Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, pafnucy napisał:

a co byś udoskonalił, gdybyś mógł?

Ale nie mogę nic wielu było co chciało uzdrawiać świat i nic nie wyszło bo durnota ma nie ograniczone władze na świecie .

Opublikowano

Dzieci młode, 17, 14 i 2 lata. Jego ojciec z 2ha zrobił 10, on z 10 zrobił 30, wymienił C-360 na DF, dokupił kombajn i nową Valtrę i trochę nowych gratów, pobudował jakieś tam wiaty, silosy, oborę coś tam powiększył i stwierdził, że on już swoje zdziałał. U nas większość już odpuszcza wilczy pęd aby więcej i więcej- przejadło się co poniektórym.

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Ale nie mogę nic wielu było co chciało uzdrawiać świat i nic nie wyszło bo durnota ma nie ograniczone władze na świecie .

ale co byś chciał? co jest źle?

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Cała familia przy tym robi. 4 krowy, 2 maciory, byczków trochę, po 300 kurczaków jeden rzut i 100 niosek, z 0,5ha ziemniaków, reszta zboża, rzepak, kukurydza. Stwierdził, że więcej nie dobiera bo na życie tyle wystarcza a więcej się ugonić to nie ma sensu żeby robić aby robić.

Bo Ty na to czasu nie masz a gdzie tam jeszcze więcej... Kto to widział drugi pokos w listopadzie robić, dziadek chociaż z 1929 roku był to by się za głowę złapał jakby to usłyszał.

W zeszłym roku też tak zbierałem i co ? 😊

A słyszałeś takie powiedzenie że jak stoisz w miejscu to tak na prawdę się cofasz ? 😉

Edytowane przez TheraRolnik
Opublikowano
2 minuty temu, TheraRolnik napisał:

W zeszłym roku też tak zbierałem i co ? 😊

A słyszałeś takie powiedzenie że jak stoisz w miejscu to tak na prawdę się cofasz ? 😉

Tak. Wolę się cofać i mieć spokój a rano wstawać ze spokojną głową. 

I co? A jaką to ma wartość jak pierwszy pokos koszony w czerwcu czy lipcu, drugi w listopadzie? Zapchajkicha i tyle. 

• Like 3
Opublikowano
5 minut temu, TheraRolnik napisał:

W zeszłym roku też tak zbierałem i co ? 😊

poczekaj trochę to drugi z pierwszym zabierzesz. 

Opublikowano
7 minut temu, galan99 napisał:

To nie durnota, to jest sterowane. Przez kogo to chyba nie trzeba mówić? Kto ma kasę ten ma i lejce żeby tym sterować 

Opublikowano

Ty już się o wartość nie martw 😊 Jak jest czas to się zbiera ;) na wiosnę chodziłem do pracy i zbierałem łąki jak pracować skończyłem, tak samo teraz na jesień 😉

4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

I co? A jaką to ma wartość jak pierwszy pokos koszony w czerwcu czy lipcu, drugi w listopadzie? Zapchajkicha i tyle. 

Opublikowano
7 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Jak jest dobrej jakości zapchaj kicha to i miej treściwych idzie. Ale to nie przetłumaczy 

Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Jak jest dobrej jakości zapchaj kicha to i miej treściwych idzie

To nawet u królików widać... Jak dasz ładnej trawy to zboża mniej idzie a jak dasz ścierwa to połowę albo więcej zadepczą i tylko za zbożem patrzą.

Opublikowano (edytowane)

25 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

No takiego pszczelarza to by z Ciebie nie było jakbyś wszystko robił wedle zasady "jak jest czas to się robi"... A zresztą po co ja dyskutuję, co nie @gregor1284?

Bydło raczej nie narzeka 👍😉 ani na czas ani na złą jakość paszy 😉

Zdjęcie z "teraz" 😉

Edytowane przez TheraRolnik
Opublikowano
5 minut temu, TheraRolnik napisał:

Bydło raczej nie narzeka 👍😉 ani na czas ani na złą jakość paszy 😉

A To nie ty czasem miałeś mniejszą wydajność mleczną od HF'ów niż ja od ekologicznie chowanych angusów?

• Haha 2
Opublikowano
3 godziny temu, TheraRolnik napisał:

Tzn ? 🙊🙊

No skoro tak tato karze robić to znaczy że Ty u niego robisz. To pytam z ciekawości tak ile go kasujesz za oranie :o

2 godziny temu, gregor1284 napisał:

Kurła i tak przy niej przybrałem, tu to takie smażone ale ciasto nie wiem jak się na to wyrabia. A ch*j najwyżej pies się zrzyga, lepiej on niech zje niż ma mnie zgaga mordować. Toć jej nie powiem wprost jak ten niżej, bo smutno jej będzie a jak jej smutno będzie to będę miał nudny wieczór 🙊

Ja tam mówię od razu jak coś mi nie smakuje żeby mnie tym nie futrowala więcej, albo co zmienić żeby następnym razem było lepsze, trochę się powkurza ale potem dziękuję :D

1 godzinę temu, TheraRolnik napisał:

No widzisz a ja idę w drugą stronę, zamiast likwidować to chce zwiększyć ilość 😉 jak na razie cel to dojść do 100 szt opasów

Hmm a co na to tato ?

Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał:

No skoro tak tato karze robić to znaczy że Ty u niego robisz. To pytam z ciekawości tak ile go kasujesz za oranie :o

Ja Hmm a co na to tato ?

A co mam kasować ? Wolę zaorać i mieć spokój 👍 tym bardziej na zimę nigdy nie mówiłem że orka zła 

A co ma być ? Jak będzie gdzie wstawić to i bydło będzie 😉

4 minuty temu, kris91 napisał:

Jak on karmi te opasy tak jak zbiera trawy to 🙆‍♂️🙆‍♂️

Byki 700-900kg, za mało ? To ile mają mieć ? 1,5t ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v