Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Łolek napisał:

tak doprawili  że  z rok trawy nie będzie a sąsiad  20 kilo lubinu na 3 ha rozsial i mu po tym przejechali

to co się dziwić, że się wkurwił. Mnie też okropnie denerwuje brak poszanowania czyjejś uprawy. Zapytaliście typa czy można będzie przejechać po jego działce?

ja nie działkowiec, ale takich rzeczy nie trawię.

inna sprawa jakby mnie kto wcześniej zapytał.

Edytowane przez Bananek
Opublikowano

Jeśli trawa w pasie drogowym to nie ma potrzeby pytać. Kiedyś miałem takie zdarzenie. Gość do gminy poleciał że mu trawę Przy drodze zjeździłem to mu powiedzieli że pas drogowy jest własnością gminy.

Opublikowano (edytowane)

@6465 pal licho trawę, ale łubin chyba nie rośnie tam w pasie drogowym.

No i wydaje mi się, że ten wpis łolka napisany w takim trochę złośliwym tonie. Obym się mylił.

Edytowane przez Bananek
Opublikowano
Przed chwilą, Bananek napisał:

@6465 pal licho trawę, ale łubin chyba nie rośnie tam w pasie drogowym.

Ale co w tym stadium temu lubinowi będzie ? 

U sąsiada kosili, przejechał mi po poprzeczniakiem trawy, małego rzepaku już po wschodach i po lucernie skoszonej, bo pole dłuższym bokiem schodzi się do mojego poprzeczniaka, po dwóch dniach śladu na rzepaku nie było że przejechał.

Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał:

Ale co w tym stadium temu lubinowi będzie ?

nie chodzi o to, że zniszczyli mu ten łubin, ale o sam fakt jeżdzenia po uprawie bez pozwolenia. Jeśli zapytali to ok, ale tak.... to nie po mojemu. Pamiętam jak mi po gorczycy takiej jak mam teraz jeździli bo obok kosili qq. to żeby dziad jeden z drugim choć nie zawracali na moim to pal sześć, ale to kręgi walili z pełnymi wózkami. Jest zdjęcie @6465 z tucanem, tam pod spodem poczytaj jakie mam zdanie na temat jeżdżenia po moim bez pytania.

Opublikowano
Przed chwilą, Łolek napisał:

łubin 🍌no proszę Cię  jak by chociaż z  10 bylo widać  to nikt  by tam nie jeździl a tam perz i wymoczyna

choćby tam 4 roślinki po rogach tylko rosły to powinno się zapytać wpierw czy można przejechać po jego

Opublikowano

Mam łubin do sprzedania jakbyś chciał mu ten perz przesiać🤭

Opublikowano
1 minutę temu, Bananek napisał:

choćby tam 4 roślinki po rogach tylko rosły to powinno się zapytać wpierw czy można przejechać po jego

Mnie nie było  na polu a  jak wid,ieli że  puste to pojechali 

A tu nie chodzilo o ten j**any łubin to   tylko pretekst

Opublikowano
bratrolnika napisał:

2 godziny temu, superfarmer02 napisał:

to się na wywrotkę nie nadaje 1.6m szerokości i to tego tak zbudowana że żeby to skrętne było to by trzeba cała ramę przerabiać 🙈 jedynie tak jak mówiłem obić blachą i będzie na sieczkę

Podeślij zdjęcia, to ci powiem co i jak

Nawet nie wiesz jaką ja mam wyobraźnię😉

32 minuty temu, superfarmer02 napisał:

ja bym na poplon dał obornik i wynajął kogoś z talezówką żeby to trochę pociol i wymieszał

Trochę się zgubiłem, tak komuś podpowiada czy szukasz kogoś z talerzówką???

jak będę miał chwilę to może wyśle choć obawiam się że gra nie warta świeczki

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, Ursus932 napisał:

I ja też mam , żółty odwiany  😊

Po wiela? Na wiosnę będę potrzebował  ze 150kg. A tak wogule to ile się tego sieje na 1ha?

Opublikowano
Przed chwilą, stempos1980 napisał:

Pany potrzebna mi mapka w celach projektowych 1:500 i mapka gospodarstwa do starostwa to załatwię to sam czy potrzebny właściciel gospodarstwa w postaci mojej ślubnej?

Potrzebny właściciel i opłata 100. A do celów projektowych to chyba jeszcze więcej.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v