Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No coś trzeba robić 🤔🤣 dajta spokój 

4 godziny temu, Dariowola napisał:

Jaka klasa ziemi w jakim czasie jaka uprawa jakim sprzętem . To jest banał Miejmy szacunek   dla siebie. Zapomniałem kto ile ma lat i w jakich latach zaczął przygodę z rolnictwie nieubliżając nikomu.

Ty chyba nie taki stary? 🤔

Opublikowano (edytowane)

Każdy doceni jak starego zabraknie. Ja ze swoim czasami koty darłem ale się pojechało na melanż to zawsze w obrządku zastąpił,  a jak dźwigać nie mógł to choć podwórka przypilnował.  Teraz jak go nie ma to nawet czasami ruszyć się z domu nie można bo kurier przyjedzie i trzeba żeby ktoś był. 

1 minutę temu, szymon09875 napisał:

@6465 bo on co innego pisze a co innego robi. Może i karierę w polityce by zrobił 🤔

Tu się z tobą zgodzę w 100%, młody tylko tu tak pisze co on by nie zrobił,  a robi co mu karzą odpowiedzialności za nic nie bierze i tak mu wygodnie. Ojciec na wszystko da.  Ja w jego wieku łapałem się różnych robót żeby swojà kasę mieć.

Edytowane przez 6465
  • Like 7
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał:

Każdy doceni jak starego zabraknie. Ja ze swoim czasami koty darłem ale się pojechało na melanż to zawsze w obrządku zastąpił,  a jak dźwigać nie mógł to choć podwórka przypilnował.  Teraz jak go nie ma to nawet czasami ruszyć się z domu nie można bo kurier przyjedzie i trzeba żeby ktoś był. 

No to masz racje, ale jak żyć i razem prowadzić gosposarstwo mając całkiem inne podejscie ? Jakoś sie trzeba dogadać. 

Mi tylko chodzi o to, że tak na starego nadaje, ale mu to pasuje i jest dobrze jak jest.

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, gregor1284 napisał:

No coś trzeba robić 🤔🤣 dajta spokój 

Ty chyba nie taki stary? 🤔

Medialnie opóźniony  duchowo młody rozumem według uznania. 😄👍

Opublikowano
35 minut temu, szymon09875 napisał:

No to mówię że  nie Ty a tata :o

To i tak masz nerwy, jest sens wgl cokolwiek robić? Jakby mial sam wszystko robić może by poszedl po rozum do głowy. 

Kilka razy to już pisałem że najwięcej to emeryt robi 😀 w polu nawozy, opryski, orkąla, uprawa, wszystko robi 

31 minut temu, szymon09875 napisał:

@6465 bo on co innego pisze a co innego robi. Może i karierę w polityce by zrobił 🤔

Głosuj na mnie to moze Jarka zastąpię 

Opublikowano (edytowane)

Ja muszę się wybrać kupić paczkę,  bo teraz to na sztuki kupuję w naszej lokalnej kastoramie.  Lincolny z żółtymi końcówkami,  krótsze są niż różowe ale luks się sprawa.  Za 3,25 sztuka 25gr. 

Edytowane przez 6465
Opublikowano
32 minuty temu, gregor1284 napisał:

Pamiętasz jeszcze czasy gdy kobitki futra nosiły? 

@6465 sołtys rękę wyciągnął w jego kierunku bo chciał go na ludzi wyprowadzić i co? Nie bo obowiązek by miał 

No...jak do mnie to było. 

Opublikowano
8 godzin temu, igor10246 napisał:

a ile kuca mają? tu było odwołanie do starych pancernych konstrukcji gdzie moc jeszcze była z pojemności a nie z z turbawek, kto widział 150 kuca w ciągniku w 4 cylindrach, pierwsze deutzy od 80 koni były w 6tkach, fendt od 100 koni wzwyż też 6tki, i każdy inny producent z tamtych lat, 100km+ = 6 cylindrów, poza tym jak sylwek dobrze pisze ty nie masz samych hektarów że takimi ciągnikami bez probleemu zrobisz, ja ogarniam 20 ha łąk ale i tak w tym roku miałem jeden ciągnik pożyczony bo bym ni uja nie ogarnął, po za tym, każde zakopanie/ wpadka itp a z moimi torfami to nie rzadkość to wołanie po duży ciągnik, z twoim areałem się ogarniasz do puki jest komu robić, ale takie 120km może sprawić że będziesz miał np 10% czy 20% więcej czasu na co innego niż siedzenie w wyjuchu, a  nasze polskie 4ki nie są takim przeskokiem, bo sam jeździłem kilka razy na ładnej odremontowanej z wioski obok, i w robocie na rozwalonej pgrowskiej co 2 dni stale i jeden tydzień cały czas za kółkiem przy futrowaniu, złe to nie jest ale nie umywa się do mojego ihc, a za taką cenę to ihc będzie perełka

a i kolejne do kolekcji bo i tak nie weźmiesz 

https://www.facebook.com/groups/2753097088093347/permalink/3502325289837186/?sale_post_id=3502325289837186

