Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jacus napisał:

dzisiaj kosiles ??? nie padalo w nocy u was ?? przed chwila jechal gosc co ma pole za wisla i chyba byl kosic- ma 70 arow ale z wozu dwukolowego nic nie wystawalo 😛

Wczoraj część, dziś skończyłem i ledwo żyję a jeszcze 400kg mieszanki do wyciągnięcia na strych. Niespodziewanie się trafił kombajn i dał skończyć żniwa, bo słomy nie zbierałem w tym roku. Reasumując plony zajefajne jak na moją agrotechnikę- pszenica 6,9t/ha a mieszanka 4,8t/ha. Lepiej niż rok temu. 

@pafnucy RSP ma wagę, mam rzut beretem, za 50zł całość plonów mi zważyli czyli dwa kursy dwukołówką i jeden wozem. Kombajny wypłacone, poszło 350zł i dwa słoiki miodu za w sumie 0,5ha zboża.

Edytowane przez Rolnik200598
Opublikowano

no to dobrze że plon duży.

domyślam się że na razie rezygnujesz z zakupu kombajnu? ;)

Opublikowano

Chyba odpuszczę, dobrzy ludzie jeszcze są, pieniążki dostaną, miód i w sumie aż taki wybredny nie jestem.

Opublikowano
8 minut temu, Bananek napisał:

toż to jakaś masakra jest.

Wczoraj za skoszenie 22a mieszanki wziął 100zł, prawie pół godziny męczył Claasem Avero bo leżało i słoik miodu do tego. Dziś Bizonem 20a pszenicy i 10a mieszanki prawie 40 minut plus przejazd 250zł i miód.

Dobra koniec obiboctwa trzeba mieszanki drzeć na górę.

Opublikowano
41 minut temu, Bananek napisał:

no i po ognisku. Ale fajnie było. dawno się tak nie wybawiłem. 👍 i kto by pomyślał, że to wszystko u księdza na podwórku.

A ten arcy też się gosciowal?

Ja Narazie mam dość. Dwie msze w tak krótkim czasie to szok dla organizmu. Na samym pochówku to dobrze schlodzilo, urwanie chmury potężne było. 

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Wczoraj część, dziś skończyłem i ledwo żyję a jeszcze 400kg mieszanki do wyciągnięcia na strych. Niespodziewanie się trafił kombajn i dał skończyć żniwa, bo słomy nie zbierałem w tym roku. Reasumując plony zajefajne jak na moją agrotechnikę- pszenica 6,9t/ha a mieszanka 4,8t/ha. Lepiej niż rok temu. 

@pafnucy RSP ma wagę, mam rzut beretem, za 50zł całość plonów mi zważyli czyli dwa kursy dwukołówką i jeden wozem. Kombajny wypłacone, poszło 350zł i dwa słoiki miodu za w sumie 0,5ha zboża.

To Ty myślisz o kombajnie na 0,5 ha?   :P to lepiej już dmuchawę sobie kup jakąś używkę.

Edytowane przez deSilva
Opublikowano

Jednak niedzielna praca w gówno się obraca. Złamałem palec i zerwałem paznokieć...  

Opublikowano

Poczekaj, niech no Rysiek się dowie, da Ci reprymendę.   :P

2 minuty temu, danielursus3p napisał:

Jednak niedzielna praca w gówno się obraca. Złamałem palec i zerwałem paznokieć...  

Opublikowano (edytowane)

Tak się szykował jak sójka za morze.  :P

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Rysiek sam się dzisiaj w pole szykował tylko deszcz mu plany pokrzyżował. 

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
2 minuty temu, Piotrek1975 napisał:

przy czym?

W kumbajnie marki bizon. 

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

. @pafnucy RSP ma wagę, mam rzut beretem, za 50zł całość plonów mi zważyli czyli dwa kursy dwukołówką i jeden wozem. Kombajny wypłacone, poszło 350zł i dwa słoiki miodu za w sumie 0,5ha zboża.

jak to robisz ? jedziesz z pełną, ważysz, wracasz do domu zwalasz i jedziesz drugi raz ważyć puste?

Opublikowano
danielursus3p napisał:

jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie.

superfarmer02 napisał:

jak to robisz ? jedziesz z pełną, ważysz, wracasz do domu zwalasz i jedziesz drugi raz ważyć puste?

tylko pełne waży. Tak wychodzi więcej. 😉 taki livehack.

Opublikowano

Banan się do tego nie nadaje. Tu reakcja na bimber musi być autentyczna. Abstynent nie da rady 😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v