Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, Sylwekx25 napisał:

A jest coś na co trzeba bardziej zwracać uwagę podczas pracy ? jakieś słabe punkty ?

Przede wszystkim Twój wzrok w większości ma patrzeć na prasę podczas pracy, czy wszystkie pasy się kręcą,  rolki.., czy pas gdzieś na bok nie przekręca. U mnie w kruchym drobnym sianie na tylniej część tylniej klapy przy zbieraku lubi się czasami zapychać sieczka i wtedy pas idzie na bok, od czasu do czasu trzeba wyjść i wywalić ta sieczkę a tak to prosta  prasa w obsłudze, ilość poddawania sznurka w komputerze se ustawiamy.

• Thanks 1
Opublikowano
Sylwekx25 napisał:

Chłopaki użytkuje ktoś taką prasę ? tak się zastanawiam czy osiemdziesiątka da radę czy trzeba kupić mocniejszego konia 🤔 albo ewentualnie instalację w forszu przystosować

prasa.jpg

prasa2.jpg

Ja, tylko w innym opakowaniu. Będziesz pan zadowolony.

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, bratrolnika napisał:

Mówisz??? Ja sam siebie czasem na zdjęciach nie poznaję

Widziałem to z extrabykiem i od razu poznałem

Edytowane przez Winnetou
Opublikowano

Taki jak do piły łańcuchowej

6 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Dzięki. Do tej pory też użytkowałem pasówki to jakoś już jestem przyzwyczajony do patrzenia na prasę. ;) Ps do centralnego smarowania łańcuchów jaki olej wlewasz ?

Opublikowano
32 minuty temu, szymon09875 napisał:

A ile ja tego na spacery wyprowadziłem, bo jazda tego nazwać nie można 🤣 najpierw motorynkę potem kadeta a na koniec Simsona sr51 :D

a i WSK chwilę była 

Ten czerwony ze zdjęcia latał i się nie psuł (a raczej psuł się bardzo rzadko), zielony co chwilę był pchany, w końcu rozprzedalem go na części

21 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Mnie to teraz też już nie kręci. Ot czasem latem w niedzielę sobie pola wską objadę. Ale jak się miało naście lat to nawet zimą się jeździło 😅 . Kalesony , dwie pary spodni , dwie bluzy , kurtka i poszedł. Tylko pysk strasznie mroziło 😂

Jak się do szkoły pociągiem jeździło i trzeba było dojechac na stację to były dwie opcje: jechać rowerem, ubrać się na cebulkę, i dojechać z mokrymi plecami i zimnym ryjem, albo wsiąść na rometa i dojechać zmarznięty ale nie przepocony

6 minut temu, Winnetou napisał:

Widziałem to z extrabykiem i od razu poznałem. A to ja.Trochę spreparowałem i chyba nikt nie pozna😅

IMG_20211010_142254.jpg

Xiaomi mieliście 30 lat temu???

Opublikowano (edytowane)

"No k**wa tonę pokazuje"     xD załapał że pokazało 1080 g i mówi  że pokazuje 180 kg/ha, chce wysiać 200kg i mówi że musi siewnik ustawić na zmniejszenie   xD no i ustawił na wysiew normalny,  miał ustawione na C i tak powinno być na normalnym wysiewie żeby wysiać te 200 kg xD a ustawił na A, gdzie na normalnym to jest najmniejszy wysiew, wysiewał 108 kg według próby, miał na zmniejszonym na C6 czyli po przestawieniu na normalny na A1 najprawdopodobniej według jego odczytu wagi mógł wysiać 109 kg a nie 190 . No i k**wa to ja się boję się o samą jakość próby, chyba że skrzynia przekładniowa działa u niego w drugą stronę.   xD

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
Sylwekx25 napisał:

Bananek napisał:

Sylwekx25 napisał:

Szeroki. Bodajże 210 cm

Chcesz się zamienić? 🤔

A broń Panie Boże 😅. Hesston ma 120 , dosyć mi już to nerwów zjadło 😜

To tu mam 140. 😉 Chcesz? Ostatnia szansa. 😉

radekz200 napisał:

Przed chwilą, Bananek napisał:

Ciekawe jak, agata dziś zamknięta. 😉

Jak to?

Tak to. Niedzielę mamy. Meblowe w niedzielę zamknięte. Na czym chcesz leżeć jak narożnik pod kluczem.

Opublikowano
2 godziny temu, PRIMO napisał:

🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

Siedź w domu bo ziomb i zmarzniesz🥶 a potem ahu ahu i do piachu. 😁

Nie zamarzłem

Lux pogoda na rowerek

IMG_20211010_140959.jpg

2 godziny temu, Chłoporobotnik napisał:

Daleko jeszcze masz do zakończenia sezonu prac polowych?

w sumie mógł bym i w tym tygodniu zakończyć, ale trochę poplonu jeszcze rośnie, a to jeszcze obornik pod pług... no i tak zejdzie do listopada.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v