nie sa pozrywane)- podnosisz kosiarkę na max i szarpiesz w każdą stronę talerzem jak nie będzie się ruszał przy ramię(korycie, skrzyni jak zwał tak zwał) to git po 2 sprawdź czy jak przekręcisz talerzami "na sucho" to czy wrucą do swojego pierwotnego położenia np czy nuż na jednym trafi w to samo miejsce na 2. poruszaj ręką wałkiem czy nie ma za dużych luzów ( minimalne będą na talerzach trochę większe) i sprawdź czy nie przepuszcza sprzęgło. sprawdź czy nie ma luzu na tych plastikowych tulejach łączących tą rame gdzie się podczepia do ciągnika z przekładnią. zobacz czy talerze nie są popękane od spodu.no i oczywiście czy nie jest pospawana, skrzywiona. najczęstsze usterki to.padajace ułożyskowanie ( najoplacalniej wymienić odrazu całość) a w skrzyni to w sumie jest 5.trybów 2 łożyska i wałek 😉

jeśli chodzi o rozbijanie to albo na ręcznym gazie ewentualnie żeby nie zmieniać biegów na wysokich obrotach to ustawić sobie tak z 1500 na ręcznym a.po zmianie biegu dać na 2000 pedałem. ciągnik będzie mial lżej

Opublikowano
3 minuty temu, superfarmer02 napisał:

czy nie jest wychełdana na ramie( czy gwinty nie sa pozrywane)

które gwinty i gdzie na ramie?

Opublikowano

nie mam w planie się pozbywać. czasami się zastanawiam czy na deczko większego nie wymienić. mówcie co kto tam chce, ale zetory tej serii to naprawdę twarde maszyny. 

Opublikowano

no wiadomo. życie pisze nowe scenariusze... B|

u zetora mam ładowacz, no i jednak wygoda jak są dwa....

Opublikowano

hmmm... obecnie raptem 15 cm szerszy od zetora. już jeździł i w truskawkach. B|

Opublikowano
pafnucy napisał:

3 minuty temu, superfarmer02 napisał:

czy nie jest wychełdana na ramie( czy gwinty nie sa pozrywane)

które gwinty i gdzie na ramie?

tam gdzie się przykręca ułożyskowanie czasami gwinty są powyrywane i wkręcone są śruby które pod wpływem drgań się luzują i cały bęben z talerzami może spaść ( miałem taką sytuację😕)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v