Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Trzeba spać bo jutro o 6 trzeba wstawać jęczmień siać póki wilgoć z rosy bo potem nie będzie widać którędy jechać jak kurzyć będzie 🙆🏻‍♂️

Nie kupuję siewnika, póki ten kołami kręci to niech sieje, a że przeżytek to hvj, nic po nowocześniejszym więcej nie urośnie.

Ja po 16 posiałem 3,5ha. Czekałem bo zaczęło padać.  Niby 1,5mm ale zwilżyło i bez kurzu się obeszło. Na jutro zostało 6ha.

Opublikowano

Człowiek szkoły jeszcze nie skończył, a już długi miał 😅 Życie mnie już nauczyło, że lepiej małą łyżeczką jeść ale swoją, niż chochlą a później biedować skąd na raty wziąć i z tych nerwów może człowiek zdrowia stracić, zwłaszcza przy żywym inwentarzu, kolega miał ładne budynki, krowy, maszyny, kredyty i od jednego zadania paszy wszystko się wyłożyło (mówił że niby od zebranego zająca w pryzmę jad kiełbasiany się zrobił), wszystko poszło w licytację, ale na szczęście budynki mu zostały i chodzi normalnie na etat i odżył jak nie wiem 🙄

• Like 1
Opublikowano

Ustawiłem na 350 ale wysiałem dużo mniej. Sporo krótkich ości i próba kręcona nie pokrywa się z wysiewem. Potem zwiększyłem wysiew

Opublikowano
4 minuty temu, witejus napisał:

Nie pomyliło się coś?O.o

No nie bo bylem na tym, myślę 20, no max 30 tys i może się mnie uda kupić, a tu dwóch tak się licytowali że ze śmiechu chłopy padali i obstawiali który wygra, a co najciekawsze ten co wygrał to w zeszłym roku mu się zmarło i syn przejął 🤦‍♂️

Opublikowano
1 minutę temu, kris91 napisał:

Człowiek szkoły jeszcze nie skończył, a już długi miał 😅 Życie mnie już nauczyło, że lepiej małą łyżeczką jeść ale swoją, niż chochlą a później biedować skąd na raty wziąć i z tych nerwów może człowiek zdrowia stracić, zwłaszcza przy żywym inwentarzu, kolega miał ładne budynki, krowy, maszyny, kredyty i od jednego zadania paszy wszystko się wyłożyło (mówił że niby od zebranego zająca w pryzmę jad kiełbasiany się zrobił), wszystko poszło w licytację, ale na szczęście budynki mu zostały i chodzi normalnie na etat i odżył jak nie wiem 🙄

Jest taki film. "cierpkie mleko" polecam obejrzeć wszystkim mleczarzom i może to da im coś do myślenia. Po obejrzeniu zdałem sobie sprawę jak wygląda sprawa z asfem i likwidowaniem stad i że tylko kwestia czasu, aż na nas coś znajdą 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, kris91 napisał:

No nie bo bylem na tym,

Ale 650 tys za ha łąki!nie słyszałem o takiej cenie,chyba że pod budowę jakiejś hali lub na działki budowlane,ale za grunt rolny O.o.Ktoś zwariował

Opublikowano
8 minut temu, kris91 napisał:

No nie bo bylem na tym, myślę 20, no max 30 tys i może się mnie uda kupić, a tu dwóch tak się licytowali że ze śmiechu chłopy padali i obstawiali który wygra, a co najciekawsze ten co wygrał to w zeszłym roku mu się zmarło i syn przejął 🤦‍♂️

Tak właśnie wykańczamy się wzajemnie🤦‍♂️ jak by mało jeszcze urzędasy nas dusiły😑

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, witejus napisał:

Ale 650 tys za ha łąki!nie słyszałem o takiej cenie,chyba że pod budowę jakiejś hali lub na działki budowlane,ale za grunt rolny O.o.Ktoś zwariował

Zwykła podmoknieta łąka na wygwizdowie, nawet wójt za głowę się złapał bo ten co sprzedawał chciał kogoś zaufanego z urzędu, żeby ten co wygra nie wycofał sie 🤭 Ale to licytowali się "największe rywale" 👀 Jak ja ich tylko zobaczył to pomyślałem do siebie "po juha ty tu przylazł biedaku", ale nie żałuję bo bym nie uwierzył a emocje większe niż przed ucieczka od byka 🙊

Edytowane przez kris91
Opublikowano
5 minut temu, GRZES1545 napisał:

Tak właśnie wykańczamy się wzajemnie🤦‍♂️ jak by mało jeszcze urzędasy nas dusiły😑

Dokładnie. jeśli ja bym miał mieć lepiej to ok, ale jeśli i Ty miałbyś na tym skorzystać to wolę stracić 😂 

Opublikowano

Wychodzi na to że kupił bo jak nie raz do kościoła jechałem, to albo gnojowicą tam lał albo belowal 🤷‍♂️ Ale to mówię, wszędzie górki a tam tylko hektarowa łączka była, nie wiem kiedy to się spłaci ale nie mój cyrk🤦‍♂️

krzychu121 napisał:

Bajki na dobranoc dobre opowiadacie 

Mnie tam nikt nie musi wierzyć bo i mnie tam nie zależy, ale przypomniało mi się to i ten co sprzedawał to też cwany był bo wypisal sobie plakat taki, żeby każdy widział i w banku powiesił 👍

Opublikowano

Dobry dobry tylko cholerne gardło mi dokucza i katar.🤧🤒🤕

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v