Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał:

To nic na ten temat nie wiedziałem.

Ale to ja nie nawidze tego smrodu. Już bym wolał cielaka pod stołem chodować albo świnie pod łóżkiem tylko nie kury.

A że od kur smród kurla, tak napisałeś jakby w chałupie. No mi też ten drób śmierdzi, ale od strony Somsiadów to on mi będzie pachniał, a perliki niczym skowronki 

Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał:

Ale to ja nie nawidze tego smrodu. Już bym wolał cielaka pod stołem chodować albo świnie pod łóżkiem tylko nie kury.

Zależy co komu śmierdzi bo dla mnie najgorszy świński a spod drobiu to najgorszy był spod brojlerów jak się wyrzucało raz, po wybiciu całego rzutu. O to była siłownia darmowa, uklepane, udeptane i smród nie do wytrzymania. Ale jak się sprząta co tydzień czy dwa to bezproblemowo.

Opublikowano

no po zimie jak się kurniki czyści to przez tydzień na podwórku czuć nawet sąsiad na piwo nie przychodzi 

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Zależy co komu śmierdzi bo dla mnie najgorszy świński a spod drobiu to najgorszy był spod brojlerów jak się wyrzucało raz, po wybiciu całego rzutu. O to była siłownia darmowa, uklepane, udeptane i smród nie do wytrzymania. Ale jak się sprząta co tydzień czy dwa to bezproblemowo.

I między tymi kurczakami chodzisz ?? Toć ja bym z 50 sztuk na widłach wyrzucił bo te gamonie się nie chcą ruszyć nawet 

Opublikowano

Najpierw przeganiam na jedną połowę, wyrzucam, ścielę i na drugą połowę już czystą przeganiam. Trochę zabawy ale w rezultacie człowiek mniej zmęczony, mniej smrodu i dla nich też większy komfort. To trzeba delikatnie, nie szturchać widłami ale "dać im do zrozumienia" żeby się przeniosły.

Opublikowano
3 minuty temu, TheraRolnik napisał:

Nie wiem czy by paliwa w baku starczyło

Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Najgorszy to osad z oczyszczalni , miejskie gówno  🥴😅

Opublikowano

Jak jeszcze do technikum chodziłem to jeździłem na łapanie brojlerów. Jak się zaczynało o 18-19 późno wiosna/latem i przy pierwszym otwieraniu drzwi słońce od blachy się odbijało i błysnelo po kurczakach to skakały jak by im kto prądem pod ogon dał :D

Opublikowano
1 minutę temu, donweter1989 napisał:

Pomiot kurzy pod względem smrodu najgorszy. Mam porównanie. W okolicy była ferma drobiu, jest ferma trzody i była chodowla kilkuset krów. To jak na pola rozwozili to jednak pomiot capiał najbardziej.

Ale gorzej jednak śmierdzi "kompost", sąsiad jak wywozi na warzywnik jesienią taki ze skoszonej trawy, chwastów, odpadków to capi niemiłosiernie.

Opublikowano
1 minutę temu, TheraRolnik napisał:

A co za kłopot przegonić na czas wyrzucania gnoju ?

Przeganiales kiedyś brojlery ? One czasu potrzebują żeby od karmidla do poidła się przejsc a co dopiero przeganiać do innego pomieszczenia.

Opublikowano

Gęsi nie miałem ale oceniając kaczki, kury, indyki, brojlery i perlice to najgorzej perlice oceniam. Średnio raz na rzut zachodzę rano do stajni a te k*rwy fruwają po całym chlewie, bo mam brojlery co cały czas w zamknięciu trzymam ale jak bardziej "fruwają" to potrafią zrzucić albo przesunąć siatki górnicze i wyskoczą. Połapać te france jak uciekną albo złapać do zabicia to najgorsza robota ale mięso dobre...

Opublikowano
3 minuty temu, szymon09875 napisał:

Przeganiales kiedyś brojlery ? One czasu potrzebują żeby od karmidla do poidła się przejsc a co dopiero przeganiać do innego pomieszczenia.

Tak przeganiałem, cały czas mamy kurczaki 😉 

Opublikowano
13 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Gęsi nie miałem ale oceniając kaczki, kury, indyki, brojlery i perlice to najgorzej perlice oceniam. Średnio raz na rzut zachodzę rano do stajni a te k*rwy fruwają po całym chlewie, bo mam brojlery co cały czas w zamknięciu trzymam ale jak bardziej "fruwają" to potrafią zrzucić albo przesunąć siatki górnicze i wyskoczą. Połapać te france jak uciekną albo złapać do zabicia to najgorsza robota ale mięso dobre...

U sąsiada przefruwa to nad bramą a potem po wylądowaniu biega przy bramie i xhalape drze. Wpuści je na podwórko to znów desant i darcie mordy 

• Haha 1
Opublikowano
41 minut temu, szczypka napisał:

no po zimie jak się kurniki czyści to przez tydzień na podwórku czuć nawet sąsiad na piwo nie przychodzi 

Ile godz nocy mają u Ciebie kury ? 10 godz będzie ok. ? 

Opublikowano
46 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

A tak z ciekawości, ile przeciętnie jaj znoszą te kury przy twoim zywieniu na sztuke?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, donweter1989 napisał:

Pomiot kurzy pod względem smrodu najgorszy. Mam porównanie. W okolicy była ferma drobiu, jest ferma trzody i była chodowla kilkuset krów. To jak na pola rozwozili to jednak pomiot capiał najbardziej.

Ale jako nawóz to wszystkie pieniądze wart. Mnie jak czasami się uda zdobyć i rozwożą to cała wieś ma dosyć ale za to jak wszystko później rośnie. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, Azor07 napisał:

Ile godz nocy mają u Ciebie kury ? 10 godz będzie ok. ? 

u mnie 0 , do niesienia , póżniej idą jak chcą w ,,szarówce''spać , do drugiego pomieszczenia   .  A Jak wam sprawują się te co wyjdą ? ,bo kiedyś jeszcze słońce na niebie a już szły do kurnika . Dzisiejsze trzeba zaganiać ,bo jak nie to i 30 procent nie wejdzie. Ale są i takie że w ogóle z kurnika nie wychodzą . Swiat się zmienia😐.                A z tymi drabinkami kurom ,to różnie ,kurki dwudziesto kilku tygodniowe przywiezione z ferm nie znają drabinek ,i taka hołota kładzie się na posadzce ,póżniej tylko co niektóre włażą na drabinki  . KIedyś to każda chciała jak najwyżej na ziemi żadna nie zostala ,może z tego względu że na górze cieplej było ?

Edytowane przez kizak
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v