Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

To muszę kosy poklepać, gorszy nie będę🤔

Fleksem przejedź

Klepac to trza umic . Ostatnio gdzieś po dziadku znalazłem wykleoana kosę , założyłem to bosko się kosiło

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, 6465 napisał:

Wczoraj z człuchowa jechałem do sempÓlna to na polach z 0,5m śniegu.  Z szczecinka przez czarne w lesie to samo. 

to miałeś zajedwabiszcze drogi, trza było na jaką kawę zajechać

Edytowane przez soltys48
Opublikowano
6465 napisał:

Do szkoły chodziłem to po wybuchu w Czarnobylu całą klasą nas zaprowadzili do ośrodka zdrowia i kazali takie coś czerwone wypić gorzkie jak cholera. Do dziś to pamiętam. 

beee pamiętam to jakiś jod taki brązowożółty

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, mf362 napisał:

Fleksem przejedź

To nie to samo. Babka, specjalny młotek, tylko do tego, "gnotek", drewniany zydelek i się siedzi w stodole i klepie. Jakoś tam poradzę, kiedyś byli dużo lepsi w tej umiejętności ale to też od kosy dużo zależy. Stare SFK się super klepie, kupiłem jakieś czeskie dziadostwo w GS i nikt tego wyklepać nie umie... Potem się połakomiłem i zamówiłem nową, niby SFK, wytłoczony symbol, mówię będzie cacy... Ni wuja, też nawet stare chłopy nie dawali sobie z nią rady. Jak wyjadę te swoje starocie to chyba nie będzie czym już kosić, może na moje życie jeszcze starczą...

Opublikowano
Przed chwilą, soltys48 napisał:

to miałeś zajedwabiszcze drogi, trza było na jaką kawę zajechać

Wiesz jak jest,  ciągle nie ma czasu.  Gonią i gonią. Ale dzięki kiedyś nadejdzie ten dzień.  Pafnucy za późno się odezwał bo coś chciał od ciebie. 

Opublikowano
4 minuty temu, mf362 napisał:

Fleksem przejedź

Klepac to trza umic . Ostatnio gdzieś po dziadku znalazłem wykleoana kosę , założyłem to bosko się kosiło

Fleksem to te nowe, tych starych szkoda 

• Like 2
Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Na ostrej trudniej. Taki znajomy dziadek mnie kiedyś nauczył klepać kosę 

Drugi dziadek klepał na tej ostrej, pochodził z Mazur i oni tylko tam na takich klepali. U nas wszyscy na takich jak w linku.

Opublikowano

To nie to samo. Babka, specjalny młotek, tylko do tego, "gnotek", drewniany zydelek i się siedzi w stodole i klepie. Jakoś tam poradzę, kiedyś byli dużo lepsi w tej umiejętności ale to też od kosy dużo zależy. Stare SFK się super klepie, kupiłem jakieś czeskie dziadostwo w GS i nikt tego wyklepać nie umie... Potem się połakomiłem i zamówiłem nową, niby SFK, wytłoczony symbol, mówię będzie cacy... Ni wuja, też nawet stare chłopy nie dawali sobie z nią rady. Jak wyjadę te swoje starocie to chyba nie będzie czym już kosić, może na moje życie jeszcze starczą...

weź no @6465 mu powiedz jaka u mnie tj u Grzesia wisi, tą naklepiesz bez problemu

2 minuty temu, 6465 napisał:

Wiesz jak jest,  ciągle nie ma czasu.  Gonią i gonią. Ale dzięki kiedyś nadejdzie ten dzień.  Pafnucy za późno się odezwał bo coś chciał od ciebie. 

no chciał ale chyba mu mój towar nie podpasuje

Opublikowano

8 też chyba były. Ja innymi niż 9 kosić nie umiem, choć od biedy mam taką malutką, ze 40cm ma, dawniej się nią kosiło w ziemniakach jak spalinowych kos nie było.

Opublikowano

nom, patrzyłem. nie podejdzie. za dużo kombinacji.

1 minutę temu, soltys48 napisał:

no chciał ale chyba mu mój towar nie podpasuje

Opublikowano
dsbh napisał:

Dnia 17.02.2021 o 11:00, DANDYS napisał:

Mata etaty, na zawał jebnę

Co powiesz na taką trasę jak na pierwszym ujęciu ?

a daj Ty spokój , chociaż jest skarpa na filmie ale też nie miły widok, a u mnie zapasu po 10cm z każdej strony wysokość na 7m i trzeba było skręcić w prawo i cofać po omacku, miałem iść do domu już bo nie dawałem rady

Opublikowano

8 też chyba były. Ja innymi niż 9 kosić nie umiem, choć od biedy mam taką malutką, ze 40cm ma, dawniej się nią kosiło w ziemniakach jak spalinowych kos nie było.

Ja ma 7,9 i 11. Wszystkie  starsze ode mnie,  ale taką jak u @soltys48 widziałem to cacko z aluminiowym trzonkiem.

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik200598 napisał:

To takie cuda chyba tylko na Ziemiach Odzyskanych... U nas kosiska wszystkie na drewnie. Ja mam te którymi koszę z lat 70. a jedna nawet chyba z 60., jeszcze do zboża kupioną.

giermańskie to ze 100 letnią gwarancją

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, 6465 napisał:

U mnie też drewniane,  ojciec JE strugał 

Dwa dziadek robił, jedno "kupne" mam. 

@jacu Wszystko się kosi, trawę na zielono, trawę na siano, czasem jakieś zielsko w ziemniakach jak się spalinowej nie chce palić.

Edytowane przez Rolnik200598
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v