Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Bananek napisał:

A co wam w tej Unii nie pasuje? Ja go chwalę i będę chwalić. 

IMG_20211126_134137.jpg

No ale nie kupisz go za 5k ja miałem akpila mix na jednej belce i krył nie gorzej niż kv dobra maszyna musi kosztować niestety 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
4 minuty temu, Łolek napisał:

No ale nie kupisz go za 5k ja miałem akpila mix na jednej belce i krył nie gorzej niż kv dobra maszyna musi kosztować niestety 

Za tego dałem 6000 dwa lata temu. Proszę cię. 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Bananek napisał:

A sprzedałbyś go dzisiaj za 6 pewno nie  bo wart jest więcej 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano

To policjanci bekną. I po uprawnieniach emerytalnych.

U nas nikt się nie podłoży. 

Opublikowano
Łolek napisał:

1 minutę temu, Bananek napisał:

A sprzedałbyś go dzisiaj za 6 pewno nie  bo wart jest więcej 

Razy dwa, inaczej nie

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

To dziwne , @Bananek chwali i mój sąsiad też 🙂, Adam rozłóż to na czynniki tą porażkę ! Źle kryję , ciężko idzie , czy farba płatami odchodzi ? A może chce sprzedać , przetnę na pół i będe miał dwa 3 i 2 skiby 😛

A ile twój sąsiad orze ? Zetora też chwalą ci co nim robią 100mth rocznie bo im się nie psuje u mnie Zetor robi koło 500 rocznie i stale się sypie 

Sprzęgło było założone niby "lepsze" a po 2 latach już się ślizga, hydraulika 4 lata wytrzymała i znowu siada, zaraz remont silnika trzeba bo już chodzi coraz gorzej i stale się przy nim grzebie 

Jak Zetora nie było to 80tka też minimum raz w roku u mechanika 

Ot takie to "dobre, proste i się nie psuje" 😉

Opublikowano
4 godziny temu, Ursus932 napisał:

To jeszcze panie i panowie takie pytanie  ważniejsze niż te niemieckie pługi 😛, ugór zgłoszony na efa muszę zaorać do końca roku czy mogę to zrobić dopiero przyszłą wiosną ?? @robert55555

Ugor możesz zaorać w tym roku.

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Hydraulika to chyba pewne że siądzie jak 4 w obrocie nosi?

To był pożyczony pług na próbę czy da radę, na spokojnie szedł z nim także podobny pewnie będzie kupiony albo coś 3 skibowego z pacomatem 

Ten pług i tak lekki bo waży jakieś 1,2t

A agregat uprawowo siewny z którym jeździ waży koło 1,5t

Opublikowano

cicho tam. ja jeszcze obornik woze i woly trawy nie skończyły. 

Opublikowano

U mnie od 10tej pada. Już prawie 2mm spadło.

Ledwie rynny dają radę deszcz odebrać🤦‍♂️

Opublikowano
7 minut temu, 6465 napisał:

Musisz mi sprzedać ten patent jak dać rogaryn żreć raz na 3 dni?  Ja daje dwa razy dziennie. 

Jedyne, co mnie do poniedziałku interesuje to posypanie tego śrutą jeśli będę miał czas. No, podepchnąć też to trzeba. 😉 

IMG_20211126_145334.jpg

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, MarcinO10 napisał:

Nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych. Ale warto po słuchać.

Zwłaszcza ta niebywała okazja na ' nowy początek"

https://youtu.be/xdvucc_YfiQ

Dobrze że nie wiem co to jest.

Edytowane przez akooo
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v