Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

https://youtu.be/AagRYDxrZ7k

Chłoporobotnik napisał:

Przed chwilą, slawek74 napisał:

to nie Ty przpadkiem 🤔🤭😜

A i owszem panie chuderlaku. Prędzej chudy zdechnie niż gruby schudnie.

ano mam trochę nadwagi 😉

Opublikowano
Przed chwilą, szymon09875 napisał:

Dokładnie :)

ale nawet to roslo jakoś, klienci nie narzekali. Bo to było w czasach jak odchowywalem i sprzedawałem takie 150-200kg

Sąsiad jak byłem małym brzdącem jeszcze przytargał cielaka, byczka, pasł go na łańcuchu pamiętam. Nie tak dawno siedząc i opróżniając szkło zapytałem go o to. Mówi tak- pracował wtedy w ubojni, przywieźli cielaka do utylizacji, chudy, chodzić nie mógł, kierownik mówi, chcesz to rób z nim co chcesz, papier się wystawi. Wziął, żona go lekowała długo a potem się pozbierał. Ale to hobby- to taki gospodarz jak i ja, teraz już tylko warzywnik mu został bo kto ma robić jak on ledwo widzi.

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Sąsiad jak byłem małym brzdącem jeszcze przytargał cielaka, byczka, pasł go na łańcuchu pamiętam. Nie tak dawno siedząc i opróżniając szkło zapytałem go o to. Mówi tak- pracował wtedy w ubojni, przywieźli cielaka do utylizacji, chudy, chodzić nie mógł, kierownik mówi, chcesz to rób z nim co chcesz, papier się wystawi. Wziął, żona go lekowała długo a potem się pozbierał. Ale to hobby- to taki gospodarz jak i ja, teraz już tylko warzywnik mu został bo kto ma robić jak on ledwo widzi.

Kupiłem w lato jakoś jaloszkę która coś z nogą miała i nie mogła dobrze chodzić. Teraz to zapierdziela Jak brak. No i ze 3 tygodnie temu jałowkę po wycieleniu od takiego co "w telewizji widział że krowy tyyle mleka dają to kupił, a to uja prawda i jeszcze ledwo toto wstaje, a chude"  wykurowalo się toto i łazi po łące, mleka nabiera. 

1 minutę temu, slawek74 napisał:

to nie o niego chodziło tylko o filmik z pasztetem

Luz 

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Kupiłem w lato jakoś jaloszkę która coś z nogą miała i nie mogła dobrze chodzić. Teraz to zapierdziela Jak brak. No i ze 3 tygodnie temu jałowkę po wycieleniu od takiego co "w telewizji widział że krowy tyyle mleka dają to kupił, a to uja prawda i jeszcze ledwo toto wstaje, a chude"  wykurowalo się toto i łazi po łące, mleka nabiera. 

Bo do wszystkiego trzeba mieć podejście odpowiednie... Żona tego gościa jest taką "znachorką" od zwierząt, indyka kiedyś jak go na nogi chwyciło to smarowała jakimiś maściami co sama je robiła... Ma kobita spore pojęcie o tym.

Opublikowano

Znajomy dostał prosiaka  który nic nie chciał rosnąć u kogos,a u niego jakoś pomalutku odżył .Potem te świnke przywiezli do nas żeby ojciec knura puścił to wsk-ą przyjechali z tą świnką .ubelskie wieje jak diabli nie ma jak pryskać już 2-gi dzień .

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Bo do wszystkiego trzeba mieć podejście odpowiednie... Żona tego gościa jest taką "znachorką" od zwierząt, indyka kiedyś jak go na nogi chwyciło to smarowała jakimiś maściami co sama je robiła... Ma kobita spore pojęcie o tym.

Weta starego daty mamy, to ma różne przepisy na te smarowidła itp

1 minutę temu, krzysiek1979 napisał:

Znajomy dostał prosiaka  który nic nie chciał rosnąć u kogos,a u niego jakoś pomalutku odżył .Potem te świnke przywiezli do nas żeby ojciec knura puścił to wsk-ą przyjechali z tą świnką .ubelskie wieje jak diabli nie ma jak pryskać już 2-gi dzień .

Miałem jaloszke co rosnąć nie chciała, sprzedałem to wioskę obok to jak to wyrosło 😮

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Weta starego daty mamy, to ma różne przepisy na te smarowidła itp

U nas taki po 50. jest i do tego gabinet z córką prowadzi. Ale córka to co najwyżej koty i psy leczyć. W sumie teraz jak jest coś duże, wyrośnięte- indyk czy królik i oznaki choroby to w łeb i do zamrażarki. Szkoda leczyć. Indyk jeden zachorował- mały był to do weta, leki, odżył trochę ale mimo wszystko mały został, okres karencji minął, dalej nie widać wielkiej poprawy to klup, 9kg mięsa było. Potem dwa bez oznak zabite, teraz jeszcze indor i indyczka żyją bo miejsca w zamrażarce na nie nie ma.

Opublikowano

Z Merylin się dogadał że jak mu sztukę zabije, to sztuka dla niej. Zabiła dwie, oprawiła, oskubała, podzieliła mięso i coś tam upiekli. Zjadła kawałek i zapakowała mu obydwie żeby zabrał 😂 ja tego nigdy nie jadłem i nie mam chęci, a ona dla siebie samej nie chce tego przygotowywać 

Opublikowano

U nas był taki dziadek do zwierząt przychodził jak coś chorowało i miał człowiek jakąś lekką ręke bo potrafił uratowć .Nam wykastrował kilka tysiecy prosiaków przez wszystkie lata i żadne nie zdechło .Knury po weterynarzach potrafiły ropieć a on to rozcinał nawet jakieś larwy wyżucał moczem kazał zalewać i goiło się w oczach .

Opublikowano

Sąsiad ma szwagra takiego szarlatana to jakieś błony krowom z oczu żyletką wycina i inne takie cuda robi, uroki nawet zdejmuje 🤦‍♂️

Matka jak powiedziała że mogło by popadać a miał trawę skoszoną to ze 3 lata do samej śmierci jej się nie odzywali 

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Po wszystkim , jak znajomy się ocknął kierowca tira podszedł i zapytał dlaczego zajechał mu drogę

połowa kierowców ciężarówek których widzę ma łeb w telefonie - 3 sekundy w telefon 3 sekundy na drogę 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v