Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolega mi w 3 godziny zrobił 175 rolek słomy. Zestaw deutz fahr 150 koni plus prasa pasowa nowa kuhn. Prasował 8 ha. Tyle że to 8 ha to było bez skraji po środku pola o ogólnej powierzchni 48 ha. 2 lata tą samą powierzchnię z mniejszą ilością bel u1014 plus prasa john deere 590 kulał 6 godzin.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, szymon09875 napisał:

Od 13, z przerwa bo mzawka byla. 8 ha w jednym kawalku prostokatnym.

No toś  jej dobrze dawał  jak miałem warfame to tak 20  bel średnio na godz mi wychodzilo tylko owijalem na 1 sznurek 

Opublikowano

Nóg nie czuję 🙆 ale wszystko skoszone, o 16 ojca zgonił deszczyk od braciaka, godzina przerwy w belowaniu i dopiero wróciłem bo już rosa. Jest jeszcze sporo roboty, mogło by nie padać na razie...

Opublikowano
4 minuty temu, szymon09875 napisał:

Od 13, z przerwa bo mzawka byla. 8 ha w jednym kawalku prostokatnym.

Rozumiem, że placki te belki wychodzą, bo raczej musisz dość szybko jeździć. Właśnie według mnie tu jest problem w tych łańcuchowych, żeby rolka wyszła w miarę zbita, to trzeba odpowiednio powoli jeździć, zależy od pokosu oczywiście. I wg mnie za te 14 zł szkoda tłuc prasę, ciągnik, palić paliwo i co najważniejsze zużyć swój czas.

Co innego pasówki czy jakieś łańcuchowe Krone ze zmienną komorą, tu podgonisz i zysk można liczyć

Opublikowano (edytowane)

wiadomo że łańcuchowa to nie pasowa. ale skoro są chętni to się robi.

a kasa za usługę całkiem przyzwoita. lepsza jak na hodowli.

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano

Nie ważne  ile bel na godz ważne ile kg waży  ta bela  bo np z warfamy czy sipmy a np z johna czy kuhna pasowego to jest trochę różnica  z całym szacunkiem do polskich pras

Opublikowano

No właśnie jak miałbym nająć kogoś z polską prasą łańcuchową i robiłby na ilość, szybko jeżdżąc i co chwilę kulkę wypuszczał, to bym wygonił z pola. Dlatego już jak sam pojadę komuś prasować, to staram się robić to tak jak należy, ale nie widzę wielkiego zarobku na tym

Opublikowano (edytowane)

znasz może tak + -  wagę swoich bel?

a i ile kasujesz za sztukę?

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano
4 minuty temu, pafnucy napisał:

znasz może tak + -  wagę swoich bel?

a i ile kasujesz za sztukę?

Nie mam pojęcia ile może ważyć. 

Kuzynowi liczyłem po 14 zł, ale wydaje mi się, że w tych czasach to po 17-18 zł byłaby odpowiednia cena. 

1 minutę temu, jarecki napisał:

sipma lepiej zbja od warfamy 

Nie powiedziałbym. Obie mają tak samo małe możliwości zbijania. To która zbija mocniej, to już zależy od stanu zaworu trzymającego klapę prasy

Opublikowano
1 minutę temu, sladan napisał:

Nie mam pojęcia ile może ważyć. 

no to skąd wiesz że lepiej zbijesz prasując w ślimaczym tempie? a zresztą , widziałem gorsze flaki po zachodnich wynalazkach.

jest klient, to sie robi

Opublikowano (edytowane)

Przecież widać ile jest rdzenia pogniecionego, a ile zbitego owiniętego wokół. I widzę różnicę w kulkach robionych szybciej i wolniej. Każdą prasą można zrobić flaka 😂

Szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia żadnego wczoraj, porównalibyśmy boki kulek. Jak ma się czas, to jak najbardziej można jechać do klienta

@pafnucy ile liczysz od sztuki?

Edytowane przez sladan
Opublikowano
13 minut temu, pafnucy napisał:

nawet bez sensu takie 

14 minut temu, pafnucy napisał:

nawet bez sensu takie porównanie.

Ale ja nie porównuje tylko stwierdzam fakt  bo miałem warfame i nie powiem złego slowa ale robiąc innymi teraz widzę różnice 

Opublikowano
8 minut temu, sladan napisał:

ile liczysz od sztuki?

13

deszczyk sobie pada. coraz bardziej szumi.

dobrze że spokojny.

Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

Ogólnie jest tak ze każdy pojazd ma zbiornik na cały dzień ciężkiej pracy od kond mam zbiornik i licznik  to coś wiem a wcześniej ile wlałeś tyle spalił.

Spadło koło 16 dzisiaj 30l jednorazowo.

Mi w samochodzie zbiornik na dzień mało, a w traktorze jakoś nie mogę całego kotła strawić🤔

Opublikowano (edytowane)

Raz jak jechałem autostrado z laweto to tez w samochodzie pełen zbiornik poszedł w 5 godzin.

W sumie jednego dnia wypaliłem dwa zbiorniki łącznie 100l ropy na 1000km.Ale tak po 130km/h jechało.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

Ogólnie jest tak ze każdy pojazd ma zbiornik na cały dzień ciężkiej pracy od kond mam zbiornik i licznik  to coś wiem a wcześniej ile wlałeś tyle spalił.

Spadło koło 16 dzisiaj 30l jednorazowo.

w zetorze 5211 nie wystarcza.

Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Bujać się z miesiąc z takim kasztanem, to lepiej sprzedać wiecej aut i wyjście na tym lepsze. Z resztą wiesz jakie u was auta sprzedawali i sprzedają 

Lepiej mniej zrobić więcej zarobić, jak dużo maruderow sluchac pierdolenia Co samochód za 5 tyś kupuje i chce nowy z salonu. A takie co droższe kupują czy to auta czy maszyny jest zupełnie inna rozmowa . 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Łolek napisał:

No toś  jej dobrze dawał  jak miałem warfame to tak 20  bel średnio na godz mi wychodzilo tylko owijalem na 1 sznurek 

Krotki film bo dluzszego nie moge tu wstawic, lyka jak lely :D

1 godzinę temu, sladan napisał:

Rozumiem, że placki te belki wychodzą, bo raczej musisz dość szybko jeździć. Właśnie według mnie tu jest problem w tych łańcuchowych, żeby rolka wyszła w miarę zbita, to trzeba odpowiednio powoli jeździć, zależy od pokosu oczywiście. I wg mnie za te 14 zł szkoda tłuc prasę, ciągnik, palić paliwo i co najważniejsze zużyć swój czas.

Co innego pasówki czy jakieś łańcuchowe Krone ze zmienną komorą, tu podgonisz i zysk można liczyć

Tragedii nie ma, obok prasowal pronarem 82 Z sipma farma II czyli teoretycznie lepszy zestaw, jezdzil wolno, i belki wygladaja na mniej zbite. Ja sznurek puszczam przy 15-16. Przywiezie to zrobie zdjecie.

Edytowane przez szymon09875
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v