Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolega mi w 3 godziny zrobił 175 rolek słomy. Zestaw deutz fahr 150 koni plus prasa pasowa nowa kuhn. Prasował 8 ha. Tyle że to 8 ha to było bez skraji po środku pola o ogólnej powierzchni 48 ha. 2 lata tą samą powierzchnię z mniejszą ilością bel u1014 plus prasa john deere 590 kulał 6 godzin.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, szymon09875 napisał:

Od 13, z przerwa bo mzawka byla. 8 ha w jednym kawalku prostokatnym.

No toś  jej dobrze dawał  jak miałem warfame to tak 20  bel średnio na godz mi wychodzilo tylko owijalem na 1 sznurek 

Opublikowano

Nóg nie czuję 🙆 ale wszystko skoszone, o 16 ojca zgonił deszczyk od braciaka, godzina przerwy w belowaniu i dopiero wróciłem bo już rosa. Jest jeszcze sporo roboty, mogło by nie padać na razie...

Opublikowano
4 minuty temu, szymon09875 napisał:

Od 13, z przerwa bo mzawka byla. 8 ha w jednym kawalku prostokatnym.

Rozumiem, że placki te belki wychodzą, bo raczej musisz dość szybko jeździć. Właśnie według mnie tu jest problem w tych łańcuchowych, żeby rolka wyszła w miarę zbita, to trzeba odpowiednio powoli jeździć, zależy od pokosu oczywiście. I wg mnie za te 14 zł szkoda tłuc prasę, ciągnik, palić paliwo i co najważniejsze zużyć swój czas.

Co innego pasówki czy jakieś łańcuchowe Krone ze zmienną komorą, tu podgonisz i zysk można liczyć

Opublikowano (edytowane)

wiadomo że łańcuchowa to nie pasowa. ale skoro są chętni to się robi.

a kasa za usługę całkiem przyzwoita. lepsza jak na hodowli.

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano

Nie ważne  ile bel na godz ważne ile kg waży  ta bela  bo np z warfamy czy sipmy a np z johna czy kuhna pasowego to jest trochę różnica  z całym szacunkiem do polskich pras

Opublikowano

No właśnie jak miałbym nająć kogoś z polską prasą łańcuchową i robiłby na ilość, szybko jeżdżąc i co chwilę kulkę wypuszczał, to bym wygonił z pola. Dlatego już jak sam pojadę komuś prasować, to staram się robić to tak jak należy, ale nie widzę wielkiego zarobku na tym

Opublikowano (edytowane)

znasz może tak + -  wagę swoich bel?

a i ile kasujesz za sztukę?

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano
4 minuty temu, pafnucy napisał:

znasz może tak + -  wagę swoich bel?

a i ile kasujesz za sztukę?

Nie mam pojęcia ile może ważyć. 

Kuzynowi liczyłem po 14 zł, ale wydaje mi się, że w tych czasach to po 17-18 zł byłaby odpowiednia cena. 

1 minutę temu, jarecki napisał:

sipma lepiej zbja od warfamy 

Nie powiedziałbym. Obie mają tak samo małe możliwości zbijania. To która zbija mocniej, to już zależy od stanu zaworu trzymającego klapę prasy

Opublikowano
1 minutę temu, sladan napisał:

Nie mam pojęcia ile może ważyć. 

no to skąd wiesz że lepiej zbijesz prasując w ślimaczym tempie? a zresztą , widziałem gorsze flaki po zachodnich wynalazkach.

jest klient, to sie robi

Opublikowano (edytowane)

Przecież widać ile jest rdzenia pogniecionego, a ile zbitego owiniętego wokół. I widzę różnicę w kulkach robionych szybciej i wolniej. Każdą prasą można zrobić flaka 😂

Szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia żadnego wczoraj, porównalibyśmy boki kulek. Jak ma się czas, to jak najbardziej można jechać do klienta

@pafnucy ile liczysz od sztuki?

Edytowane przez sladan
Opublikowano
13 minut temu, pafnucy napisał:

nawet bez sensu takie 

14 minut temu, pafnucy napisał:

nawet bez sensu takie porównanie.

Ale ja nie porównuje tylko stwierdzam fakt  bo miałem warfame i nie powiem złego slowa ale robiąc innymi teraz widzę różnice 

Opublikowano
8 minut temu, sladan napisał:

ile liczysz od sztuki?

13

deszczyk sobie pada. coraz bardziej szumi.

dobrze że spokojny.

Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

Ogólnie jest tak ze każdy pojazd ma zbiornik na cały dzień ciężkiej pracy od kond mam zbiornik i licznik  to coś wiem a wcześniej ile wlałeś tyle spalił.

Spadło koło 16 dzisiaj 30l jednorazowo.

Mi w samochodzie zbiornik na dzień mało, a w traktorze jakoś nie mogę całego kotła strawić🤔

Opublikowano (edytowane)

Raz jak jechałem autostrado z laweto to tez w samochodzie pełen zbiornik poszedł w 5 godzin.

W sumie jednego dnia wypaliłem dwa zbiorniki łącznie 100l ropy na 1000km.Ale tak po 130km/h jechało.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

Ogólnie jest tak ze każdy pojazd ma zbiornik na cały dzień ciężkiej pracy od kond mam zbiornik i licznik  to coś wiem a wcześniej ile wlałeś tyle spalił.

Spadło koło 16 dzisiaj 30l jednorazowo.

w zetorze 5211 nie wystarcza.

Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Bujać się z miesiąc z takim kasztanem, to lepiej sprzedać wiecej aut i wyjście na tym lepsze. Z resztą wiesz jakie u was auta sprzedawali i sprzedają 

Lepiej mniej zrobić więcej zarobić, jak dużo maruderow sluchac pierdolenia Co samochód za 5 tyś kupuje i chce nowy z salonu. A takie co droższe kupują czy to auta czy maszyny jest zupełnie inna rozmowa . 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Łolek napisał:

No toś  jej dobrze dawał  jak miałem warfame to tak 20  bel średnio na godz mi wychodzilo tylko owijalem na 1 sznurek 

Krotki film bo dluzszego nie moge tu wstawic, lyka jak lely :D

1 godzinę temu, sladan napisał:

Rozumiem, że placki te belki wychodzą, bo raczej musisz dość szybko jeździć. Właśnie według mnie tu jest problem w tych łańcuchowych, żeby rolka wyszła w miarę zbita, to trzeba odpowiednio powoli jeździć, zależy od pokosu oczywiście. I wg mnie za te 14 zł szkoda tłuc prasę, ciągnik, palić paliwo i co najważniejsze zużyć swój czas.

Co innego pasówki czy jakieś łańcuchowe Krone ze zmienną komorą, tu podgonisz i zysk można liczyć

Tragedii nie ma, obok prasowal pronarem 82 Z sipma farma II czyli teoretycznie lepszy zestaw, jezdzil wolno, i belki wygladaja na mniej zbite. Ja sznurek puszczam przy 15-16. Przywiezie to zrobie zdjecie.

Edytowane przez szymon09875
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v