Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
45 minut temu, slawek74 napisał:

z tydzień temu wstawiałem

miałem za dnia jechać na wycieczke ale nocny ciężki poród a przede wszystkim pępkowe ciut plany pokrzyżowało

Na dworze 5 na plus i pizgawa

3 minuty temu, Bananek napisał:

👍 dzięki, nic mi to nie pomogło. 😀

ford transit connect 1.

taki caddy z hameryki

Opublikowano (edytowane)

Niee koło mnie już.  Patrzyłem na pole i wjechałem na pobocze, a kamień leżał 😅 dobrze ze wolno jechałem i bokiem go wziąłem, w zawieszenie uderzył. 

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano
Bananek napisał:

1.8 tdci fordowski to dobry silnik? warty uwagi? czy bardziej awaryjny?

szukaj 1.8tddi , stara jednostka i nie zawodna, tylko trzeba uważać bo pompy paliwowe ciekły co do 1.8tdci to tam już były na rodzielaczu rotacyjnym, pompa lubiała dać opilki i iść na wtryski, zdarza się ale nie często, choć to też jeszcze stara jednostka, później już unikać tych silników bo to żabojadow wymysł. zależy jak sie trafił ja bym celował w 1.8tddi w 1.8tdci tddi masz dwa rozrzady można powiedzieć , jeden główny na łańcuchu to powinnien być nie śmiertelny i trzeba laac olej 5w40 bo napinacz hydrauliczny, a drugi pasek i rolka , napędza pompe paliwowa koszt 150zl fordowski później wymyslil że zamiast łańcucha chodzi pasek w oleju, ludzie nie wiedzieli że tam jest pasek i bardzo często pękał.

Opublikowano
FarmerDyzio napisał:

@bananek zrezygnowałeś z opasow ?

jestem na granicy rezygnacji i kontynuacji. można powiedzieć, że od listopada nie kupiłem ani łebka.

ależ się rozpadało. A takie słoneczko rano było...

Opublikowano
Bananek napisał:

FarmerDyzio napisał:

@bananek zrezygnowałeś z opasow ?

jestem na granicy rezygnacji i kontynuacji. można powiedzieć, że od listopada nie kupiłem ani łebka.

ja tam jeszcze w tym roku kukurydzę zasieje. Mam nadzieję że ostatni raz

Opublikowano

Chmury trochę przewiało. Trzeba się iść spróbować policzyć MTZ owsa i jęczmienia, ciekawe czy zaplanowana norma siewu się sprawdzi z tymi zaleceniami.

Opublikowano
16 minut temu, Bananek napisał:

Zmądrzałeś?

Jak mi mówił posiadacz 100 szt rogacizny :krowa ma dwa łańcuchy -jeden do ściany a drugi do Ciebie 

• Like 1
Opublikowano
PAN88 napisał:

Zmądrzałeś? Jak mi mówił posiadacz 100 szt rogacizny :krowa ma dwa łańcuchy -jeden do ściany a drugi do Ciebie

ja krów nigdy nie miałem. na początku większość świń i kilka byków, teraz większość byków i kilka świń. W przyszłości podejrzewam, że kilkanaście ha i jeden etat. albo jakiś swój biznesik.

FarmerDyzio napisał:

ja tam jeszcze w tym roku kukurydzę zasieje. Mam nadzieję że ostatni raz

nawet jak nie będzie bogaczy to qq będzie. ktoś to zawsze kupi. jak nie w kiszonke to ziarnem sprzedam.

ewentualnie pójdzie się w ekologię... jest tyle możliwości. nie trzeba całe życie gowna przerzucać.

Opublikowano
4 godziny temu, bratrolnika napisał:

Czy ja wiem??? Ode mnie z Mazowsza na Twoje (jak dobrze kojarzę) podkarpackie to pol Polski do przejechania

Z przyczepkami póki co odpust, nie mam czasu, i zdrowia na to

Tylko nie nobiles!!!!

Został nobilesu to trzeba wymazać 🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v