Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, dsbh napisał:

W nocy 🤔 ?

Toś przegapił sprawę. U nas organista bierze połowę tego co ksiądz za posługę. Co tydzień coś się dzieje. Także obrobił byś i pole i kościół.

Tylko że tu za darmo miałbym śpiewać od wielkiego dzwona na święta. Co niedzielę by mi się nie chciało😀 a księdza mamy takiego że nie chce brac kasy za nic to tymbardziej mi by się nic nie należało 

Opublikowano

A ja dziś kosa i trawa do okoła bo znowu duża a zaraz żniwa to nie będzie kiedy.

Tera browara łyknął i dalej kosić.

27°, 🌥

A ja dziś kosa i trawa do okoła bo znowu duża a zaraz żniwa to nie będzie kiedy.

Tera browara łyknął i dalej kosić.

27°, 🌥

Opublikowano

Ja też muszę na rowie wykosić ale to dopiero pod wieczór bo teraz nie idzie wytrzymać tak duszno. Jeszcze mnie syn męczy żeby się z nim bawić i nie ma.kiedy co.innego robić. @gregor1284 dobrze ze przypomniałeś,też muszę po drutami wykosić bo narazie połowa tylko wykoszona. 

Opublikowano

Mam taką jałówke na wycielenia i krowe po pierwszym cielaki to tylko patrzą żeby wyjść wredne małpy. Teraz wykoszone i Pastuch taki starodawny jebitny zapięty to już im się odwidziało wychodzenie 🤣

@Bananek dałbyś radę taki prosty Pastuch zbudować? 

Opublikowano

Wiem że nie w temacie ale Panowie czemu koło pola z łubinem śmierdzi jakby coś gniło?

Wiem że kumpel wcale nic w nim nie pryska czyżby jakiś szkodnik czy coś 

Przed deszczami tego nie było

25 stopni  pochmurno 

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

a co ta za problem pastucha zbudować ? wpinasz w plusa w kontakt i gotowe , z takiego to bydle nie wylezie  a nawet jak spróbuje to tylko raz 😄

Kiedys tak wujo doradził chłopu to byk już wincy nie wychodził, mało tego nawet do drutu się nie zbliżał 

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

a co ta za problem pastucha zbudować ? wpinasz w plusa w kontakt i gotowe , z takiego to bydle nie wylezie  a nawet jak spróbuje to tylko raz 😄

Kumpla matka miała kiedyś kwiaty przed ogrodkiem, i sąsiada pies je co wieczór obszczywał, więc kumpel zrobił pastucha wg twojego pomysłu, tego dnia pies ostatni raz odważył się siknąc poza swoim podwórkiem.

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał:

to dobrze że tylko pies .  kilka wsi dalej ode mie https://wydarzenia.interia.pl/mazowieckie/news-pastuch-zabil-kobiete-i-mezczyzne,nId,1311496           ale było prawdopodobnie przedłużka do usypiania ryb w rzece 

W takim przypadku to najlepiej kopnąć. Pastuch by tak nie poraził żeby zabić🤔 akcja u nas była jak prad

Em ryby klusowali i typ się wjebał do wody 🙈 wylysial 

Opublikowano (edytowane)

U mnie pastwisko przez drogę. Jest taka limuzenka że niczego się nie boi,rogiem druta rozrywa i wyprowadza resztę. Kiedys to wylazły że dobrze ze ktos zobaczył,pół kilometra dalej były. Kiedys też sąsiadom wlazla sama na podwórko i dobrze ze w ogród nie poszła(akurat sąsiadka jeszcze spała o 9 rano)

Właśnie wylazły,dobrze ze na podwórko wróciły a nie na drodze stały 

Edytowane przez Belaruss820
Edit
Opublikowano

Ale idzie od Bananek ściana deszczu aż z daleka huczy. 

Opublikowano
gregor1284 napisał:

@Bananek dałbyś radę taki prosty Pastuch zbudować?

cewka z kineskopu od starego telewizora, kilka elementów z mojej magicznej skrzynki i gotowe. kiedyś robili z cewki od samochodu tylko szybko akumulator wysysało.

HF86 napisał:

sucha. była u mnie i też straszyła.

Rolnik1973 napisał:

dalej kosić.

jakbyśmy się kiedyś spotkali to widzę ci zimnego browara. patent z trójzębem nad głowicą z żyłką genialny.

HF86 napisał:

odwołuję co napisałem wcześniej. pada.

Opublikowano

Ten patent tez muszę sprawdzić bo jak pod tym drutem kosilem to co chwilę mi się nawijalo na glowice i do środka aż gorące się robiło ale ja mam tylko taki talerz z czterema wypustami 

Opublikowano
7 minut temu, Bananek napisał:

patent z trójzębem nad głowicą z żyłką genialny.

Ja nie próbował i chyba nie będę, na chaszcze mam kosy i zdobyłem ostatnio za pół litra następną, bardzo dobrą.

Trasa rowerowa zrobiona, kombajny i prasa zamówione, można by powiedzieć, że żniwa się odbędą, jeśli nie wyskoczą niespodziewane trudności...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v