Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, kris91 napisał:

Nie lubisz poniedziałku, kurka wodna 👀😛😅

Żeby tylko poniedziałku...

Takiemu to dobrze, jeść pod nos dostanie, posprzątają u niego, on tylko je i śpi...

20210719_161031.jpg

Opublikowano

A idź Pan z taką dobrocią. 

Na wolność wypuść. 🤨

Opublikowano
2 minuty temu, TheraRolnik napisał:

Kurła pojechał ja czy kierowcy do pracy nie potrzebują a dzisiaj akurat szefa nie było ...

Dobry znak. Pewnie sam za kółkiem robi przy poniedziałku. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, pafnucy napisał:

A idź Pan z taką dobrocią. 

Na wolność wypuść. 🤨

Za radą jaśnie oświeconego ministra mam luzem trzymać?

Był i kiedyś na spacerze.

20210510_190648.jpg

Edytowane przez Rolnik200598
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Żeby tylko poniedziałku...

Takiemu to dobrze, jeść pod nos dostanie, posprzątają u niego, on tylko je i śpi...

a miałeś nowozelandzkie ?  obecnie mam czerwone i są jak dla mie nr . 1 jezeli chodzi o smak mięsa . rasa nie zawielka ale bardzo smaczne zarówno barszcz , w smietanie czy w musztardzie 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
Przed chwilą, jarecki napisał:

a miałeś nowozelandzkie ?  obecnie mam czerwone i są jak dla mie nr . 1 jezeli chodzi o smak mięsa .

Miałem. Czystych nie chcę już mieć, ale samiec i krzyżować z mieszańcami to super wychodziły, szybko rosły, mięso fajne, młodych dużo.

Opublikowano (edytowane)

srednio z miotu u mie 5 sztuk w czystej rasie , hmm chyba czystej , ale  jak ktoś nie lubi miesa z królika to niech spróbuje tej rasy .      A dlaczego nie Chcesz mieć ?

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

U mnie też po 5-6 bywało. Robiły wrażenie młode, takie przymilne bardzo były. Samicę zabiłem na pasztet bo miot zmarnowała ale samiec był jeszcze długo, aż nie zdechł. Fajną budowę mają, takie "cegiełki"- ubite bardzo a nie wydają się duże.

Nie chcę bo lepiej sprawdzają się krzyżówki. Więcej młodych w miocie, w tym roku miałem i po 12 sztuk odchowanych. A do tych 4 kg żywych urosną w podobnym czasie. Miałem i OS i NC i z czystymi baranami próbowałem, zniechęciłem się tak jak i do fungicydów w zbożu. Mam wrażenie, że samiczka mieszańca dużo łatwiej daje się zakocić i przynajmniej w moim przypadku jest bardziej opiekuńcza w stosunku do młodych, choć nie każda i nie zawsze.

Edytowane przez Rolnik200598
Opublikowano
1 minutę temu, tytanowyJanusz napisał:

co Ty na etat chcesz iść??

Od miłości mu się powaliło w głowie 🤣

Opublikowano
Przed chwilą, danielursus3p napisał:

Mówisz, że tak źle się dzieje? To lepiej dalej będę siedział na czterech literach, przynajmniej żadna mnie nie znajdzie. 

Trza się w któryś dzień po koszulę kopnąć na wesele bo każda z szafy przyciasna... Żeby nie wyglądać jak ostatni menel...

Opublikowano
4 minuty temu, Bananek napisał:

jak Cię w bramie zobaczył to spindolił.

Tak spierdolił a w zeszłym roku sam dzwonił czy przyjdę jako kierowca na ciągnik qq od sieczkarni wozić 😛

26 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

co Ty na etat chcesz iść??

24 minuty temu, danielursus3p napisał:

E no nie przesadzajmy ... Na etat na pewno nie pójdę 😛

Ale na trochę można iść żeby dorobić ... 

Od początku maja do połowy czerwca pracowałem w tunelach foliowych przy załadunku i rozładunku sadzonek 

Teraz może pójdę jako kierowca na ciągnik i tak się kula powoli 

Opublikowano
HF86 napisał:

A Ty na ten instrybutor się nie wybierasz?

dumam dumam dumam. ogólnie to robota za najniższą + nadgodziny. jakby się uprzeć to kilka różnych bym miał do wyboru w okolicy. jest też jeszcze wizja rozkręcenia czegoś własnego na zusie. opcji jest kilka. wszystkie mają swoje plusy.

Opublikowano

Co to się dzieje każdy gospodarki rzuca. Jak ktoś liczy gospodarzyc i pracować to wybić sobie z głowy od razu etaty, trudne warunki pogodowe, czasami na prawdę jest trudno to sobie wszystko na tip top podogrywać . Chyba że na prawdę jest komu pomoc. Jedynie swój small biznes. 

Opublikowano
33 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

modne teraz takie są, i nie przyciasna tylko wyslimowana 😉

Moda się nie zmienia- czerń i biel zawsze w modzie. Basior zbytnio wypycha całokształt, wprawdzie mam zamiar tylko siedzieć przy stoliku ale to też musi być wygodnie.

31 minut temu, szymon09875 napisał:

Czyli można być w związku samemu ze sobą :o

Ciekawa opcja ale aż takim oszołomem nie jestem...

Opublikowano
5 minut temu, danielursus3p napisał:

Co to się dzieje każdy gospodarki rzuca. Jak ktoś liczy gospodarzyc i pracować to wybić sobie z głowy od razu etaty, trudne warunki pogodowe, czasami na prawdę jest trudno to sobie wszystko na tip top podogrywać . Chyba że na prawdę jest komu pomoc. Jedynie swój small biznes. 

Mi już stary zapowiedział że jeszcze trochę i bydło likwiduje bo jak nie chce robić to na ch*j to, sama ziemia wystarczy 😅😅

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v