Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Gdzie między, odizolowane od mamutów by to było 

Kurna jak to się pozmieniało... Kury wokół krowy latały, dawniej króliki pod żłobem się gnieździły a teraz nic nie może być.

Opublikowano

Kury to w żłobie u krowy jaja niosły😁. Dziadki to i owce, świnie, krowy i konia w jednym budynku trzymali. 

Opublikowano
1 minutę temu, robert55555 napisał:

Możesz podać namair na priv. 

Mnie pytasz?

dwóch się pytało o kury jak coś to piszcie pw  to się może coś uda załatwić 

Opublikowano
4 minuty temu, szczypka napisał:

chcesz zamówić  około 1000 sztuk ?

1/30tego

3 minuty temu, Agrest napisał:

Poproszę 20szt. Przemek 980 i git😁

Proszę Cię jeszcze tyle tego mi potrzebne

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Kury to w żłobie u krowy jaja niosły😁. Dziadki to i owce, świnie, krowy i konia w jednym budynku trzymali. 

Ja to jeszcze dobrze pamiętam. 

Wszyscy tylko kury i kury kupują, z kim by nie pogadał, nawet tacy co nigdy kur nie mieli. W RSP ponoć pustą od 4 lat chlewnię na kurnik na nioski mają przerabiać.

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Kurła u jednego znajomego to w oborze na oknach skrzynki do jajek porobione, kury na rurach od dojarki siedzą, gęsi w gnojówce się pławią 🤦‍♂️

Opublikowano

Ba, a mało to razy było, że kury wyskoczyła na murek chlewka i wpadła do maciory albo tuczników... Tylko pióra fruwały. Najfajniejsze były warchlaki jak przy wyrzucaniu obornika na zewnątrz biegały. 

Opublikowano

Przypomniał mi się kawał.odnosmie kur.

Pewna młoda kobieta przeprowadziwszy się na wieś postanowiła założyć małą hodowlę kur. Pyta więc sąsiada: 
- Ile powinnam kupić niosek, żeby starczyło jaj dla całej rodziny?
- Niech pani kupi 15 niosek i jednego koguta - podpowiada sąsiad.
Po kilku dniach sąsiad przychodzi w odwiedziny do młodej gospodyni i widzi, że obok każdej z kupionych przez nią kur kręcą się koguty. 
- Ile pani tych kogutów kupiła? - pyta zaskoczony.
- Tyle, ile kur - odpowiada kobieta.
- Po co? Wystarczyłby jeden, no może dwa.
Na to kobieta karcącym głosem:
- To pan tak myśli! Ale to jest typowo męski punkt widzenia.

Opublikowano
3 minuty temu, soltys48 napisał:

To wyczyść skrzynkę

wyczyszczona 

5 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Ja to jeszcze dobrze pamiętam. 

Wszyscy tylko kury i kury kupują, z kim by nie pogadał, nawet tacy co nigdy kur nie mieli. W RSP ponoć pustą od 4 lat chlewnię na kurnik na nioski mają przerabiać.

bardzo dużo jeszcze chwilę i w tej branży zacznie się wojna cenowa 

Opublikowano
4 minuty temu, gregor1284 napisał:

Kurła u jednego znajomego to w oborze na oknach skrzynki do jajek porobione, kury na rurach od dojarki siedzą, gęsi w gnojówce się pławią 🤦‍♂️

Też mam takiego znajomego,jak tam wjeżdża IW to kontrolerki są zielone ze złości

Opublikowano
Przed chwilą, szczypka napisał:

bardzo dużo jeszcze chwilę i w tej branży zacznie się wojna cenowa 

No duzi będą mieli się o co martwić, to fakt.

Opublikowano

Ja w zeszłym roku kupowałem 9 miesięczne kury po 14zł ,ciekawe jaka będzie cena w tym ,w zeszłym roku w marcu już sprzedawano bo jajka na wylęg nie szły ,teraz schodzi mu wszystko więc pewnie będzie później sprzedawał trzy rasy do wyboru .  Piękna pogoda dziś na słońcu 20stopni Świętokrzyskie 

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Rolnik200598 napisał:

No duzi będą mieli się o co martwić, to fakt.

Ja sie z kur wyleczylem rok temu. Mialem prawie 400 niosek na wolnym wybiegu, niesnosc kolo 95%, ale starszny problem ze zbytem na moim terenie.

Jeden kupiec sie wylamal a pozniej hurtowo po 30-40 gr proponowali.

A w detalu wszystkiego nie opchniesz.

Co do cen kur, to teraz sie poznizej 25 zl nie kupisz takiej z poczatkiem jajka

Kury najlepiej kupowac w wakacje, zeby zazely sie niesc na jesieni. Od wielkanocy  do wrzesnia totalny przestoj na jajka

Edytowane przez ahten
Opublikowano
9 minut temu, ahten napisał:

Ja sie z kur wyleczylem rok temu. Mialem prawie 400 niosek na wolnym wybiegu, niesnosc kolo 95%, ale starszny problem ze zbytem na moim terenie.

Kury najlepiej kupowac w wakacje, zeby zazely sie niesc na jesieni. Od wielkanocy  do wrzesnia totalny przestoj na jajka

szybko się poddałeś  

czasem tak bywa że kilku klientów odejdzie ale to trzeba przetrwać dobry towar się sprzeda hurt się nie opłaca 

kury będą drogie

fakt dlatego zawsze w wielkim tygodniu wybijam najstarsze na rosół świąteczny i byle do jesieni 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, ahten napisał:

Przy tylu sztukach co ja mam poza lipcem kiedy wszyscy wyjeżdżają na wakacje nie mam problemu ze zbytem po te 80 groszy sztuka. Tylko Ty miałeś 400, ja mam 50, z tych 50 z 15 wybiję stopniowo najstarszych i teraz 25 młodych dokupiłem. 

Edytowane przez Rolnik200598
Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Przy tylu sztukach co ja mam poza lipcem kiedy wszyscy wyjeżdżają na wakacje nie mam problemu ze zbytem po te 80 groszy sztuka. Tylko Ty miałeś 400, ja mam 50, z tych 50 z 15 wybiję stopniowo najstarszych i teraz 25 młodych dokupiłem. 

6 minut temu, szczypka napisał:

szybko się poddałeś  

czasem tak bywa że kilku klientów odejdzie ale to trzeba przetrwać dobry towar się sprzeda hurt się nie opłaca 

kury będą drogie

fakt dlatego zawsze w wielkim tygodniu wybijam najstarsze na rosół świąteczny i byle do jesieni 

Wszystko zalezy od rejonu. U mnie nie ma cen po 80 gr, max 70, a sa osoby kilka wiosek dalej co nauczycielom ze szkoly obok i innym, dostarczaaj L po 60 gr z wolnego wybiegu.

Wiec to nawet nie bylo sensu dalej sie w to bawic i dokladac do interesu.

Na moim terenie na jajkach nie zarobisz

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v