PS' nie porównuj 2 porządnych ciągników do 2 wyjuchów, bo nawet przy 200ha obrobią się szybciej niż ty wyjuchami te 40 

Jaki tam ciągnik w tym linku?? 

Ale nie porównuje szejsiątek do tych nowych, tylko patrząc to mi wystarczy 80 koni nawet new holland 

8 godzin temu, danielursus3p napisał:

2 lata temu chciałem coś 70-90 koni bo to i tak "byk" jest 100 konny, dziś by pasował jakiś 120-130 koni i to najlepiej na wczoraj, no ale co zrobić 

Ciebie to jeszcze mogę zrozumieć bo Ty taki bardziej chłopo-robotnik więc musisz po godzinach naginać

To z 60 ha masz że potrzebujesz 130 kucy? 

Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał:

To ile jest szt w paczce? 

ze sto?? choć w sumie to nie wiem

wg opisu na paczce na tej aukcji to na 1.9kg wchodzi 65szt, przy cenie paczki 26,99 wychodzi na to że cena 1szt. wychodzi 41gr.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Ursus932 napisał:

To z 60 ha masz że potrzebujesz 130 kucy? 

Już ci pisałem że na 20ha mam 120km.  A 80km to obrotowej 4 nie podepniesz  a 3 to h*j nie pług bo od orać się tym nie da.  Kumpel kupił 3 w obrocie wytrzymał z tym rok i zmienił na 4 zagon. 

Edytowane przez 6465
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Sylwekx25 napisał:

Ale też i nie małe. Masz przecież hodowlę bydła, kiedyś dojdziesz do wniosku, że potrzebna by była prasa z nożami i rotorem czy też samozbierająca i będzie kłopot bo mały zetorek czy mf nie poradzi, podobnie z uprawą gleby , jakiś agregat siewny,agregat aktywny czy siewnik talerzowy do qq z podsiewaczami , tego też do małego ciągnika nie ma co zapinać.

Po pierwsze z ciągnikiem ślubu się nie bierze, zawsze można zmieścić choć i kobietę też 😉 po drugie nie planuje takich inwestycji, tylko prasa pasowa ale bez żadnych  cudeniek typu rotor,   a agregat uprawo siewny ma być 2,5 to mały sobie poradzi

2 godziny temu, szymon09875 napisał:

Ilu ich tam robi ? 

Nie wiem po co to pisze, bo temat Twojego ciagnika to jest juz dramat nie komedia,  ale jak zmienialem ciągnik to kazdy mi odradzal 6 turbo bo po co Ci taki wielki, co Ty nim bedziesz robił kup mtz 82 albo 1014 i starczy. Zetorem 16145 na łąkach wyjechałem wszędzie, na polu ze zbożem czy jesienią z ziemniakami rzadko kiedy był problem żeby wyjechać. Teraz ziemi mniej to i ciagnik sie zmieniło na mniejszy. Po co kupic 100 km i ciągnąć 3 skiby w spadku po 60 ? 

Sam sobie przeczysz. Skoro masz czas a raczej tata ma,  to robi w terminie. 

Dwóch braci 

Nie wiem, ale  u mnie nie widzę zastosowania do dużego ciągnika chyba tylko ubijanie pryzmy z kuku 

Miałem już nie odpisywac, ale trochę polubiłem was mimo wszystko, więc następne moje wejście tu będzie chyba w marcu, zajrzę żeby pokazać ciągnik 🙃

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
6 minut temu, 6465 napisał:

Już ci pisałem że na 20ha mam 120km.  A 80km to obrotowej 4 nie podepniesz  a 3 to h*j nie pług bo od prać się tym nie da. 

U mnie gość miał gospodarstwo 25 ha i tylko c330 🤦‍♂️No może potrzebujesz takiego to twój wybór, osobiście nie chce żadnych  obrotowych 👎

Opublikowano
6 minut temu, 6465 napisał:

Ty bez nas nie wytrzymasz tydzień, a gdzie tam do marca 😉

Da się rade 😁No chyba że będę coś potrzebował skonsultować 

4 minuty temu, bratrolnika napisał:

będąc złośliwy zapytam: którego roku ten marzec???😋

Tego to ja sam jeszcze  nie wiem 🤔

1 minutę temu, 6465 napisał:

Ja z ojcem te same 20ha obrabialismy c330 +t25,  potem był c330+c360. A teraz jestem sam i MF kupiłem dla wygody. 

