Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6465 napisał:

1 minutę temu, Bananek napisał:

Koniecznie te kilka minut trzeba trzymać na jak najwyższych obrotach. 😉 Nie dziękuj.

Ona wtedy będzie tylko pyrkać z 0,5 minuty i już.

To za mało. Minimum 5 minut i 1800 obr/min.

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Zrobię Ci jutro zdjęcie jak nie zapomnę. W zasadzie to jest takie koło komina się zakręcić ale trochę ziemniaków, warzyw i buraków pastewnych w tym roku przewiozła. Wsadziłem w tym roku nowe deski, rama mocna to polata. Kiedyś był w niej jeszcze tył ale wziąłem kątówkę i upie*doliłem całą tylną ścianę żeby łatwiej ładować i wykładać było. Poprzedni właściciel miał do niej jeszcze kratkę na górę i prosięta na jarmark w niej woził.

O taką mi z kratką potrzebna to może bym ją nią te kury na wybieg wywoził bo 400m od kurnika mam drugie podwórko to tam by mogły biegać. Tylko co jak będą chciały jajka znieść🤔

1 minutę temu, Bananek napisał:

To za mało. Minimum 5 minut i 1800 obr/min.

Ni juha.

Opublikowano
18 minut temu, gregor1284 napisał:

Nigdy nie jadłem królika ale pewnego dnia dziadek postanowił przyrządzić. Wyciągnął jakieś zamrożone mięso z lodówki do gara i dawaj gotować. Ugotował to i taki barszcz do tego, no spróbowałem i dobre. Dopóki mamuśka z babcią nie wróciły... 🙊 Filety z kurczaka ugotował 😂

A ja lubią królika zająca po staropolsku w śmietanie.pychota

Opublikowano
Przed chwilą, 6465 napisał:

Tylko co jak będą chciały jajka znieść🤔

Buda z Poloneza Trucka i będą miał luksus, w niej jakieś skrzynki wymoszczone słomą i w razie deszczu będą miały gdzie wleźć. Sąsiad już tak z 10 lat ma. Mi ta tylna ściana nie potrzebna, ziemniaki w workach i trochę buraków wejdzie, jakiś worek z nawozem wrzucić, prosiaków nie wożę jak Senior Kaziu.

Opublikowano

Abo gniazda porobić na żuku i drabinkę do wchodzenia . Jechać butre odpiąć drabinkę oprzeć i niech tam biegają a wieczorem iść jak pochodzą burtę zapiąć i przywieźć na plac. I rano znowu jechać i to samo.

• Haha 1
Opublikowano

6465 zuka przerobisz, grzede wstawisz i zawsze kury mobilne będą..🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

Ale ile mtg siuntką robisz? Taki pi razy oko?

Zgorszony to ja całe życie, żebyś słyszał ile czasem leci łaciny...

Byś posłuchał mnie 🙊 albo ukraińców 😂 o toci to potrafią 

Opublikowano
6465 napisał:

Abo gniazda porobić na żuku i drabinkę do wchodzenia . Jechać butre odpiąć drabinkę oprzeć i niech tam biegają a wieczorem iść jak pochodzą burtę zapiąć i przywieźć na plac. I rano znowu jechać i to samo.

To na wuj jeździć?

Opublikowano
24 minuty temu, szymon09875 napisał:

Jak dłużej nie zmieniany to dobrze jest jak już z miski zleci odpalić na parę minut żeby z pompy zeszło :o

Miałem tak z pierogami ruskimi których nie cierpię a trafiłem chyba ze 3 razy, powiedziała że tak chwaliłem to zrobiła znowu... Na szczęście za długo tam nie jeździłem 

Nie no Tomek nie rób tak czasami :o

Znajomy boczku z Wietnamki pojadł na kawalerce 😂 zrzygał się im tam i więcej nie jeździł 😂

• Thanks 1
Opublikowano

Jak pszczoły będę je woził tylko nie na kwiat a na świeży siew 🙊

Jak pszczoły będę je woził tylko nie na kwiat a na świeży siew 🙊

poczekasz aż Bananek mieszanki posieje, pojedziesz w gosci pogadać. kury się popaść zdążą i do domu 🤣

Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał:

Też można. Ogólnie wiele rzeczy można wozić ale zależy gdzie i po co. W maju powiozłem złom od jednego gościa, myślałem, że z 200kg będzie a tu 330 było.

Opublikowano
Przed chwilą, HF86 napisał:

poczekasz aż Bananek mieszanki posieje, pojedziesz w gosci pogadać. kury się popaść zdążą i do domu 🤣

I ja pojjem i kury 😁

2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Znajomy boczku z Wietnamki pojadł na kawalerce 😂 zrzygał się im tam i więcej nie jeździł 😂

Kiedyś taką wietnamke oprawiałem, roboty w h*j a pożytek słaby.

Opublikowano
27 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Jak na razie 41mtg z jakimś tam haczykiem. Ale jeszcze mam przynajmniej jeden kurs z dwukołówką do zrobienia.

Ugotować w wodzie to nie...

A daj spokój jakie on niekiedy rzeczy gotował 😂 młodą kapustę gotował ale chuda mu wyszła, no to stwierdził że smalcu dołoży. Pomyliły mu się kostki i twarogu dwie wrzucił do tej kapusty. Tak miało być i uj, zjadł co nagotowal 😂 świński łeb kiedyś gotował i inne takie rarytasy 

• Haha 1
Opublikowano

I wszędzie na okolice będą gadać "ło chłop ze świeżymi jajami jedzie "🙂

Opublikowano
22 minuty temu, 6465 napisał:

Poaz ta skrzynkę na podnośnik, może bym sobie coś stworzył.🤔

Myślę uparszczyc coś takiego z ramy od starego opryskiwacza. Nie chcę który baniaka od opryskiwacza? 

22 minuty temu, HF86 napisał:

benzyna lepiej ten silnik umyje 🤭

Nafta 🙊

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v