Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@XTRO gdzieś w ramie gdzie są wszystkie sterowniki nie łączy kabel albo wariuje komputer wysyłający sygnał do amatrona, raz pokazuje maszyne zaraz nie i wszystko rozłącza, no nie ma siania nim

Opublikowano

Rysiek i coś TY narobił? śniegu napadało, teraz się rozpuści i cały nawóz do morza ci z nim spłynie. 🙆‍♂️

Opublikowano (edytowane)

A ile to śniegu to samo co by deszcz popadał, przynajmniej teraz dobrze się rozpuści bo śnieg równomierniej się stopi i nic mu się nie stanie nie róbcie już paniki 😝

Edytowane przez Roki212
  • Like 2
Opublikowano
9 godzin temu, Roki212 napisał:

do tego w nowelizacji ustawy prawo energetyczne z połowy lutego tego roku do końca grudnia 2028 roku 80% odbiorców ma mieć już liczniki nowego typu ze zdalnym odczytem czyli inteligentne opomiarowanie i zlikwidowanie prognoz czyli płacisz za tyle ile pobrałeś

Ja z prognoz 2 lata temu zrezygnowałem, doili mnie prawie na 1000zł rocznie, twraz mam naliczenie co miesiąc, od stycznia ze 140zł wzrósł rachunek na 190zł 

Opublikowano

Bo te elektroniczne to nawet ładowarkę do telefonu wyłapie czy jakiś zasilacz i już jest pomiar. Stare tarczowe musiałeś przekroczyć jakiś tam próg poboru nie pamiętam ile

Opublikowano (edytowane)

nic nie zawyżą tylko czulej nalicza , jak były projektowane kiedyś liczniki nie był swiatełek LED a teraz wszedzie swieci , w włączniku swiatła , led zeby po ciemku trafić . przedpłaty na prąd , jak za jedno półrocze drożej wyjdzie to na drugie bedzie miej chyba że podwyżka . nawet w liczniku cyfrowym to my płacimy za zużycie na cele pomiaru i te migające ledy 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
stempos1980 napisał:

9 minut temu, Bananek napisał:

Co? 

Już poprawiłem.

Yebana autokorekta. 

Pytałem się czemu aż cały czas na 40 Wat chodzi cały czas i co to za pompka?

pompka starej konstrukcji. żadna elektroniczna.

Opublikowano

No i spadło całe nic deszczu. Na dziś ma lać całe 0,8mm. 

Suszowe będzie w tym roku?😁

Kurna idą mrozy. Przyszły tydzień już -6 pokazują

Opublikowano
5 minut temu, stempos1980 napisał:

Te nowe elektroniczne liczniki też mocno zawyżają pobór prądu.Niektórzy mieli bardzo gwałtowne wzrosty rachunków za prąd po wymianie na licznik elektroniczny

U mnie miałem elektroniczny taki prostokątny,  teraz mi założyli taki jajowaty.  Rachunek skoczył z 600 na 780zl.  To jest razem za 4 liczniki.  Opłata za licznik była 12zl.  Teraz jest prawie 30zl. 

Opublikowano
15 minut temu, gregor1284 napisał:

@Cebulj kandydatkę dla Ciebie mam 

FB_IMG_1615530436842.jpg

ciekawe oferty przeglądasz. 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v