Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przykry widok dzisiej - gość orze po rzepaku i zatrzymuje ciągnik, bierze wykrywacz metalu i sprawdza czy może jechać. W żniwa złapał 4m deskę z krokwiakami. 3 koła w bizonie załatwił.

Sprawiedliwość jakaś musi być i karma powinna wrócić. 

2 minuty temu, radekz200 napisał:

@Agrest jak kazałeś szefie 😛😛

3BB37BBF-5427-4D54-A04D-263B64F6E3AA.jpeg

Ja nie ksiądz żeby kazanie głosić. 🤣.

Expert na 12 ha. Obszarnik  jak nic.

Opublikowano

No i posiana pszenica.

Dziś zważyłem

Ustawiłem na 152 kg bo tak wychodziło z MTN no a wysiał 155kg.

Kurła jakoś tak dziwnie całe pole zasiać skrzynią i nie wieźć worków.

250 kg pszenicy wchodzi do pełna.

Teraz czekać jak powschodzi by zobaczyć efekt siania.

Pszenżyto ze 3 dni jeszcze i powinno być widać bo już przebija się.

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, DANDYS napisał:

a legato tylko pół litra

tylko

Kanalizacja kosztowała. Poszło na bidet brakło na legato🤭

Opublikowano
26 minut temu, Agrest napisał:

Przykry widok dzisiej - gość orze po rzepaku i zatrzymuje ciągnik, bierze wykrywacz metalu i sprawdza czy może jechać. W żniwa złapał 4m deskę z krokwiakami. 3 koła w bizonie załatwił.

Kurła policz dobrze że na 4 ha 😛😛

Opublikowano
14 minut temu, radekz200 napisał:

Kurła policz dobrze że na 4 ha 😛😛

Kurła, myślałem że to 2kg🤦‍♂️

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, DANDYS napisał:

nie wiem jak to liczysz że na 4ha

1400 g : 350g = 4 ha 

Kurła teraz się nie dziwie że grzebiesz łychą w piachu 😂😂😂

Edytowane przez radekz200
  • Haha 1
Opublikowano
Agrest napisał:

Przykry widok dzisiej - gość orze po rzepaku i zatrzymuje ciągnik, bierze wykrywacz metalu i sprawdza czy może jechać. W żniwa złapał 4m deskę z krokwiakami. 3 koła w bizonie załatwił. Sprawiedliwość jakaś musi być i karma powinna wrócić. 

Gorzej jak to właśnie do niego karma wróciła.

Opublikowano
2 godziny temu, jacor73 napisał:

U mnie ostatnio były z PIORIN'u, też mnie nie zastały, umówiłem się na konkretny termin tak jak chciały, ale niestety(raczej stety) nie pojawiły się.

Za czym jeżdżą? 

57 minut temu, Agrest napisał:

No może zasłużył sobie w jakiś sposób,  wiadomo co kto myśli

Opublikowano
4 minuty temu, Bananek napisał:

Gorzej jak to właśnie do niego karma wróciła.

2 minuty temu, farmtrac8244 napisał:

Za czym jeżdżą? 

No może zasłużył sobie w jakiś sposób,  wiadomo co kto myśli

Z tego co zdążyłem poznać to absolutnie nie. W porządku chłop. Niby dwa razy wyrządził mi szkodę, ale nie było żadnego problemu, wymigiwania się. Ile powiedziałem tyle wypłacił.  W polu robi tak by nie szkodzić innym. Miedzy nie wyorze drogi nie za***rdoli, jak to inni miejscowi w zwyczaju mają 

Opublikowano
4 minuty temu, stempos1980 napisał:

Chyba nabrałeś na wozidlo a nie ha😂🤣😂

całe 10 ha :)

Się szarpnełem, nowe ryżowe roku nie wytrzymały... 

IMG_20211005_180700.jpg

Tu jest 17ha i ekologia, i nie chce zejść z Ekologii i oddać mi

IMG_20210926_075326.jpg

Opublikowano
Agrest napisał:

Z tego co zdążyłem poznać to absolutnie nie. W porządku chłop. Niby dwa razy wyrządził mi szkodę, ale nie było żadnego problemu, wymigiwania się. Ile powiedziałem tyle wypłacił.  W polu robi tak by nie szkodzić innym. Miedzy nie wyorze drogi nie za***rdoli, jak to inni miejscowi w zwyczaju mają

Może cicha woda...

Opublikowano
4 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Ja dziś wolne od hydrauliki mam, ON w Radzyniu kypiony na bieżące potrzeby po 5.52, pszenica na mąkę zmielona 102kg za 50zł w tym roku ponad 60kg wyszło , teraz kurła drożdży zapas i kryzys może być  z głodu się nie umrze, chleba się napiecze ziemniaki w piwnicy😁

A jeszcse drewna musze dowieźć na zimę. Rysiu jaką łuparkę polecisz, ktoś w okolicy sprzedaje takie do ciagnika?

Ja mam świdrową do ciągnika to łupię syrowe, a taka hydrauliczna na 230v to mam do suchych i łupię pod dachem. Na olx szukaj.

Ja dziś wolne od hydrauliki mam, ON w Radzyniu kypiony na bieżące potrzeby po 5.52, pszenica na mąkę zmielona 102kg za 50zł w tym roku ponad 60kg wyszło , teraz kurła drożdży zapas i kryzys może być  z głodu się nie umrze, chleba się napiecze ziemniaki w piwnicy😁

A jeszcse drewna musze dowieźć na zimę. Rysiu jaką łuparkę polecisz, ktoś w okolicy sprzedaje takie do ciagnika?

Ja mam świdrową do ciągnika to łupię syrowe, a taka hydrauliczna na 230v to mam do suchych i łupię pod dachem. Na olx szukaj.

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v