Dlatego nic nie mówię, dobrze że kupiłeś, cieszę się razem z tobą 👍

Opublikowano
Ursus932 napisał:

@Sylwekx25 tu chłopaki koło mnie, duże gospodarstwo i  koło 100 dojnych a ciągniki nie przesadnie wielkie

ile razy tłumaczyć że lepiej 20km więcej niz 2 za mało

igor10246 napisał:

31 minut temu, Ursus932 napisał:

A czemu tak 🤔 u mnie dużo większe gospodarstwa w okolicy i przeważnie czwórki wszelakiej maści, ale na AF pasuje się pochwalić czymś wielkim 🤦‍♂️

a ile kuca mają? tu było odwołanie do starych pancernych konstrukcji gdzie moc jeszcze była z pojemności a nie z z turbawek, kto widział 150 kuca w ciągniku w 4 cylindrach, pierwsze deutzy od 80 koni były w 6tkach, fendt od 100 koni wzwyż też 6tki, i każdy inny producent z tamtych lat, 100km+ = 6 cylindrów, poza tym jak sylwek dobrze pisze ty nie masz samych hektarów że takimi ciągnikami bez probleemu zrobisz, ja ogarniam 20 ha łąk ale i tak w tym roku miałem jeden ciągnik pożyczony bo bym ni uja nie ogarnął, po za tym, każde zakopanie/ wpadka itp a z moimi torfami to nie rzadkość to wołanie po duży ciągnik, z twoim areałem się ogarniasz do puki jest komu robić, ale takie 120km może sprawić że będziesz miał np 10% czy 20% więcej czasu na co innego niż siedzenie w wyjuchu, a  nasze polskie 4ki nie są takim przeskokiem, bo sam jeździłem kilka razy na ładnej odremontowanej z wioski obok, i w robocie na rozwalonej pgrowskiej co 2 dni stale i jeden tydzień cały czas za kółkiem przy futrowaniu, złe to nie jest ale nie umywa się do mojego ihc, a za taką cenę to ihc będzie perełka

a i kolejne do kolekcji bo i tak nie weźmiesz 

https://www.facebook.com/groups/2753097088093347/permalink/3502325289837186/?sale_post_id=3502325289837186

PS' nie porównuj 2 porządnych ciągników do 2 wyjuchów, bo nawet przy 200ha obrobią się szybciej niż ty wyjuchami te 40 

on nie reformowalny prawie jak Rysiek 😁🤭 choć Rysiek na kilkanaście ma 4x4

Uziu92 napisał:

kupisz 130 i potrzeba będzie 180 😁

święte słowa lepiej w domu posiedzieć z żoną niż w polu z ''60'' wyjącą 😁🤪

Matey napisał:

zawsze mozna sobie kupic agregat polzawieszany 3m i targac go traktorem 100km 4x4 jesli płasko

jak są działki nieraz 10-50 ar to fajnie takim zestawem robić 😁

TheraRolnik napisał:

3 godziny temu, gregor1284 napisał:

Klasa 4-6, 34ha ornego, 23ha łąk

A uprawy takie jak u większości 👍

czyli hu..owe pierszy pokos w lipcu jak u innych przymierzają się do trzeciego 😁 a drugi w grudniu 🤪 i bydło na odpierd..l

gregor1284 napisał:

Ale wy to mata czas. Ogarnia... Trawę w grudniu 

nie do końca wiadomo czy ten drugi pokos zebrany 🤭😁

Opublikowano
7 minut temu, Ursus932 napisał:

Da się rade 😁No chyba że będę coś potrzebował skonsultować 

Tego to ja sam jeszcze  nie wiem 🤔

Dlatego nic nie mówię, dobrze że kupiłeś, cieszę się razem z tobą 👍

Marcin szczerze to już ciężko za tobą trafić.Na początku twojej przygody z szukaniem ciągnika pisałeś że chcesz kupić dwa jeden mniejszy a drugi większy a teraz nagle jeden z za***istym i wymaganiami.Ty masz problem z jednym a co mówić o dwóch.

Zachowujesz się jak stara panna na wydaniu.

Jeżeli cię uraziłem to przepraszam ale takie są moje spostrzeżenia.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v