Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na 18 metrów. Mówię zobaczymy jak to będzie się przedstawiać. Dziś przywiozłem toto

Opublikowano
2 minuty temu, Piotrek1975 napisał:

No Dziś ładnie roztopiło śnieg, na podwórku nie ma błoto zostało. Na polach jeszcze że 3-4 takie dni i zniknie, coś mnie słuchy doszły że od 10 marca powrót zimy🙀

Jakby ktoś zapomniał to zima trwa do 20 marca

Więc ma prawo nyć

Opublikowano

Rysiek Ty to jak inny forumowicz, tylko zimę byś chciał zamiast fajnego ciepełka.

Opublikowano
Piotrek1975 napisał:

Na polach jeszcze że 3-4 takie dni i zniknie,

nie wydaje mnie się po tym co dziś widziałem u siebie na polu. chciałem wejść żeby odgrzebać co się pod śniegiem dzieje z żytem. wpieprzyłem się po kolana w śnieg. jakby nie daj Panie teraz mróz ścisnął to na bank żyto do wywalenia.

Opublikowano
22 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Jakby ktoś zapomniał to zima trwa do 20 marca

Więc ma prawo nyć

nie ma prawa być  bo już 0,5ha owsa posiał

Opublikowano
2 godziny temu, Cebulj napisał:

Dodam że kupiliśmy rozsiewacz strumyk tytan za 3300 zl

Nie wiem jaki jest ten strumyk ale te wszystkie rozsiewacze tanie to sieją albo do tyłu albo w bok ja już to przechodziłem.

Opublikowano
5 minut temu, Bananek napisał:

nie wydaje mnie się po tym co dziś widziałem u siebie na polu. chciałem wejść żeby odgrzebać co się pod śniegiem dzieje z żytem. wpieprzyłem się po kolana w śnieg. jakby nie daj Panie teraz mróz ścisnął to na bank żyto do wywalenia.

Idzie wiosna

IMG_20210221_130108.jpg

Opublikowano (edytowane)

Idzie wiosna po wuj stoi jak sosna:D

Rolnik1973 jak zobaczysz pasy na polu ze w jednym miejscu zielone a w innym głód to się przekonasz.

Jeden handlarz po rynkach woził takie co do jokerów przywieźli to skończył z handlem bo ludzie by go zjedli bo sprzedał kilkanaście sztuk.

Potem ludzie je przerabiali,przekładnie przemieniali na odwrót,talerze inne dokupywali takie stożkowe i nadal nie to.

Po prostu prywaciarze robią takie maszyny aby jak najtaniej i sprzedać a nie ze dobre.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy nie zasiać trochę łubinu a reszty kukurydza nie obsiać. Na niektórych działkach to pewno i w maju dopiero... za tydzień jak przymrozki może będą lecę z kizerytem na ozime. 

Edytowane przez danielursus3p
Opublikowano
soltys48 napisał:

@Bananek tu za tydzień ma owies rosnąć 😉

IMG_20210221_132323.jpg

nigdy w życiu nie planuj przyszłości. nawet tej bliskiej. jesteś już na tyle mądry żeby to wiedzieć. ja w tym sezonie postanowiłem nie robić nic na zapas. nawet nie kupowałem jeszcze paliwa ani nawozów. serio.

Opublikowano
Przed chwilą, danielursus3p napisał:

za tydzień jak przymrozki może będą lecę z kredytem na ozime. 

na co Ci kredyt w zbożu😉

ścieżki mam mocno ubite to może uda sie bez przymrozku wjechać

1 minutę temu, Bananek napisał:

nigdy w życiu nie planuj przyszłości. nawet tej bliskiej. jesteś już na tyle mądry żeby to wiedzieć. ja w tym sezonie postanowiłem nie robić nic na zapas. nawet nie kupowałem jeszcze paliwa ani nawozów. serio.

to było napisane z przekąsem

Opublikowano
15 minut temu, danielursus3p napisał:

Nie wiem czy nie zasiać trochę łubinu a reszty kukurydza nie obsiać. Na niektórych działkach to pewno i w maju dopiero... za tydzień jak przymrozki może będą lecę z kizerytem na ozime. 

dziś byłem na polach posprawdzać to na niektórych 30cm wody prędko tam nie wjadę zaczynam myśleć o gryce i słoneczniku 

@soltys48 coś takiego masz?https://www.olx.pl/oferta/rozsiewacz-kuhn-sulky-dpx-1000-CID757-IDGQvt6.html#b84b3eee2d jak to się spisuje

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v