Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
27 minut temu, TheraRolnik napisał:

A to masz przydział od baby na 600l paliwa na miesiąc ? 😅 A jak nie starczy to co 🙊

Babe smarku do masz w nosie dla Ciebie to wielce szanowna pani małżonka moja

Wystarcza nawet zostaje bo trzeba wiedzieć jakie traktory kupować i jak nimi jeździć 

• Haha 1
Opublikowano
18 minut temu, jahooo napisał:

Ale taki 3+1 to w sam raz - jedną zawsze można odkręcić

Racja 

13 minut temu, stempos1980 napisał:

A to zetory dyma nie puszczają?🤔

Jak ma ciężko to wali kopciucha , albo jak silnik szrot

Opublikowano

a jak w Twoim silnik?

1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Jak ma ciężko to wali kopciucha , albo jak silnik szrot

Opublikowano
24 minuty temu, Ursus932 napisał:

Coś koło 20 ha orze 

No proste też się psuje , tylko w byle stodole idzie to naprawić 

A wiosną mogę jeszcze to agregatem przejechać ,czy od stycznia nie można już tego uprawiać 

gov.pl

przejdź do wyszukiwarkiUnia Europejska Logotyp Na granatowym tle 12 żółtych gwiazdek tworzących okrąg pod nim napis Unia Europejska

Grunty ugorowane

Do obszarów proekologicznych można zaliczyć grunty ugorowane. Na gruntach tych w okresie od 1 stycznia do 31 lipca w danym roku nie może być prowadzona produkcja rolna. Nieprowadzenie produkcji rolnej oznacza brak działalności rolniczej (tj.: brak produkcji, hodowli lub uprawy produktów rolnych, w tym zbiorów, dojenia, hodowli zwierząt oraz utrzymywania zwierząt do celów gospodarskich), bez uszczerbku dla wymogów określonych w ramach normy dobrej kultury rolnej dotyczącej obowiązku ustanowienia okrywy glebowej na obszarach erozyjnych. Dozwolone są działania zmierzające do stworzenia zielonej pokrywy glebowej do celów różnorodności biologicznej, w tym siew mieszanki nasion dzikich kwiatów. Po upływie wskazanego terminu można przywrócić grunty do produkcji. Na ugorach w ramach EFA obowiązuje:

• zakaz stosowania środków ochrony roślin w okresie utrzymywania ugoru;
  • zakaz wysiewu i uprawy gatunków roślin na cele produkcyjne, w tym zakaz wypasu i koszenia.

Ugory mogą być jednocześnie zaliczone jako uprawa w ramach dywersyfikacji upraw oraz jako obszar proekologiczny.

Opublikowano
9 minut temu, Łolek napisał:

Wystarcza nawet zostaje bo trzeba wiedzieć jakie traktory kupować i jak nimi jeździć 

No jak to jak jeździć ? Ile fabryka dała ! 😎

Opublikowano
3 minuty temu, Bananek napisał:

O kurła, Mareczku. Nie znałem cię z tej strony. 😉

Trza młodzież kurtury k**wa uczyć a nie tego no

Jak mnie wkurzają te szczawie jak gadają stary stara Zara bym takiemu wyebał aż by kozła postawił jest ojciec i matka a nie no Kurła 

• Like 5
Opublikowano
10 minut temu, Łolek napisał:

Marek mówisz że sierść trzeba do pionu postawić👍

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Łolek napisał:

Jak mnie wkurzają te szczawie jak gadają stary stara Zara bym takiemu wyebał aż by kozła postawił jest ojciec i matka a nie no Kurła 

znam takich co PET mówią na starszych.

zero szacunku, ale oczekują go od innych.

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano
1 minutę temu, Łolek napisał:

Oj oj Mareczku spokojnie 🙊 bo ci żyłka strzeli 😅

Opublikowano

nie krzycz Pan tak, bo się wystraszy, zamknie się w sobie, a o siusianiu w nocy nie wspomnę 

Opublikowano
5 minut temu, pafnucy napisał:

znam takich co PET mówią na starszych.

zero szacunku, ale oczekują go od innych.

oj już się za takich wezmą, oj się wezmą. na cały nowy ład badzie robić 🤣

Opublikowano
4 minuty temu, TheraRolnik napisał:

Oj oj Mareczku spokojnie 🙊 bo ci żyłka strzeli 😅

Co bym ją cię nie strzelił, młody kultura i szacunek ma być 🙂

Czy to jest kurna jasne 🧐

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

dostaliscie piękne rządowe kartki o nowym ladzie i dobrobycie jaki Was spotka?

Opublikowano

jak dostarczają? to jakieś jaja się z tego robić zaczynają....

Opublikowano
54 minuty temu, HF86 napisał:

to bida chyba bez ciągnika paszowoz wymieszać 🙉

A wkretarką nie da rady??? 

2 minuty temu, HF86 napisał:

dostaliscie piękne rządowe kartki o nowym ladzie i dobrobycie jaki Was spotka?

Tak,była w skrzynce na listy. Wziąłem, i wchodząc do domu przez kotłownię wrzuciłem od razu do pieca, tyle z tego pożytku chociaż

Opublikowano
19 minut temu, pafnucy napisał:

a jak w Twoim silnik?

Narazie lux ,moc jest ,oleju nie bierze , zimą może pompę wtryskową dam do sprawdzenia bo troszke jakby faluje na małych obrotach 

Opublikowano

poczta razem z listami wozi. I tam pisze że teraz będzie sprawiedliwie bo bogolom się do du..py dobiora i biednym dadzą. A takim jak ją to dalej tylko zasiłek pogrzebowy 😂

Opublikowano

@robert55555 no regułki to czytam , a po chłopsku mi przetłumacz 😊 znaczy od 1 stycznia już nie mogę nic tam grzebać ?

Opublikowano
Łolek napisał:

3 minuty temu, Bananek napisał:

O kurła, Mareczku. Nie znałem cię z tej strony. 😉

👍

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v