Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Rysiekto jak tam piwnice ludzie mieli?

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano
6 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Takie źe trzeba się czołgać po kartofla😁

Głęboko masz piwnicę poniżej poziomu "ziemi"? U mnie metr wgłąb a i tak jakbym nie miał ziemniaków w skrzyniach to by pływały nieraz.

Opublikowano

U mnie gaz 2,45zł. Ja za 55zł w butlę autogazu pompowałem. Ten rozlewany w punktach dystrybucji to niech go szlag. 5 minut dłużej musi grzać żeby litr mleka zagotować.

3 minuty temu, pafnucy napisał:

co taki oszczędny ostatnio?

Oszczędzał się na robocie, to teraz i na życiu trza oszczędzać 🤭

Opublikowano
17 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Azot to podobno z dowodem trza teraz kupować bo będą rejestr kto kupił w jakim celu czy dla roślin czy na bombę.

Kurła nie mają już co wymyślać.

Bo piorin ma sprawdzać kto normy azotanowe spełnia. Ilość azotu z naturalnych + sztuczne i kombinuj chłopie żeby papier wytrzymał 

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

U mnie gaz 2,45zł. Ja za 55zł w butlę autogazu pompowałem. 🤭

A wiesz że to nie legalne?  U nas już na żadnej stacji się na to nie zgodzą. 

Opublikowano

No to u mnie podobnie jak u @Rolnik1973 że woda wysoko. W tamtym roku jak padało codziennie to w studniach to się przelewało ponad poziom gruntu. Dom równo z podworkiem(piwnicy nie ma jak u innych na wsi co takie same domy pobudowali) to łopatą do śniegu z chodnika musiałem wyrzucać żeby do domu nie szła. A u innych to pompy chodziły bo garaże i piwnice w dole. Teraz wody w studni jest ze widać krąg ten co na górze a kolejny to 20cm wody. Więc w pole narazie nie ma co wjeżdżać a nadają deszcze od 10 marca 

• Like 1
Opublikowano

U mnie w piwnicy pompa i porobione w każdym pomieszczeniu "dziury" gdzie woda spływa. Lata się z wiaderkiem i starym garnkiem i wybiera z każdej tej dziury i nosi pod pompę. Najgorzej jak śnieg się topi wtedy to co chwilę trzeba latać i wybierać.

Opublikowano (edytowane)

Po kościele jechałem wsiami,i po pszenżytach zaglądałem, straty w widocznej runi od 20 do 100 procent .Masakra. Popaduje ,wieje. Kiedyś wylewało się do 150 wiader,po takiej zaprawie w tydzień porobiłem odwodnienia sączkami i czapka spokojna

Edytowane przez kizak
Opublikowano

Jak tu przyszedłem i ziemniaki w piwnicy w oborze na normalnej wysokości to też dla mnie było zdziwienie. Mówią piwnica a ja szukam jakiejś dziury, albo "lochu" tak jak u rodziców jest. Kiedyś patrzyłem jaka jest różnica terenu to wyliczyłem ze 74m tu jest niżej niż u rodziców. Tutaj studnia kopana na 5-6 kregow a w rodzinnych stronach to jest taka studnia że ręce bolą od krecenia korbą ale woda jest najlepsza,chyba 20m ma studnia,jak kopali to facet się dusił bo powietrza brakowało

Opublikowano

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

eee to i tak dobrze bo mogło by być 62 ha w 70 kawałkach 😁🤪

W jakimś filmie starym z Pieczką bylo: mam 8 morgów ziemi..... w 15 kawałkach... 

35 minut temu, Rolnik1973 napisał:

@pafnucy 

Oszczędzam prąd bo podobno ciężkie czasy idą trza za wczasu zaoszczędzić co by potem było lżej. 

Prad to juz zdrożał, na fakturach od początku grudnia 3 razy zmiana ceny... 

Pierwszy raz jak mieszkam na swoim przyszlo za prąd więcej niż 360zł... dużo więcej

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, bratrolnika napisał:

W jakimś filmie starym z Pieczką bylo: mam 8 morgów ziemi..... w 15 kawałkach... 

"Sprawa się rypła" i tam była mowa chyba o 5 morgach bo sprawdziłem i w 6 kawałkach.

Edytowane przez Rolnik200598
Opublikowano
33 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Azot to podobno z dowodem trza teraz kupować bo będą rejestr kto kupił w jakim celu czy dla roślin czy na bombę.

Kurła nie mają już co wymyślać.

DOBRA ZMIANA 🤣

27 minut temu, slawek74 napisał:

gdzie się będziesz kręcił?

W sadzie

Opublikowano

A jak ktoś dzierżawi bez umowy kupi azotu czy nie kupi? 

Opublikowano

Kupi a potem kontrole co z nimi zrobiłeś. Już w zeszłym roku z tym kombinowali jak się do kasy rolników dobrać ale cowid to wychamowal. Więcej kombinacji i weksli . 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v